Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο

Μελέτες του φαρμάκου υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες.

Ενα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, το οποίο επιβραδύνει τη νόσο του εγκεφάλου ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πρόκειται για το Leqembi, το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί πειστικά ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης και της σκέψης, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Ο FDA το ενέκρινε ειδικά για ασθενείς με ήπια ή πρώιμη νόσο.

Μελέτες του φαρμάκου – το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 2 εβδομάδες – υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες, που είναι ελάχιστες βέβαια στον αριθμό τους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ είπαν ότι δεν ήταν σαφές από τα ιατρικά στοιχεία εάν το Leqembi θα μπορούσε να επιβραδύνει τα συμπτώματα αρκετά ώστε να μην είναι αισθητά στους ασθενείς.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλειά του μετά το θάνατο τριών ασθενών στις κλινικές δοκιμές.

Ακόμη και μια πρόσφατη έκθεση από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και συντάχθηκε από επιστήμονες από την κορυφαία εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Leqembi στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Το φάρμακο κατασκευάστηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai, σε συνεργασία με την αμερικανική Biogen, η οποία είχε κατασκευάσει το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, το Aduhelm, ώστε να προχωρήσει στην εμπορική προώθησή του.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024