Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Στο ΣΑ του ΟΗΕ η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής

Αφγανιστάν: Στο ΣΑ του ΟΗΕ η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητηθεί η απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες την εργασία στις οργανώσεις αρωγής, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής, ανέφεραν διπλωματικές πηγές χθες Τετάρτη (στη φωτογραφία αρχείου του AP/Ebrahim Noroozi, επάνω, γυναίκες στην Καμπούλ περιμένουν για μια μερίδα φαγητό που διανέμεται από ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας).

Απαγόρευσαν και τη φοίτηση

Την πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση αυτή ανέλαβαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιαπωνία. Προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 13η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής ανακοινώθηκε από το καθεστώς των Ταλιμπάν την 24η Δεκεμβρίου 2022.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, οι φονταμενταλιστές σουνίτες ανακοίνωναν πως απαγορεύουν «μέχρι νεοτέρας» τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο, είχαν ήδη απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναμένεται να επισκεφθεί το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες για συνομιλίες με αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης.

Ανέστειλαν τη δραστηριότητα

Μεγάλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, καθώς αδυνατούν να τη συνεχίσουν χωρίς τις εργαζόμενές τους. Τα ίδια τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν στα τέλη Δεκεμβρίου την αναστολή μέχρι νεοτέρας «κρίσιμων» προγραμμάτων τους.

Κατά τον ΟΗΕ, το 97% των Αφγανών ζει στη φτώχεια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν και 20 εκατ. άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του οξύ λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024