Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλος κερδισμένος οι ινδικές εξαγωγικές εταιρείες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλος κερδισμένος οι ινδικές εξαγωγικές εταιρείες

Η Δύση έχει καταγγείλει πολλές φορές την Ινδία για «παραθυράκια» που διευκολύνουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια

Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Ινδία αποφεύγει σταθερά να πάρει σαφή θέση, εξαιτίας των μακροχρόνιων δεσμών της με τη Μόσχα. Τώρα, ινδικές επιχειρήσεις κατηγορούνται ότι διευκολύνουν τη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια, εξάγοντας μεγάλες ποσότητες δέρματος σε ρωσικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια το χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν μπότες για τον ρωσικό στρατό.

Πράγματι, οι ινδικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν διακόψει τους εμπορικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατά 413%, αφού η Ινδία μετατράπηκε σε έναν από τους κύριους αγοραστές του φθηνού ρωσικού αργού και οι ρωσικές επιχειρήσεις μεταποίησης στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ινδία για να προμηθευτούν τις αναγκαίες πρώτες ύλες που δεν τους παρέχει πλέον η Δύση.

Η ουκρανική κυβέρνηση, αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα, έχει κατηγορήσει στην Ινδία ότι προσφέρει στον Βλαντίμιρ Πούτιν «παραθυράκι» στις δυτικές κυρώσεις. Μάλιστα, σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ινδία να αναλάβει «πιο ενεργό ρόλο» στις προσπάθειες να δοθεί τέλος στη ρωσική επιθετικότητα.

Έκρηξη της ζήτησης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η ινδική εταιρεία βυρσοδεψίας Homera Tanning, παραδέχεται τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι παρέχει προϊόντα δέρματος για την κατασκευή μποτών αξίας άνω των 900.000€ κάθε μήνα στη Ρωσία και ότι οι δύο σημαντικότεροι αγοραστές είναι οι Donobuv και Vostok, δυο ρωσικές εταιρείες υποδημάτων που αποτελούν και τους κύριους προμηθευτές αρβυλών στον ρωσικό στρατό.

Σχετικά στοιχεία του 2021 που είναι αναρτημένα δημόσια δείχνουν, όπως αναφέρει ο Guardian ότι η Donobuv έχει συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων ρουβλιών με τη ρωσική κυβέρνηση για την παραγωγή στρατιωτικών υποδημάτων. Οι ρωσικές κρατικές προμήθειες δεν αναρτώνται δημόσια έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, όμως η εταιρεία είναι τόσο σημαντική για την πολεμική προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοί της να εξαιρούνται της επιστράτευσης.

«Η Ρωσία ήταν μια κανονική αγορά, όπως η Κίνα ή η Ευρώπη, όμως ξαφνικά, μετά τον πόλεμο, υπήρξε έκρηξη της ζήτησης», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ο Ταχίρ Ριζγουάν, διευθυντής της Homera Tanning. «Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους πίσω από αυτή την έκρηξη ήταν και το γεγονός ότι η Δύση δεν τους προμηθεύει πλέον με πρώτες ύλες».

Από το 10% στο 70%

Ο Ριζγουάν σημείωσε ότι το δέρμα που πωλείται στις ρωσικές εταιρείες είναι «ένα συγκεκριμένο είδος δέρματος, που χρησιμοποιείται μόνο για τα στρατιωτικά υποδήματα και για υποδήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες όπως αυτή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Η Ρωσία απορροφούσε περίπου το 10% των εξαγωγών πριν τον πόλεμο, συνέχισε ο Ριζγουάν, ποσοστό που πλέον έχει σκαρφαλώσει στο 70%, με τις Donobuv και Vostok να ανήκουν στους κυριότερους πελάτες. Επιπλέον, μιλώντας στον Guardian, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία του πλέον εξάγει επτά έως οκτώ κοντέινερ με δερμάτινα προϊόντα, από την Ινδία για τη Ρωσία κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών που εξέτασε ο Guardian, στους πέντε μήνες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, μόνο η Homera Tanning εξήγαγε στη Ρωσία δερμάτινα προϊόντα για την κατασκευή αρβυλών αξίας πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ.

Φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Ένας από τους κυριότερους λόγους που η Ινδία έχει λειτουργήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ουδετερότητα από την έναρξη του πολέμου, είναι η στρατιωτική της εξάρτηση από τη Ρωσία που της παρέχει περίπου το 70% των εξοπλισμών της. Όμως το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο ήταν το πραγματικό δέλεαρ για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ρωσία έχει μετατραπεί στον πέμπτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας (πέρσι βρισκόταν στην 25η θέση).

Ινδοί αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί την αγορά ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η φθηνότερη τιμή του ωφελεί την Ινδία και ότι συνολικά η ΕΕ αγοράζει δεκαπλάσιους υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία. Όμως η άνθιση του διμερούς εμπορίου των δυο χωρών ενοχλεί όλο και περισσότερο τη Δύση.

Το δέρμα είναι μόνο ένα από τα προϊόντα που η Ρωσία ευελπιστεί ότι θα προμηθεύεται από την Ινδία, με τη Μόσχα πρόσφατα να αποστέλλει στο Νέο Δελχί μια λίστα με περίπου 500 προϊόντα που θα την ενδιέφερε να εισάγει.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Από την πλευρά της, η Ινδία θα ήθελε επίσης να αξιοποιήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία για να περιορίσει το αυξανόμενο εμπορικό της έλλειμα, που αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 18,7 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, η χώρα εξήγαγε αγαθά αξίας 261,5 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, αύξηση 3,7% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο ινδός υπουργός οικονομικός, Σουμπραχμανγιάμ Τζαϊσανκάρ, δήλωσε ότι προσβλέπει σε διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών «στο άμεσο μέλλον».

Μιλώντας στον Guardian, ο Ατζάι Σαχάι, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εξαγωγικών Οργανισμών της Ινδίας, επιβεβαίωσε ότι οι ινδικές εταιρείες εξαγωγών δέχονται διαρκώς αιτήματα και παραγγελίες από ρωσικές εταιρείες που αναζητούν απελπισμένα προμήθειες, από τρόφιμα, χημικά και ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι πρώτες ύλες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον Σαχάι, το εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κίνδυνοι και προκλήσεις» στο εμπόριο με τη Ρωσία και σημείωσε ότι ορισμένες μεγαλύτερες ινδικές εταιρείες διστάζουν να εμπλακούν σε συναλλαγές με ρωσικές επιχειρήσεις, από τον φόβο ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.

Δυσκολίες, όπως εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα ο Ριζγουάν της Homera Tanning, υπάρχουν και σε σχέση με τις πληρωμές, από τη στιγμή που ελάχιστες ινδικές τράπεζες δέχονται μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία, αλλά και με τη μεταφορά των προϊόντων, που συχνά πραγματοποιείται μέσω της Τουρκίας και του Ιράν.

Πηγή: Guardian

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024