Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πού το πάει το ΜεΡΑ25

Πού το πάει το ΜεΡΑ25

Ενώ συνεχίζεται η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και τα πυρά στα κόμματα του μνημονίου.

Δύο απανωτά καλέσματα για συμπορεύσεις με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αυτή την φορά με φορέα το ΜεΡΑ25 έχουν την δική τους δυναμική. Δύο καλέσματα βέβαια με τους δικούς τους αστερίσκους και προϋποθέσεις και την ίδια ώρα που από την μεριά του κόμματός του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζεται η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και τα πυρά στα κόμματα του μνημονίου. Αντιφατικό όμως να καλείς για συστράτευση κάποιον που πολεμάς (δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ);

Πάμε να δούμε. Αρχικά ήταν το άρθρο – παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη (TPP) όπου και έθεσε έναν νέο προγραμματικό όρο: Το Πρόγραμμα Ρήξης. Και μάλιστα σε απόλυτη αντιδιαστολή με το γαλλικό μοντέλο Μελανσόν-NUPES. Πώς εξειδικεύεται;

Στη βάση, λέει ο Γιάνης, τριών αρχών. Κοινές δράσεις στους μαζικούς χώρους και διάλογος για σύμπραξη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές, με ένταξη συνεργαζόμενων δυνάμεων και προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 στην βάση κοινού Προγράμματος Ρήξης με σεβασμό της αυτονομίας των συνεργαζόμενων. Και δέσμευση πως στόχος της συστράτευσης, πέραν της ρήξης, είναι η σταδιακή σύγκλιση σε Σχέδιο Μετάβασης προς μια κοινωνία «απελευθερωμένη από τις καπιταλιστικές, πατριαρχικές και τεχνοφεουδαρχικές κοινωνικές σχέσεις παραγωγής, αναπαραγωγής και διανομής».

Τώρα ήλθε και δεύτερο κείμενο για το εν λόγω κάλεσμα από το ΜεΡΑ25. «Οκτώ μήνες τώρα, καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ σε διάλογο άνευ όρων για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, για την σφυρηλάτηση ενός μίνιμουμ προγράμματος πριν από τις εκλογές -στο πλαίσιο και της απλής αναλογικής που επιβάλλει αυτή η συζήτηση να γίνεται προεκλογικά, αν πραγματικά επιδιώκουμε τη ρήξη με τις πολιτικές της ολιγαρχίας- και κρύβονται. Ως πότε να περιμένουμε;», αναφέρει.

Και θυμίζουμε πως πάγια θέση του κόμματος είναι η συζήτηση πριν τις εκλογές και όχι των βράδυ των διερευνητικών εκλογών. Κάτι που το επαναλαμβάνει πια με ένταση όσο ο εκλογικός χρόνος πυκνώνει. Όπως είναι κάλεσμα; Είναι όντως μια κίνηση για συμπόρευση;

Οι πιο προσεχτικοί παρατηρητές, βλέπουν για παράδειγμα πως πολλά εξ όσων θέτει ως προϊπόθεση κοινού βηματισμού το ΜεΡΑ25 είναι αδύνατον να μετεξελιχθούν σε κοινή βάση διαλόγου για τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ακόμη πιο καθαρά ως βάση για το ΚΚΕ.

Η δε αποστροφή του Βαρουφάκη (Real fm) περιπλέκει και άλλο το όλο θέμα: «Με το ΜέΡΑ25 ένα πράγμα είπαμε, οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας μετά από το ’16 ήταν ελάχιστες και γι’ αυτό και κάνουν πάρα πολύ έντονες κοκορομαχίες μεταξύ τους για να εφευρίσκουν διαφορές όταν δεν έχουν». Τότε;

Για ποια συμπόρευση μιλούν; Μια ανάγνωση είναι πως ενώ συνεχίζουν αυτόνομα τον δικό τους προεκλογικό και πολιτικό αγώνα, την ίδια ώρα δεν θα θέλουν να μην κάνουν κινήσεις μετωπικές και συμπορεύσεων με στρατηγική την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής. Λογικό.

Ήδη στο παρασκήνιο για παράδειγμα μιλάνε ζωηρά με την ΛΑΕ- Ανυπόταχτη Αριστερά. Παράλληλα υπάρχει πάντα η στρατηγική αλίευσης από τις αριστερές δεξαμενές.

Και η πρόσφατη αναφορά του Γιάνη στην κληρονομιά του Όχι, είναι προφανής. Εδώ όμως «διαβάζουν» στο ΜεΡΑ25 πως το Όχι αυτό ενυπάρχει και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στον απλό κόσμο του.

Οι ζυμώσεις και οι κινήσεις θα έχουν ενδιαφέρον.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024