Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Φθηνότερα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Τουρκία: Φθηνότερα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση στην Τουρκία ανακοίνωσε την χορήγηση φθηνότερων στεγαστικών δανείων σε πολίτες μεσαίου εισοδήματος.

Καταιγιστικές είναι οι προεκλογικές παροχές της Τουρκικής Κυβέρνησης προς τους πολίτες. Την Τρίτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών στην Τουρκία κατά 25%, ενώ σήμερα (04/01) ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα δανείων με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, με δικαιούχους τους Τούρκους πολίτες με μεσαίο εισόδημα.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν είναι φανερό πως η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την εφαρμογή μίας πολιτικής δημοσιονομικών και χρηματικών κινήτρων που περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών, συνταξιοδοτικές παροχές, κοινωνικές παροχές, ενεργειακή και αγροτική υποστήριξη.

«Ετοιμάσαμε το πρόγραμμα για το νέο μου σπίτι»

Ο Νεμπάτι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα στεγαστικά δάνεια ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών (266.823 δολαρίων ΗΠΑ) θα έχουν περίοδο ωρίμανσης έως 15 έτη και επιτόκια που θα ξεκινούν από 0,69%.

«Ετοιμάσαμε το πρόγραμμα για το νέο μου σπίτι» για πολίτες μεσαίου εισοδήματος με ευνοϊκά επιτόκια, τριετή υπουργική χρηματοδοτική υποστήριξη στις πληρωμές και ένα σχέδιο πληρωμών με βάση το εισόδημα του νοικοκυριού», είπε ο Νεμπάτι. Τα δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια για νέες κατοικίες θα επεκταθούν πριν, στη διάρκεια και μετά την κατασκευή, είπε ακόμη ο Νεμπάτι.

Εργολάβοι που υπόσχονται να κατασκευάσουν κατοικίες θα έχουν επίσης χρηματοδοτημένη πρόσβαση σε εγγυημένη πίστωση περίπου 25 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, πρόσθεσε ο Νεμπάτι.

Το «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες

Στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει ακόμη και ένα «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες που θα πρέπει να χορηγήσουν αποζημίωση απόλυσης (στην πραγματικότητα εφάπαξ) στους υπαλλήλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες 4,47 τρισ. λιρών. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 2,3 εκατ. υπάλληλοι θα μπορούσαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, στον βαθμό που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών είναι να είχαν ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως και τον Σεπτέμβριο του 1999 και έκτοτε να έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Κατά τον προεκλογικό κύκλο, ο Ερντογάν έχει εξάλλου διακηρύξει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, αλλά και τη χορήγηση φθηνών δανείων με την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

«Η απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημιουργεί το πλέον μόνιμο και ασήκωτο βάρος στον προϋπολογισμό μεταξύ όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. «Σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στο ασφάλιστρο κίνδύνου της χώρας, καθώς και στον πληθωρισμό», συμπληρώνει.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024