Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς «ψαρεύει» ο Τσίπρας στις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ

Πώς «ψαρεύει» ο Τσίπρας στις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου και το νέο σχέδιο πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη • Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσεταιριστεί τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη.

Και στην πρόσφατη προσύνοδο του Pes και στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δια μέσω του Αλέξη Τσίπρα περισσότερο ενέγραψε την ελεγχόμενη για το Qatargate, Εύα Καϊλή, στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, παρά στο κόμμα της, στο ΠΑΣΟΚ.

Και άρα, το επιχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «Δούρειο Ιππο» στον χώρο του, βρήκε ευήκοα ώτα περισσότερο στην Κουμουνδούρου παρά σε ορισμένους εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τους πιο κεντρώους.

Και εδώ εντοπίζεται η ιδιότυπη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν η επίθεση από μεριάς κυβέρνησης και ΝΔ προς τη Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί μια φυσιολογική οδό παρά την υψηλή ρητορική της, το παιχνίδι από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο λοξό, διαφορετικό και έχει να κάνει με τη στρατηγική αλίευσης της πασοκικής δεξαμενής.

Καθόλου τυχαία αποφεύγονται οι υψηλοί τόνοι προς το ΠΑΣΟΚ και παρά την κακή εντύπωση που κάνει ο διμέτωπος του Ανδρουλάκη και των συντρόφων του. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως έτσι κι αλλιώς στην παρούσα συγκυρία το ΠΑΣΟΚ πιέζεται από το θέμα της Καϊλή που θεωρούν πως αναβίωσε κι άλλες παλιές περιπτώσεις διαφθοράς (π.χ. με τον Ακη Τσοχατζόπουλο).

Θεωρούν επίσης πως η στρατηγική «ποταμοποίησης» από το Μέγαρο Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ θα στείλει στην κοίτη της ΝΔ τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη. Αρα ένα επίσης πιο αντιδεξιό κοινό από την άλλη θα αναγκαστεί να πάει με τον βασικό αντιπολιτευτικό πόλο του σημερινού συστήματος, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα για κυβέρνηση συνεργασίας

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου έχει προφανώς ορίζοντα την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής όπου και θεωρούν πως θα μπουν τα βασικά διλήμματα για το ΠΑΣΟΚ. Είναι η «σύνθλιψη του άλλου μέσω του φλερτ» θα έλεγε κάποιος και επίσης όχι τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον δρόμο της προοδευτικής κυβέρνησης ως όρο για την πολιτική αλλαγή.

Στην Κουμουνδούρου χαμογελούν για όλο το προαναφερόμενο σχέδιό τους και λόγω των «Τάσεων» της MRB. Εδώ όπως σημειώνουν και όπως εξάγεται από τα ευρήματα ακόμα και μεταξύ όσων επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας, οι περισσότεροι επιθυμούν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 28,9% έναντι 25,2% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

Ενα ακόμα σημαντικό εύρημα που αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ (πρόκυψε μάλιστα πριν από την υπόθεση της Εύας Καϊλή) είναι πως στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πλειοψηφικοί υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το 29,6% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27,8% θέλει με τη ΝΔ. Κάτι που μεταβλήθηκε πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, όπως λένε, και που κάνει ακόμη πιο πειστικό ή και ρεαλιστικό το σχέδιό τους για προοδευτικές συγκλίσεις ως προϋπόθεση αλλαγής.

«Σε ένα έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός και ήρθε η ώρα να πάψει να τρομάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την προοπτική. Οτι προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής προϋποθέτει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ», έγραψε πρόσφατα ο Νίκος Μπίστης, εκ των στελεχών με μετοχή στον πολιτικό σχεδιασμό σήμερα στην Κουμουνδούρου. Και ο νοών νοείτω.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024