Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικός κινηματογράφος: Τι θα δούμε τη νέα χρονιά

Ελληνικός κινηματογράφος: Τι θα δούμε τη νέα χρονιά

Πλούσια η κινηματογραφική σεζόν για το 2023 στις ελληνικές παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα αντιστεκόμενες στις δύσκολες εποχές της μεγάλης οθόνης.

Δράση, συναίσθημα, ένταση, ανθρώπινες ιστορίες θα δούμε φέτος στις ελληνικές ταινίες που θα βγούν μέσα στους επόμενους μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας.

Αναλυτικά οι ταινίες

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Πολυβραβευμένη ταινια στο 63ο ΦΘΚ ειδική μνεία («Meet the Neighbors»), βραβείο FIPRESCI, α’ βραβείο ΕΡΤ, τα βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για ντεμπούτο του τμήματος «Επίσημη Πρώτη» (εξ ημισείας με το «Black Stone») και το location award.

Ενα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελήελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Σπύρου Ιακωβίδη  σε παραγωγή της Μαρίας Κοντογιάννη και Steficon A.E., απέσπασε τέσσερα βραβεία (α’ βραβείο ΕΚΚ εξ ημισείας με το «Πίσω από τις Θημωνιές», δύο βραβεία κοινού, καλύτερης ταινίας από την Επιτροπή Νεότητας). 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που είναι ήδη σε εξέλιξη. Η ταινία όπου παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong  μας παρουσιάζει τη ζωή της Χαρούλας μιας απελπισμένης, υπερπροστατευτικής Ελληνίδας μάνας, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει μαζί με τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Eλληνο-Aφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι… Τότε έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με το ποιος είναι πραγματικά.

Τα Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα

Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα.

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Σουίφτ, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος. Ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Δημήτρη Κατσιμίρη, Αργυρός Αλέξανδρος στο Film Forward του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Φόνισσα της Εύας Νάθενα

To σπουδαίο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.

Σε ένα δυστοπικό τοπίο, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να «λυτρώσει» όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί.

Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ της Χριστίνας Κάλλας

Την παραμονή της κατάργησης του αμφιλεγόμενου νόμου No Dancing της Νέας Υόρκης, ένα βίαιο επεισόδιο σε ένα ιστορικό τζαζ μπαρ του Χάρλεμ θα αλλάξει για πάντα την ζωή των θαμώνων του. Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ είναι μια συμφωνική ιστορία αφιερωμένη στο τραγούδι της Αμερικής του σήμερα –ένα τραγούδι χωρισμού, διχασμού και σύγχυσης.

Ενας κόσμος που απέτυχε στα λόγια, ένας κόσμος όπου μόνο η μουσική μπορεί να μας μεταφέρει σ’ ένα μέρος όπου «όλα θα πάνε καλά». Πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (τμήμα «Ξεπερνώντας τα Σύνορα»).

Νυχτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη

Δώδεκα χρόνια μετά τα 4 Μαύρα Κουστούμια, ο Ρένος Χαραλαμπίδης επιστρέφει πίσω από την κάμερα για τη σκηνοθεσία της πέμπτης μεγάλου μήκους του με τίτλο «Νυχτερινός Εκφωνητής».

Wishbone της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

Ο Κώστας ένας νεαρός με οικονομικές οικογενειακές δυσκολίες αναγκάζεται να συνεργαστεί με παραιατρικό κύκλωμα

Ταινία μυθοπλασίας με τους Κωνσταντίνο Καράμπαμπα, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ελενα Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης,Μυρτώ Αλικάκη, Θάλεια Παπακώστα, Ανδρέας Νάτσιος, η Μαρία Κατσανδρή και η 6 χρονών, Γαρουφαλίνα Κανταράκη.

Εξέλιξη του Νίκου Χούρσογλου

Με γυρίσματα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρακολουθούμε έναν σκηνοθέτη που διδάσκει σκηνοθεσία, καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου.

Η ταινία περιγράφει το ταξίδι μιας ημέρας που κάνει ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Νίκος Συμεωνίδης, από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει. Ένα ταξίδι που θέλησε μια φορά να κάνει μαζί με τον πατέρα του για να του δείξει ότι… τα κατάφερε. Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Χούρσογλου, δεν παίζει ο ίδιος, όπως στην προηγούμενή του ταινία τον «Διαχειριστή».

Τον γιο υποδύεται ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και τον πατέρα ο Βασίλης Κολοβός.

Buzzheart του Ντένη Ηλιάδη

Η νέα, ελληνική ταινία του Ντένη Ηλιάδη, με τους Εβελίνα Παπούλια, Γιώργο Λιάντο, Κωνσταντίνα Μεσσήνη, Κλαούντιο Κάγια.

Ο Αργύρης, ένας όχι και τόσο όμορφος 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη, μία κοπέλα τελείως έξω από τα κυβικά του. Της ζητά δειλά να βγουν και, προς μεγάλη του έκπληξη, αυτή δέχεται και τον καλεί αμέσως για ένα τριήμερο στο εξοχικό των γονιών της, όπου και τον παρουσιάζει ως το αγόρι της. Οι γονείς της Μαίρης σύντομα του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πως, προκειμένου να βεβαιωθούν πως ο Αργύρης είναι το κατάλληλο ταίρι για αυτήν, θα πρέπει να τον υποβάλλουν σε κάποια τεστ συμπεριφοράς.

Ακουσέ με της Μαρίας Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης

Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Με τους: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρη Κίτσο, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Γιοάνα Μπουκόφσκα Νταβίντοβα, Νίκο Κουκά, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή

Η ταινία σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή και παραγωγή Ιωάννας Μπολομύτη, βραβεύτηκε στα πλαίσια του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο 25χρονος Νικήτας είναι ένας εκκολαπτόμενος σκηνοθέτης σε αναζήτηση ιδέας για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Κατά τη διάρκεια ενός ολοήμερου μπάνιου παρέα με τον κολλητό του Δημοσθένη, ανατρέχουν στα γεγονότα ενός πρόσφατου καλοκαιριού εξετάζοντάς τα ως πιθανό υλικό για σενάριο: Εκείνο το καλοκαίρι ο Δημοσθένης βίωσε τον παρατεταμένο χωρισμό του από τον Πάνο, τη γηροκόμηση του στριφνού πατέρα του, μια ατυχή απόπειρα συνεργασίας με τον Νικήτα και μια καταλυτική γνωριμία με την Κάρμεν, ένα μικρόσωμο, μαλλιαρό σκυλάκι.

Παίζουν Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας, Βασίλης Τσιγκριστάρης και η Νάλα στον ρόλο της “Κάρμεν”.

Πολύδροσο του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Συμμετοχή στην Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Works in Progress.

New Continent του Παντελή Παγουλάτου

Η «Νέα Ηπειρος» είναι ένα ερωτικό δράμα για τους ανθρώπους που περιφέρονται χωρίς πυξίδα. Γι’ αυτούς που διαρκώς συναλλάσσονται χωρίς κανόνες, φορούν τον ρόλο του «κακού», αλλά στην πραγματικότητα επιβιώνουν σουλατσάροντας ανάμεσα στους πιο κακόφημους δρόμους της πρωτεύουσας. Πάνω από όλα, όμως, είναι μια αδιέξοδη ιστορία αγάπης.

Ioanna του Αλμπρεχτ Χίρκε

Η Ιωάννα καθαρίζει ψάρια σε ένα μοναχικό νησί και ονειρεύεται μόνο μια παλιά αγάπη από τη Γερμανία. Εκτός από τις αναμνήσεις της από αυτόν, δεν έχει παρά μια ξεθωριασμένη καρτ ποστάλ. Η λαχτάρα την κάνει να ταξιδέψει. Απένταρη, κινείται μέσα από μια ταραχώδη Ευρώπη. Μια αρκούδα βρίσκει την κοιμισμένη Ιωάννα. Και η βουβή μέχρι τώρα Ιωάννα ξαναβρίσκει τη φωνή της. Πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (τμήμα «Ξεπερνώντας τα Σύνορα»).

Με τους: Ιωάννα Τσάμη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώτα Αργυροπούλου, Ανα Ανγκέλοοβα, Ακύλλα Καραζήση.

Θολή Γραμμή του Μένιου Καραγιάννη

Κάποιος είπε ότι έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις. Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση ενός ζευγαριού, που τους ενώνει η επιθυμία να είναι μαζί και η ανάγκη να φύγουν, να χαθούν. Ξεκινούν ένα ταξίδι όπου δύσκολα ξεχωρίζεις το όνειρο από την πραγματικότητα, βαδίζοντας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μια θολή γραμμή, όπου όλα είναι πιθανά.

Με τους Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ομηρο Πουλάκη.

Καθαρτήριο του Βασίλη Μαζωμένου

Ενας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ενα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν. Η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου με τους Μαρία Ζορμπά, Γιάννη Κοκιασμένο, Ανδρέα Νάτσιο, Αγγελική Καρυστινού, Κώστα Μπάρα, Θόδωρο Κατσαφάδο, Νεφέλη Κουρή, Ηλέκτρα Γεννατά.

Cavewoman του Σπύρου Σταθουλόπουλου

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα, μια αντάρτισσα ξεκινά μια επιχείρηση εκδίκησης για να δολοφονήσει τη μητέρα της, στο όνομα του Θεού. Η νέα ταινία του Σπύρου Σταθουλόπουλου («Μετέωρα»), εμπνευσμένη από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, με την Αγγελική Παπούλια. Πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (τμήμα «Ξεπερνώντας τα Σύνορα».

ΤΟΜΟΣ 7 των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για το δίδυμο των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους που μαζί έχουν υπογράψει μια σειρά από φιλμ μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας («Memory Reloaded», «Identity»).

Μια απομονωμένη κοινότητα ανθρώπων ζει μέσα σ’ ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα, ένα Κτίριο-Πόλη. Διαφυλάσσουν την «ανθρώπινη γνώση» στη μνήμη των χαρισματικών, ενώ μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών σχεδιάζει ν’ αποδράσει. Η αναπάντεχη εμφάνιση ενός νεαρού άνδρα με αμνησία, συμπίπτει με την έναρξη μιας σοβαρής κρίσης που κλονίζει τις βεβαιότητές τους.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024