Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεωρία του Νου: Οι γυναίκες είναι όντως καλύτερες στο να μαντεύουν τι σκέφτεστε

Θεωρία του Νου: Οι γυναίκες είναι όντως καλύτερες στο να μαντεύουν τι σκέφτεστε

Οι άνδρες φαίνεται πως έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στη «γνωσιακή ενσυναίσθηση».

Η μέση γυναίκα είναι καλύτερη από το μέσο άνδρα στο να βάζει τον εαυτό της στη θέση των άλλων και να μαντεύει τι σκέφτονται ή νιώθουν, επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη ως σήμερα μελέτη για τη λεγόμενη «θεωρία του νου».

Με τον όρο αυτό έχει γίνει γνωστή στην ψυχολογία η ικανότητα να ερμηνεύουμε τις εκφράσεις του προσώπου και άλλα μη λεκτικά σινιάλα για να συμπεράνουμε την συναισθηματική και γνωσιακή κατάσταση των γύρω μας –μια λειτουργία κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνικότητα.

Η νέα, διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS εξετάζει δεδομένα για πάνω από 300.000 ανθρώπους σε 57 χώρες. Διαπιστώνει ότι οι γυναίκες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο υψηλότερη βαθμολογία σε ένα στάνταρτ τεστ της θεωρίας του νου, η οποία είναι γνωστή και ως «γνωσιακή ενσυναίσθηση».

Στο λεγόμενο τεστ ματιών «eye test», ο εξεταζόμενος καλείται να διαλέξει τη λέξη που περιγράφει καλύτερα τι νιώθει ή σκέφτεται ο εικονιζόμενος σε μια φωτογραφία που δείχνει μόνο την περιοχή των ματιών.

Το τεστ ματιών ζητά από τον εξεταζόμενο να ερμηνεύσει τις εκφράσεις των ματιών (University of Cambridge)

Η υπεροχή των γυναικών είχε διαφανεί και σε πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες, οι οποίες όμως βασίζονταν σε μικρό στατιστικό δείγμα, συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και εθελοντές συγκεκριμένης εθνοτικής καταγωγής.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Χάρβαρντ, του Κέμπριτζ και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων γενικεύουν την ανάλυση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε 57 χώρες.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γυναίκες όλων των ηλικιών ήταν καλύτερες από τους άνδρες (σε 36 χώρες) ή εξίσου καλές με τους άνδρες (21 χώρες) στο τεστ ματιών. Η διαφορά αυτή επιβεβαιώθηκε σε τρία ανεξάρτητα σετ δεδομένων και σε επιμέρους βερσιόν του τεστ σε οκτώ γλώσσες.

«Μόνο με τη χρήση μεγάλων σετ δεδομένων μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα με ασφάλεια» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επικεφαλής της μεγάλης ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη δεν εξέτασε την αιτία της διαφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η διαφορά αυτή οφείλεται και σε βιολογικούς και σε κοινωνικούς παράγοντες.

Τονίζουν επίσης ότι η διαφορά αυτή αφορά τον μέσο όρο των γυναικών και των ανδρών –ορισμένοι άνδρες μπορεί να είναι καλύτεροι από τη μέση γυναίκα στη θεωρία του νου και ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι χειρότερες από τον μέσο άνδρα.

Αν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε κι εσείς στο τεστ ματιών μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024