Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25: Από διαφορετικές κατευθύνσεις στον δρόμο των εκλογών

ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25: Από διαφορετικές κατευθύνσεις στον δρόμο των εκλογών

Τα δύο κόμματα δοκιμάζουν τις δικές τους αναγνώσεις για τις συγκλίσεις, τα προγράμματα και τα όρια των συμμαχιών.

Βίοι παράλληλοι μα ποτέ τεμνόμενοι. Ετσι θα περιέγραφε κάποιος την πορεία αλλά και τη στρατηγική των ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου λόγω της απλής αναλογικής που ισχύει για την πρώτη κάλπη των εθνικών εκλογών τα δύο εν λόγω κοινοβουλευτικά κόμματα δοκιμάζουν τις δικές τους αναγνώσεις για τις συγκλίσεις, τα προγράμματα και τα όρια των συμμαχιών.

Για το πρώτο, η απελευθέρωση δυνάμεων και η ενθάρρυνση πολιτικών εκφράσεων λόγω ακριβώς του εκλογικού συστήματος, πάει αναγκαστικά χέρι-χέρι με το τι λέει και πράττει ο καθένας. Και εκεί μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές.

Σκληρή κριτική

Ξεκινάμε απ’ το ΚΚΕ. Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποσαφήνισε σε όλους τους τόνους πως και δεν αφορά τον χώρο του η έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και πως ακόμη και μια ψήφος ανοχής σε μια σύμπραξη τέτοια (την περιέγραψε μάλιστα γλαφυρά ως «μούφα») είναι κάτι που δεν υπάρχει στο τραπέζι του πολιτικού σχεδιασμού του Περισσού.

Από την άλλη το ΚΚΕ σήμερα επιχειρεί τη δική του σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα πεδία. Πιο νωπό το θέμα των φαρμάκων. Και στην όλη πολεμική του ΚΚΕ εντάσσονται και βέλη κατά της ΕΕ: «Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς», είπε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος.

Στον δρόμο για τις εκλογές ο Περισσός θα δοκιμάσει τη δική του στρατηγική. Απενοχοποιημένα στον νέο λόγο – και λόγω νέων δυναμικών κοινών – όπως απέδειξε το αυτοτρολάρισμα του Κουτσούμπα στον σατιρικό ιστότοπο Luben.

Με πιο ειδικές στρατηγικές σε θέματα όπως ο Πολιτισμός και όπως καταδεικνύει η συναυλία που κάνει το ΚΚΕ προς τιμήν του Σταύρου Ξαρχάκου στο ΣΕΦ (14 Ιανουαρίου). Με προσπάθεια να οικοδομήσει, όπως λένε στελέχη του, αντιστάσεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα με βραχίονα το ΠΑΜΕ.

«Η θετική αποτίμηση ενός υψηλού ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές πιστώνεται κατευθείαν στη συνεπή πάλη», είπε επίσης ο Κουτσούμπας στα «ΝΕΑ» στη συνέντευξή του, κάνοντας διακριτή την ανάγνωση της κάλπης και της σημασίας της για τα μέτρα του δικού του πολιτικού χώρου. Το ΚΚΕ και στους μήνες που απομένουν θα βλέπει τη μάχη των εκλογών ως αδιάσπαστη με τις συνολικότερες δράσεις του.

Η άλλη οδός

Από την άλλη, το ΜέΡΑ25 βρίσκεται σε μια εντελώς άλλη οδό. Εδώ ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι σύντροφοί του δεν έχουν παραιτηθεί από την ανάγκη συγκλίσεων πάνω σε σημεία με άλλες δυνάμεις, αλλά με αυστηρό όρο την προεκλογική και μόνον συμφωνία και όχι το βράδυ των διερευνητικών εντολών.

Εδώ πάντως αν πολλοί διέκριναν το έμμεσο άνοιγμα του ΜέΡΑ25 σε άλλες δυνάμεις (ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ) απαιτείται να αποσαφηνισθούν δύο σημεία: Πρώτον, πως πολλά εκ των προαπαιτούμενων που θέτει το κόμμα είναι απαγορευτικά για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, πως οι πρόσφατες προσχωρήσεις δύο τέως βουλευτριών του κόμματος στην Κουμουνδούρου (Αδαμοπούλου, Μπακαδήμα) δηλητηρίασε κι άλλο τις σχέσεις των δύο χώρων και μάλιστα με οξύτατες αντιδράσεις από μεριάς ΜέΡΑ25.

Εχει ενδιαφέρον πάντως το πώς στον δρόμο για την κάλπη θα αναπτύξει το δικό του σχέδιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη με στόχευση στους νέους, αλλά και στους εργαζομένους, και μάλιστα σε έναν διάλογο με άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως τη ΛΑΕ-Ανυπόταχτη Αριστερά.

Μόλις χθες το ΜέΡΑ25 συνυπέγραψε κείμενο στήριξης του απεργού πείνας κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου με άλλες 14 οργανώσεις της Αριστεράς (ανάμεσά τους και η ΛΑΕ).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024