Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
5 New Year’s Resolutions για το περιβάλλον, που ξεκινούν από το σπίτι μας

5 New Year’s Resolutions για το περιβάλλον, που ξεκινούν από το σπίτι μας

Προτάσεις για μικρές αλλαγές στο σπίτι που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για το μέλλον του πλανήτη

Να γραφτώ στο γυμναστήριο, να περιορίσω τους υδατάνθρακες, να σώσω τον πλανήτη! Κάπως έτσι θα μπορούσε να μοιάζει η λίστα με τα Resolutions του 2023, μιας και σιγά-σιγά όλοι μας συνειδητοποιούμε πως το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του πλανήτη, αλλά και ότι οι καθημερινές μας συμπεριφορές μπορούν να γίνουν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτού του είδους οι προσωπικές δεσμεύσεις; Κάπως έτσι.

.

.

Δέσμευση #1:  Από φέτος, λίγα και καλά

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη, εξαντλώντας τους πεπερασμένους πόρους του, οδηγώντας μας στην αγορά προϊόντων χαμηλής ποιότητας, που μεταφέρονται γρήγορα από τη ντουλάπα ή το σαλόνι μας στα σκουπίδια και αυξάνοντας ρυπογόνες δραστηριότητες όπως οι διεθνείς μεταφορές. Με λίγα λόγια, η προτροπή «less is more» δικαιώνεται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της προστασίας του πλανήτη.

Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαρνηθούμε την απόλαυση και τις σύγχρονες ανέσεις. Απλώς, θα πρέπει να μάθουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα αντί της ποσότητας, να αξιολογούμε ποιες αγορές έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη και να επενδύουμε σε εκείνες που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια, ιδίως όταν πρόκειται για ογκώδη και πολύτιμα αντικείμενα, όπως οι οικιακές μας συσκευές.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές επιχειρούν να απαντήσουν στην ανάγκη της βιωσιμότητας, με τη Miele να ξεχωρίζει, έχοντας δώσει την έμφαση στην ανάπτυξη και παραγωγή συσκευών που αντέχουν στον χρόνο – συγκεκριμένα, είναι σχεδιασμένες για να διαρκούν για 20 χρόνια. Από τα προσεκτικά μελετημένα υλικά (είναι χαρακτηριστικό ότι η Miele σφυρηλατεί μέχρι και το δικό της σίδερο), μέχρι τη φημισμένη γερμανική δεξιοτεχνία στη μηχανική, την κατασκευή ακόμη και των μηχανημάτων που… κατασκευάζουν τις συσκευές και την παραγωγή των δικών της ανταλλακτικών, η εταιρεία επιμελείται και την παραμικρή λεπτομέρεια για να παρατείνει τη ζωή και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της.


Η Miele σχεδιάζει προϊόντα με μοναδικές λειτουργίες, ικανές να διευκολύνουν τη ζωή μας σε βάθος χρόνου και, στη συνέχεια, τα περνά από διαδικασία εξαντλητικών δοκιμών, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 10.000 ώρες για την καθεμία, διασφαλίζοντας πως μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μακροχρόνια χρήση. Ως αποτέλεσμα, το 30% του συνολικού χρόνου παραγωγής κάθε νέας συσκευής αφορά τις δοκιμές!

Ταυτόχρονα, η εταιρεία φροντίζει να διατηρεί συνεχώς περισσότερα από 70.000 αυθεντικά ανταλλακτικά Miele στην κεντρική της αποθήκη, εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα για τις ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν ακόμη και 15 χρόνια μετά τη διακοπή της παραγωγής κάθε μοντέλου – και τουλάχιστον για 10 χρόνια από το τέλος παραγωγής της κάθε σειράς.

.

Δέσμευση #2:  Στόχευσε στο μηδέν

Η φιλοσοφία Zero Waste δεν μας είναι πλέον άγνωστη, όμως οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να την κάνουμε πράξη – κυρίως επειδή δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε.

Μια από τις προτεραιότητές σου θα πρέπει να είναι, φυσικά, και τα τρόφιμα, καθώς το food waste αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές «πληγές» και γιατί είναι σχετικά εύκολο να το περιορίσεις.

Ξεκίνα ψωνίζοντας τις ποσότητες που όντως σου χρειάζονται (καλύτερα να κάνεις μια επιπλέον βόλτα στο σουπερμάρκετ παρά να πετάξεις τρόφιμα), αξιοποίησε τα τυχόν περισσεύματα σε άλλες συνταγές και επίλεξε έναν ευρύχωρο ψυγειοκαταψύκτη Miele με λειτουργία Perfect Fresh Pro.

Με τη βοήθειά του, θα μπορείς να κρατήσεις φρέσκα τα τρόφιμα έως και πέντε φορές περισσότερο, χάρη στο αυτόματα ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 0°C και +3°C και τα βελτιστοποιημένα στοιχεία ελέγχου υγρασίας στο συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Δέσμευση #3:  Δεν ξοδεύουμε ενέργεια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να κάνουμε προτεραιότητά μας την εξοικονόμηση ενέργειας εντός του 2023. Και όσο μεγάλη σημασία και αν έχουν οι λογαριασμοί του ρεύματος, η προστασία του πλανήτη είναι ο κυριότερος από αυτούς.

Επιλέγουμε το πρόγραμμα Eco στις συσκευές μας και φροντίζουμε να ανανεώσουμε τον οικιακό μας εξοπλισμό δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή κλάση και μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η Miele κάνει πρωταθλητισμό και σε αυτό τον τομέα, επενδύοντας το 50% του προϋπολογισμού της για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στην παραγωγή πιο βιώσιμων συσκευών.

Καθόλου τυχαία, η πλειονότητα των πλυντηρίων Miele που πουλήθηκαν το 2020 πέτυχαν την υψηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης στην αγορά, ενώ τα στεγνωτήριά της είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από τεχνολογίες για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, όπως ο κινητήρας ProfiEco με inverter, η τεχνολογία EcoDry και ο εναλλάκτης θερμότητας με φίλτρο που δεν χρειάζεται συντήρηση.

Όσον αφορά στα πλυντήρια ρούχων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα δεύτερης σύνδεσης παροχής ζεστού νερού κατευθείαν από εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και του 65% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η λειτουργία EcoFeedback που σου δίνει τον πλήρη έλεγχο και σε ενημερώνει για την κατανάλωση ρεύματος και νερού σε κάθε πλύση.

Πέραν του ίδιου του πλυντηρίου σου, είναι και οι επιλογές που θα κάνεις κατά τη χρήση του που θα κρίνουν πόση ενέργεια θα καταναλώσεις. Για να σε διευκολύνει, η Miele έχει αναπτύξει απορρυπαντικά πλυντηρίου με υψηλή συγκέντρωση σε ειδικά ένζυμα υψηλής απόδοσης που δρουν σε βάθος εξουδετερώνοντας τους λεκέδες, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, μπορείς να έχεις αστραφτερά ρούχα καταναλώνοντας ακόμη λιγότερη ενέργεια και απορρυπαντικό.

.

Δέσμευση #4:  Σώζουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε

Το νερό μπορεί να μην κοστίζει πολύ, δεν παύει όμως να αποτελεί τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο – και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό ώστε να μπορούμε να το σπαταλάμε αλόγιστα. Ακόμη και μικρές κινήσεις, όπως το κλείσιμο της βρύσης την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας και τα σύντομα ντους αντί των αφρόλουτρων σε γεμάτη μπανιέρα είναι ήδη σημαντικά βήματα.

Μια κίνηση που περιορίζει αυτομάτως σημαντικά την κατανάλωση νερού, είναι και η χρήση πλυντηρίου πιάτων αντί για το πλύσιμο στο χέρι. Όλα τα πλυντήρια πιάτων της Miele έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με δεύτερη παροχή ζεστού νερού έως 60°C κατευθείαν από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, η οποία συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας έως 50 % και στη μείωση του χρόνου πλύσης έως και 10%. Στο πρόγραμμα ECO, τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν μόλις 0,45 kWh.

Επίσης, με την δυνατότητα της αυτόματης δοσολογίας με ενσωματωμένο PowerDisk, ξέρεις ότι θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού και θα προστατέψεις τον πλανήτη από την υπερδοσολογία που καταλήγει με το νερό στις θάλασσες και τους ωκεανους.

.

Δέσμευση #5:  Δίνουμε ζωή στο παρελθόν

Πού πηγαίνουν τα πράγματα που αγάπησες όταν γεράσουν; Ελπίζουμε η απάντηση να μην είναι «δεν το σκέφτηκα ποτέ». Η ανακύκλωση και το upcycling μπορούν να χαρίσουν νέα ζωή στα αντικείμενα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός των υπόλοιπων βημάτων που κάνεις για να βάλεις την ανακύκλωση στη ζωή σου, φρόντισε να ανακυκλώνεις κάθε παλιά οικιακή συσκευή που αντικαθιστάς. Άλλωστε, είναι πλέον εξαιρετικά εύκολο. Και θυμήσου: η μεγάλη διάρκεια ζωής μιας συσκευής είναι η απόλυτη βιωσιμότητα. «Ποιότητα μπροστά από την εποχή της που διαρκεί στο χρόνο», όπως είναι και το σύνθημα της Miele.

Έχεις και άλλες ιδέες για να προστατεύσεις το περιβάλλον μέσα στο 2023; Η λίστα των δικών σου resolutions μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη δική μας – ή και μικρότερη, αν αισθάνεσαι ότι θα σου είναι δύσκολο να τηρήσεις και τις πέντε δεσμεύσεις. Απλώς θυμήσου ότι και η μικρότερη αλλαγή στις συνήθειές μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όσα χρειάζεσαι για να κάνεις πράξη τους περιβαλλοντικούς σου στόχους, θα τα βρεις εδώ ή στο νέο Miele Experience Center, Λ. Κηφισίας 69 (Δαχτυλίδι).

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024