Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό στα Ψαχνά Εύβοιας, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Richter  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό» – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο in

Σε εξέλιξη το φαινόμενο παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όπως αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Συστάσεις στους πολίτες

Παράλληλα στους πολίτες συστήνεται:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και

(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Η στιγμή που «χτυπούν» τα 4,9 Ρίχτερ – Έτρεχαν να φύγουν από σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές – Καμία κλήση στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Σε επιφυλακή η ΕΜΑΚ

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός»

«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Να περιμένουμε 100% κι άλλο» ανέφερε στο in ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σχετικά με τον σεισμό ισχυρό σεισμό στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής το ρήγμα των Ψαχνών είναι γνωστό ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό, ίσως κάποιον που να φτάνει και τα 6 Ρίχτερ.

Παπαδόπουλος: Πέντε λόγοι για τη σύγκληση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου:

1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα  και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε Εύβοια και Αττική

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:30 στην Εύβοια. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικό Ινστιτούτου πρόκειται για σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 5 χλμ Νότια και Νοτιανατολικά των Ψαχνών της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται στα 13,2 χιλιόμετρα ενώ ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί σε μισή ώρα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό ενώ σημειώθηκαν μικρές φθορές.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr