Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η «χιονοθύελλα του αιώνα» σφυροκοπά τη χώρα - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι

ΗΠΑ: Η «χιονοθύελλα του αιώνα» σφυροκοπά τη χώρα – Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 62, με το Μπάφαλο να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η «χιονοθύελλα του αιώνα», συνεχίζει να σφυροκοπά τις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Οι Αρχές διατηρούν επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, καθώς άλλοι εντοπίζονται εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και άλλοι μέσα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 62, με το Μπάφαλο να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μεγάλο μέρος του παραμένει αποκλεισμένο. Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι πλέον αισθητές με τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια μέσω των social media, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το χάος συμπληρώνουν οι λεηλασίες.

Η «Θύελλα του αιώνα» και ο «Γκοτζίλα του χιονιού» – Οι φονικότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 30 ετών στις ΗΠΑ

«Έχουμε τόσα πολλά πτώματα»

«Έχουμε τόσα πολλά πτώματα που διάφορα νοσοκομεία είναι γεμάτα και πρέπει απλώς να περάσουμε και να προσδιορίσουμε εάν ο θάνατος αυτών των ανθρώπων σχετίζεται με τη χιονοθύελλα», είπε στο CNN ο Μαρκ Πόλονκαρζ στέλεχος της κομητείας Ιρι στη Δυτική Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος  έγραψε στο Twitter ότι 14 άνθρωποι πέθαναν από έκθεση στο κρύο, τρία άτομα βρέθηκαν στα οχήματά τους, τέσσερα δεν είχαν θέρμανση, τρία έπαθαν καρδιακά επεισόδια καθώς φτυάριζαν το χιόνι και τρία άτομα πέθαναν επειδή καθυστέρησαν οι πρώτες βοήθειες.

Για πολλούς κατοίκους του Μπάφαλο,η απαγόρευση οδήγησης παραμένει σε ορισμένες περιοχές και πολλά καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα οι κάτοικοι να ταξιδέψουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ο Bob Oravec, κορυφαίος μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS),  δήλωσε ότι αν υπάρξει περαιτέρω χιονόπτωση στο Μπάφαλο αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να απομακρυνθεί το ήδη υπάρχον χιόνι που έχει πέσει.

Ψάχνουν εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητα

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν, οι διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους κυρίως μέσα σε αυτοκίνητα.

«Αυτή ονομάστηκε καταιγίδα γενεών, δηλαδή μια καταιγίδα που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά», είπε ο Μπράουν.

Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας έχουν αναφερθεί στις κομητείες Ίρι και Νιαγάρα. Ορισμένα θύματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι υπέστησαν έμφραγμα προσπαθώντας να φτυαρίσουν το χιόνι. Η 22χρονη Anndel Taylor, πέθανε αφού είχε παγιδευτεί στο αυτοκίνητό της για 18 ώρες. Ωστόσο, πριν πεθάνει αντάλλαξε μια σειρά από βίντεο με τις αδερφές της στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε η New York Post . Στο τελευταίο βίντεο, η Taylor κατέβασε ένα από τα παράθυρά της για να δείξει ένα κοντινό βαν που ήταν επίσης παγιδευμένο.

Η κομητεία Ίρι προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η εξουθένωση από το φτυάρισμα χιονιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη μέση ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και χάος στις μεταφορές

Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπου σημειώθηκαν διακοπές. Υπολογίζεται ότι περίπου 122.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα (έναντι 1,8 εκατ. το Σάββατο), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us. Πάνω από το 72% αυτών εντοπίζονται στο Όρεγκον και στην Καλιφόρνια.

Διακοπές υδροδότησης αναφέρθηκαν στην Ατλάντα και στο Τζάκσον του Μισισίπι, εξαιτίας σπασμένων αγωγών.

Σχεδόν 4.000 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν την Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightaware.com ενώ μόνο την Τρίτη το πρωί ακυρώθηκαν περισσότερες από 2.800 πτήσεις εντός, προς ή από τις ΗΠΑ.

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η κακοκαιρία θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, αλλά η συμβουλή τους είναι να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Φόβοι για πλημμύρες

Οπως λένε, σήμερα, Τετάρτη, ένα θερμό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί στο βόρειο κέντρο της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν.

Την ίδια ώρα ωστόσο εκφράζονται φόβοι για ξαφνικές πλημμύρες στις περιοχές του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και στη Καλιφόρνια, καθώς υπάρχει μια «ισχυρή αύξηση της υγρασίας».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024