Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ο κοροναϊός εξαπλώνεται ξανά - Για «τραγική μάχη» κάνει λόγο το Νοσοκομείο της Σανγκάης

Κίνα: Ο κοροναϊός εξαπλώνεται ξανά – Για «τραγική μάχη» κάνει λόγο το Νοσοκομείο της Σανγκάης

Ξυπνάει ξανά ο «εφιάλτης» του κοροναϊού στην Κίνα.

Νοσοκομείο της Σανγκάης είπε στο προσωπικό του να ετοιμάζεται για μια «τραγική μάχη» με την Covid-19 καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τα 25 εκατ. κατοίκων της πόλης θα μολυνθούν έως τα τέλη του έτους ενώ ο ιός σαρώνει την Κίνα, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

Μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις και την αδιάκοπη αύξηση των κρουσμάτων, η Κίνα έκανε αυτό τον μήνα μια απότομη αλλαγή στην πολιτική της και άρχισε να «ξηλώνει» το καθεστώς της «μηδενικής Covid», που είχε μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στο 1,4 δισεκ. κατοίκους της.

Η Ευρώπη, η Κίνα και η πολιτική «Ζero Covid»

Πόσοι είναι οι νεκροί από κοροναϊό

Ωστόσο, η επίσημη καταμέτρηση των θανάτων στην Κίνα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια είναι 5.241 –ένα ελάχιστο ποσοστό αυτού που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες.

Η Κίνα δεν ανακοίνωσε νέους θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid για δεύτερη συνεχή ημέρα στις 21 Δεκεμβρίου, παρόλο που εργαζόμενοι σε γραφεία κηδειών δηλώνουν ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους κατέγραψε άλμα την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των χρεώσεων.

Οι αρχές – που έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια προκειμένου ένας θάνατος να καταγράφεται ως αποτέλεσμα επιπλοκών της Covid, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολλούς ειδικούς – έχουν επιβεβαιώσει 389.306 κρούσματα με συμπτώματα.

Κάποιοι ειδικοί λένε ότι τα επίσημα στοιχεία είναι πλέον αναξιόπιστος οδηγός καθώς γίνονται λιγότερα τεστ σε όλη την Κίνα ύστερα από τη χαλάρωση των περιορισμών.

Το νοσοκομείο Shanghai Deji, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα WeChat αργά χθες, εκτίμησε ότι στην πόλη υπάρχουν 5,43 εκατ. πολίτες θετικοί στην Covid και ότι 12,5 εκατ. κάτοικοι στο βασικό εμπορικό κόμβο της Κίνας θα έχουν μολυνθεί έως τα τέλη του έτους.

Προειδοποίηση για τις γιορτές

«Η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και το Σεληνιακό Νέο Έτος μοιραία δεν θα είναι ασφαλείς», ανέφερε το νοσοκομείο. «Σε αυτή την τραγική μάχη, θα πέσει ολόκληρη η ευρύτερη Σανγκάη, και όλοι μας θα μολύνουμε το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε ολόκληρη την οικογένεια! Όλοι οι ασθενείς μας θα μολυνθούν! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε». Η ανάρτηση δεν ήταν πλέον διαθέσιμη στο WeChat σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα). Εργαζόμενος που απάντησε στην βασική τηλεφωνική γραμμή του νοσοκομείου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα κάποιο σχόλιο για το θέμα αυτό.

Οι κάτοικοι της Σανγκάης υπέμειναν ένα δίμηνο lockdown που τερματίστηκε την 1η Ιουνίου, με πολλούς να χάνουν μέρος του εισοδήματός τους και να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα. Εκατοντάδες πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες μολύνθηκαν κατά τους δύο εκείνους μήνες. Σήμερα πολλές περιοχές της Σανγκάης ήταν σχεδόν τόσο έρημες όσο και τότε, με πολλούς κατοίκους να απομονώνονται οικειοθελώς και επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κλείσουν καθώς οι υπάλληλοί τους ασθενούν. «Όλοι οι εργαζόμενοί μας είναι άρρωστοι», δήλωσε ο υπάλληλος σούπερ μάρκετ ενώ έκλεινε τις πόρτες του καταστήματος. Ο ίδιος δήλωσε πως «ελπίζει» το κατάστημα να ξανανοίξει στις 30 Δεκεμβρίου.

Φόβοι για ένα εκατομμύριο θανάτους

Σύμφωνα με ειδικούς η Κίνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εκατομμύριο θανάτους λόγω της Covid την επόμενη χρονιά, δεδομένου του πολύ χαμηλού ποσοστού πλήρους εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα ξεπερνά το 90% αλλά το ποσοστό των ενηλίκων που έχει λάβει ενισχυτικές δόσεις φθάνει το 57,9% και το 42,3% σε ηλικιακές ομάδες άνω των 80 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Σε νοσοκομείο του Πεκίνου, σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση CCTV φαίνονται σειρές ηλικιωμένων ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας να αναπνέουν με μάσκες οξυγόνου. Δεν είναι σαφές πόσοι είχαν Covid.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της μονάδας εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Χαν Σούε δήλωσε στο CCTV ότι το νοσοκομείο δέχεται 400 ασθενείς την ημέρα, τέσσερις φορές περισσότερους από το συνηθισμένο. «Οι ασθενείς αυτοί είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, πυρετό και μόλυνση του αναπνευστικού και είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η ίδια.

Η στροφή 180° στην πολιτική της Κίνας έπιασε απροετοίμαστο το εύθραυστο σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία να αναζητούν κλίνες και αίμα, τα φαρμακεία να έχουν ελλείψεις σε σκευάσματα και τις αρχές να προσπαθούν να στήσουν ειδικές μονάδες.

Μικρότερες πόλεις, μακριά από τις ανατολικές και νότιες ακτές της χώρας, είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς. Η Τονγκτσουάν, μια πόλη 700.000 στην επαρχία Σαανσί κάλεσε όλους τους υγειονομικούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια να βοηθήσουν στη μάχη κατά της Covid. «Τα νοσηλευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας στην πόλη δέχονται μεγάλη πίεση», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024