Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Εύβοια: Η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα

Σεισμός στην Εύβοια: Η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο καθώς η περιοχή έχει ένα πλούσιο σεισμικό ιστορικό καθώς παλαιότερα έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις κοντά στα 5,5 Ρίχτερ

Στο «χορό» των Ρίχτερ συνεχίζει να κινείται η Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό 4,9 βαθμών που σημειώθηκε χθες, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να πουν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο καθώς η περιοχή έχει ένα πλούσιο σεισμικό ιστορικό καθώς παλαιότερα έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις κοντά στα 5,5 Ρίχτερ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε τους κατοίκους της Εύβοιας αλλά και γειτονικών περιοχών, έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας 

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

«Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε κάποιες ώρες, για κάποιες μέρες ακόμα, για να δούμε τα νέα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε» τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντως ξεκαθάρισε ότι σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, δεν συνδέεται  με το σεισμό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή της  Εύβοιας, λέγοντας:

«Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο σεισμικών δραστηριοτήτων. Η σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα.

Οι εξωγενείς ζώνες έχουν τελείως διαφορετικά γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτό που ίσως ορισμένοι εκλαμβάνουν ως σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος διάχυτος κίνδυνος. Τα δύο γεγονότα, οι δύο σεισμικές ακολουθίες είναι ανεξάρτητες ακολουθίες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με την πιθανή ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας».

«Δεν γνωρίζουμε τις διαστάσεις του ρήγματος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι  αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Όταν ενεργοποιήθηκε στην Νότια Εύβοια είπαμε ότι ήταν άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που την έχουμε ήδη γνωρίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο να δώσει η περιοχή και ι ένα ισχυρότερο σεισμό καθώς όπως είπε δε είναι γνωστές οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος.

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των μετασεισμών καθώς μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 49 με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός.

«Χρειάζεται προσοχή και υπομονή. Καλύτερα να μην πούμε ότι ήταν ο κύριος, παρά να πούμε ότι ήταν ο κύριος και μετά να διαψευστούμε για πολλούς λόγους» κατέληξε.

Αξιολόγηση της κατάστασης

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης χθες, το απόγευμα μετά από εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, «από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» γεγονός που δεν επιτρέπει τουλάχιστον μέχρι τώρα να πει κανείς με σιγουριά ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Συστάσεις στους κατοίκους

Όπως και να έχει οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες ίσως και ημέρες.

Από την Πολιτική Προστασία γίνονται ισχυρές συστάσεις:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024