Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ;

ΗΠΑ: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Οι έρευνες για τις φορολογικές δηλώσεις του, η πιθανή άσκηση ποινική δίωξης για την εισβολή στο Καπιτώλιο και τα σχέδια για την πολιτική του επάνοδο στις ΗΠΑ

Υποστηριζόμενος από στενούς συνεργάτες του και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει τη διαδικασία.

Απο τους μάρτυρες που κλητεύθηκαν, 34 -ορισμένοι βασικοί και πολλοί εξτρεμιστές ακροδεξιοί- επικαλέστηκαν την Πέμπτη Τροπολογία και παρέμειναν σιωπηλοί ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερεύνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Κάποιοι άλλοι -όπως και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους και ο πρώην προεδρικός σύμβουλος Στίβεν Μπάνον- αψήφησαν την κλήτευσή τους.

Παρ’ όλα αυτά, η επιτροπή συγκέντρωσε τεράστιο υλικό από περισσότερους από 1.000 μάρτυρες, μεταξύ αυτών άτομα που συμμετείχαν στην εισβολή, πρώην δημόσιοι λειτουργοί, στενοί συνεργάτες του Τραμπ, μέλη της οικογένειάς του.

Σχεδόν δύο χρόνια λοιπόν από την έφοδο του φανατισμένου όχλου στον «ναό» της αμερικανικής δημοκρατίας κι έπειτα από 18 μήνες ερευνών, η διακομματική επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή την τελική έκθεσή της.

Στις συνολικά 845 σελίδες της και στα οκτώ κεφάλαιά της, παραθέτει μια εις βάθος και λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων, μαρτυρίες, ευρήματα για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους -συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς- και όλο το υλικό βάσει του οποίου η επιτροπή είχε ήδη εισηγηθεί ομόφωνα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην προέδρου και εκ νέου επίδοξου υποψήφιου για το αξίωματα το 2024.

Για τα μέλη της, επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικανούς, δεν χωρά καμία αμφιβολία: ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 και της συνταγματικής τάξης στις ΗΠΑ.

Τον καταγγέλλει για «εγκληματική συμμετοχή σε συνωμοσία με πολλά εμπλεκόμενα πολλά μέρη». Η εισήγηση για άσκηση ποινικής δίωξης αφορά άλλωστε και συνεργάτες του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο δικηγόρος του, Τζον Ίστμαν.

Ένα βαθιά πολιτικό θέμα

Ζητείται η παραπομπή τους για παραβιάσεις τεσσάρων διατάξεων του ποινικού κώδικα. Παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο). Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ. Συνωμοσία για την υποβολή ψευδών δηλώσεων. «Υποκίνηση», «υποβοήθηση» ή «συνδρομή» σε εξέγερση.

Η τελευταία κατηγορία είναι η πιο βαριά. Εάν ο Τραμπ κατηγορηθεί και καταδικαστεί για εξέγερση, θεωρητικά θα μπορούσε να του απαγορευτεί να κατέχει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα, βάσει της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Λέγεται ωστόσο ότι είναι η πιο δύσκολη κατηγορία ως προς τη  στοιχειοθέτησή της.

Το βασικό τώρα ερώτημα είναι εάν, πότε και πώς θα αξιοποιηθεί το πόρισμα της κοινοβουλευτικής έρευνας από το -καθ’ ύλην αρμόδιο για την άσκηση διώξεων- υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διεξάγει ήδη τις δικές του έρευνες για τον Ντόναλντ Τραμπ, υπό την επίβλεψη ειδικού συμβούλου. Θέση στην οποία έχει διοριστεί ο Τζακ Σμιθ, επί μακρόν εισαγγελέας.

«Ως χώρα παραμένουμε σε παράξενα και αχαρτογράφητα νερά», παραδέχθηκε ο βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, Μπένι Τόμσον.

Ωστόσο «οποιοσδήποτε με τέτοια συμπεριφορά είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε αξίωμα», τόνισε η Λιζ Τσέινι: κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και μια από τους μόλις δυο Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που δέχτηκαν να είναι μέλη της επιτροπής.

Ανέλαβε μάλιστα αντιπρόεδρός της. Τώρα -ούσα απερχόμενη πια βουλευτής- «πληρώνει» αυτή την επιλογή από το τραμπικό στρατόπεδο με την πολιτική «εξαφάνισή» της.

Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της θητείας του νέου Κογκρέσου, στις 3 Ιανουαρίου, είναι προδιαγεγραμμένο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα εργαλειοποιήσουν τον έλεγχο που θα αποκτήσουν στη Βουλή για να πάρουν την πολιτική «ρεβάνς» τους.

Δηλητηριασμένο κλίμα

Θεωρείται βέβαιο ότι θα «πνίξουν» την απόφαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής να παραπέμψει τέσσερις βουλευτές των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις κλητεύσεις τους στο πλαίσιο της έρευνας και να καταθέσουν πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις τους με τον Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Θα πρέπει να ερωτηθούν δημόσια σχετικά με την εκ των προτέρων γνώση και τον ρόλο τους στο σχέδιο του Προέδρου Τραμπ να αποτρέψει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», υπογραμμίζει η έκθεση.

Μεταξύ των τεσσάρων συγκαταλέγεται και ο νυν ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και επίδοξος νέος πρόεδρος του σώματος στη νέα σύνθεσή του, Κέβιν Μακάρθι…

Αντίθετα, με το νέο έτος, το κόμμα του Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι θα αρχίσει τις δικές τους έρευνες στη Βουλή για τις επιχειρηματικές συναλλαγές σε Ουκρανία και σε Κίνα του υιού Μπάιντεν, Χάντερ, τον ρόλο του ίδιου του Αμερικανού προέδρου σε αυτές, αλλά πιθανόν και κατά της ίδιας της εξεταστικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου.

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της ποινικής ή όχι δίωξης του Ντόναλντ Τραμπ, το θέμα της τοξικής νέας υποψηφιότητάς του για την προεδρία θα παραμένει.

Όμως η ήδη παραπαίουσα προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου για το 2024 έχει ήδη δεχτεί άλλο ένα καίριο πλήγμα από την απερχόμενη -υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών- Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόεδρος της… φοροδιαφυγής

Έπειτα από πολύμηνες διακομματικές αντεγκλήσεις, η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας -και στο… παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής με την παρούσα σύνθεσή της- στη δημοσιοποίηση μέρους των φορολογικών αρχείων του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα έγγραφα αφορούν στην περίοδο μεταξύ 2015 και 2020: απ’ όταν δηλαδή ο Τραμπ ήταν υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μέχρι και την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των προκατόχων του, μετά το σκάνδαλο Watergate- ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστικές τις φορολογικές δηλώσεις του, μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά.

Στα τέλη Νοεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων απέκτησαν πρόσβαση στα έγγραφα. Όπως διαπιστώθηκε, στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο δισεκατομμυριούχος των ακινήτων πλήρωσε συνολικά μόνο 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Την τελευταία μάλιστα χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο, το 2020, ο μεγιστάνας-πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηδενικό φόρο. Όλα αυτά, με «όχημα» επιχειρηματικές ζημίες και φοροελαφρύνσεις.

Στο επίκεντρο της έρευνας της επιτροπής ήταν εάν τα έγγραφα αποκάλυπταν σύγκρουση συμφερόντων και αν χρησιμοποιήθηκαν αμφισβητούμενες μέθοδοι για φοροδιαφυγή.

Μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου εν τω μεταξύ δύο εταιρείες του επιχειρηματικού ομίλου του, του Οργανισμού Τραμπ, κρίθηκαν ένοχες από δικαστήριο του Μανχάταν για φορολογική απάτη και απόκρυψη στοιχείων σε βάθος δεκαπενταετίας.

Στην προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής αμφισβητείται η νομιμότητα ορισμένων εκπτώσεων φόρων του Τραμπ και οι φορολογικές δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ελλιπείς. Ελλιπείς όμως διαπιστώθηκαν ότι ήταν και οι έλεγχοί του από την Φορολογική Αρχή των ΗΠΑ (IRS).

Η πόλωση στο επίκεντρο

Εν αναμονή της ανάληψης του ελέγχου από τους Ρεπουμπλικανούς και εύλογων φόβων ότι η έρευνα για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ θα «θαφτεί», η Βουλή των Αντιπροσώπων έσπευσε να ψηφίσει την Πέμπτη νομοσχέδιο για δια νόμου υποχρεωτικούς ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων κάθε προέδρου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο διακηρύττουν ότι από τις πρώτες αποφάσεις τους στη Βουλή θα είναι η περικοπή της χρηματοδότησης του IRS.

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε ήδη σπεύσει να διαμαρτυρηθεί για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών αρχείων του μέσα από το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social.

Δεν θα έλεγαν τίποτα για την «καταπληκτική εταιρεία» του με «μερικά από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο και πολύ λίγα χρέη», υποστήριξε.

«Δεν μπορείς να μάθεις πολλά από τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά είναι παράνομο να τις δημοσιεύεις αν δεν είναι δικές σου».

Όπως έκανε με το πόρισμα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου, έτσι και με το θέμα των φορολογικών δηλώσεών του κάνει λόγο για πολιτικό «κυνήγι μαγισσών», παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «θύμα».

Αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτό το συνωμοσιολογικό αφήγημα -που έχει χρησιμοποιήσει άλλωστε και για άλλες ομοσπονδιακές έρευνες σε βάρος του, για ανοιχτές νομικές υποθέσεις του και, φυσικά, για τα περί «κλεμμένης ψήφου»- προκειμένου να συσπειρώσει την κλυδωνιζόμενη εκλογική βάση του.

Εκτιμάται ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο νέο Κογκρέσο θα κάνουν το ίδιο, βάσει κυνικών προεκλογικών υπολογισμών, «ποντάροντας» στην πόλωση.

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσουν πολλά στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο και ως προς την προεδρική υποψηφιότητα Τραμπ, που ως έχουν τα πράγματα μπορεί να εξελιχθεί στον πιο εύκολο αντίπαλο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, εφόσον ξαναθέσει τελικά και αυτός υποψηφιότητα.

Ο ίδιος έχει πει ότι το επιθυμεί. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θα ήθελε κανείς εκ των δυο να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 για τον Λευκό Οίκο.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024