Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άννα Λόντου: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων

Άννα Λόντου: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η Άννα Λόντου, προγονή και κληρονόμος του Γιώργου Σεφέρη. Ζούσε στο γνωστό, ιστορικό σπίτι του ποιητή, στην οδό Άγρας στο Παγκράτι.

Αυτή η οικία υπήρξε καταφύγιο ιδεών και ποίησης. Σε αυτό έζησε ο Σεφέρης με τη μοναδική του αγαπημένη Μάρω Ζάννου όλα τα χρόνια της πολυσυζητημένης σχέσης τους.

Η Μάρω Ζάννου είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον ναύαρχο Ανδρέα Λόντο -ξάδελφο του Δημητρίου Μαξίμου και του Γεωργίου Στρέιτ. Γόνος παλιάς ελληνικής οικογένειας που διατηρούσε στενές σχέσεις με την τέως βασιλική οικογένεια.

Η Άννα Λόντου γεννήθηκε το 1931 και ήταν κόρη της Μαρώς Σεφέρη, αδερφής του Γιώργου και του πρώτου της συζύγου Αντρέα Λόντου, που ήταν αξιωματικός του ναυτικού.

Η Άννα Λόντου γνώρισε τον Σεφέρη σε ηλικία πέντε ετών. Η ζωή της, όσο και της μητέρας της Μάρως Λόντου, άλλαξε τότε για πάντα. Μάλιστα, την περίοδο της κατοχής, η Άννα Λόντου φιλοξενήθηκε στην Οικία Δέλτα.

Η ίδια ουσιαστικά «εγκαταλείφθηκε» στα δέκα της χρόνια όταν η μητέρα της ακολούθησε τον Σεφέρη στην Αίγυπτο. Εκεί όπου είχε καταφύγει η ελληνική κυβέρνηση με τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

Όταν ο πατέρας της Ανδρέας Λόντος ζήτησε από τη Μάρω να διαλέξει ανάμεσα στα παιδιά της και τον ποιητή, η Μάρω Λόντου απροκάλυπτα εκείνη διάλεξε τον παράνομο έρωτά της.

Τα δύο κορίτσια αρχικά έμειναν με τον πατέρα τους. Όμως και εκείνος μοιάζει σταδιακά να αποστασιοποιήθηκε. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου πέρασαν στη φροντίδα διάφορων οικογενειών, εν μέρει και στης Πηνελόπης Δέλτα.

Η σχέση της με τον Γιώργο Σεφέρη απέκτησε πατρική χροιά. Εξάλλου, ο ποιητής εκτός από τα ανίψια του, δεν απέκτησε ποτέ δικά του παιδιά. Εκείνος τη μεγάλωσε μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή. Και στη Μάρω άφησε την πνευματική του κληρονομιά. Κατά συνέπεια και στην Άννα.

Την είδηση έκανε γνωστή η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία αναφέρει πως «μια αρχόντισσα παλαιας κοπής, μια λατρεμένη φίλη, μας αποχαιρέτησε. Σήκωσε επάξια το βάρος της κληρονόμου του ποιητή, με ήθος και ανιδιοτέλεια. Αξιότιμη Άννα Λόντου, με οδύνη η πόλη του Ηρακλείου αποχαιρετά την ευεργέτιδα του.»

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024