Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι άλλαξε και γιατί θέλουν την πρώτη Κυριακή όλοι

Τι άλλαξε και γιατί θέλουν την πρώτη Κυριακή όλοι

Το νέο όλο στρατήγημα το συνόψισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέροντας ότι οι κρίσιμες κάλπες είναι οι πρώτες, γιατί αυτές θα καθορίσουν τρία πράγματα.

Και αίφνης το σύνολο του πολιτικού σκηνικού μιλάει με θέρμη για την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Αυτό αποκτά ενδιαφέρον, αφού αρχικά, τουλάχιστον οι μονομάχοι, είχαν μεταθέσει τον αγώνα για τη… δεύτερη.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που για καιρό περιέγραφε την κάλπη της απλής αναλογικής ως μεταβατική για την τελική αναμέτρηση. Αυτό άλλαξε. Τώρα έχουμε πια μια νέα γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου που ενίοτε διατυπώνεται και από κορυφαία στελέχη και υπουργούς.

Η Νέα Δημοκρατία

Ολα για την πρώτη κάλπη και με σχέδιο αυτοδυναμίας – έτσι εξηγούνται και τα αμφίπλευρα ανοίγματα της ΝΔ. Βέβαια η αρχική στρατηγική του Μητσοτάκη δικαιολογούνταν λόγω του γεγονότος πως ο ίδιος και η παράταξή του είναι δομικά αντίθετοι με την απλή αναλογική που τη θεωρούν ένα εκλογικό σύστημα συνυφασμένο με την «αστάθεια» για τη χώρα.

Το νέο όλο στρατήγημα το συνόψισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέροντας (Παραπολιτικά) ότι οι κρίσιμες κάλπες είναι οι πρώτες, γιατί αυτές θα καθορίσουν τρία πράγματα.

«Ποιος θα είναι πρώτος, ποια θα είναι η διαφορά του με τον δεύτερο και πόσο κοντά ο πρώτος θα έχει ποσοστό που θα βρίσκεται στο ποσοστό της αυτοδυναμίας». Και λογικό. Μπορεί η ΝΔ να ξορκίζει την απλή αναλογική αλλά ο φόβος της είναι να λάβει η πρώτη κάλπη μορφή ταμιευτήρα δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική και εκτός του να χάσει το μεγάλο της προβάδισμα να πάει με δυσμενείς όρους στη δεύτερη κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέπληξε πολλούς λέγοντας στη φετινή ΔΕΘ «όχι σε μια κυβέρνηση των ηττημένων».

Κάποιοι τότε το εξέλαβαν ως εξής: ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την απλή αναλογική και επίσης πως έδειξε τη δεύτερη κάλπη ως κρίσιμη. Και εδώ βέβαια το αφήγημα έχει μετακινηθεί για την πρώτη κάλπη. Και όχι τυχαία.

Πρώτον, έτσι η Κουμουνδούρου διαμορφώνει ή θέλει να διαμορφώσει όρους μέγιστης συσπείρωσης στο δικό της κοινό αλλά και συνθήκη πίεσης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα με τη στρατηγική διττής πίεσης, έτσι εξηγείται πως ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του πάνε «μαλακά» τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ίδια ώρα όμως αλιεύουν από τις συγγενείς δεξαμενές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεγάλο ποσοστό από την πρώτη κάλπη (εξού και πάντα λένε για κυβέρνηση με το κόμμα τους όμως πρώτο) αλλά και ένα δυνατό χαρτί μεταβολής του συσχετισμού για τη δεύτερη (έχοντας το χαρτί τότε πως ο Ανδρουλάκης δεν συναίνεσε σε σύμπραξη).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πάμε τώρα και στη Χαριλάου Τρικούπη. Εδώ από την πρώτη μέρα λένε για κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και με το ΠΑΣΟΚ πρώτο. Με άξονα δε μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Λογικό. Ο φόβος του ΠΑΣΟΚ είναι να πέσει στο… κενό των δύο καλπών. Με ένα μικρό ποσοστό στην πρώτη, να λεηλατηθεί από την αντιδεξιά πλεύση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο νωπή τοποθέτηση ήταν του γραμματέα του κινήματος Ανδρέα Σπυρόπουλου που είπε ότι αυτό που τους διαφοροποιεί από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκείνοι μάχονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

«Η ΝΔ θέλει να πάει και σε δεύτερη και σε τρίτη, μέχρι να βγάλει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει μόνο αν είναι πρώτο κόμμα» συμπλήρωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024