Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντολές… Χριστουγέννων, απολογισμός 2022, «μπλε φάκελοι» 2023 – Τι φέρνει η πρωινή σύσκεψη Μητσοτάκη

Εντολές… Χριστουγέννων, απολογισμός 2022, «μπλε φάκελοι» 2023 – Τι φέρνει η πρωινή σύσκεψη Μητσοτάκη

Έξι εισηγήσεις περιλαμβάνονται τυπικά στην ατζέντα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς – Πολύ περισσότερες οι συζητήσεις που αναμένεται να ανοίξουν σήμερα στο Μαξίμου

Η επίσημη ατζέντα του σημερινού, τελευταίου για φέτος, υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει τυπικά έξι εισηγήσεις, αλλά είναι πολύ περισσότερες οι συζητήσεις που αναμένεται να ανοίξουν σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, όπως λένε οι πληροφορίες, να δώσει περίπου «πανηγυρικό» τόνο κυβερνητικής αυτοπεποίθησης (και) μέσα από έναν εκτενή απολογισμό έτους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο ίδιος επιφυλάσσει επιπλέον σαφείς εντολές – οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» υπουργούς – ενόψει εορτών. Αλλά και στην αφετηρία, κατά τον Μητσοτάκη, της τελικής ευθείας προς την εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Σκέψεις για επιστροφή της λίστας στο ευρωψηφοδέλτιο

Το… βουνό και τα χρονοδιαγράμματα

Και ενώ όλοι αναμένουν πως και πως από τον Μητσοτάκη την απόφαση του… βουνού (του Μετσόβου, συγκεκριμένα, καθώς εκεί θα περάσει τις γιορτές) για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, το Μαξίμου σκοπεύει να φέρει στο τραπέζι… άλλα χρονοδιαγράμματα. Αυτά που αφορούν τον προγραμματισμό των αμέσως επόμενων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ιδίως στους πρώτους μήνες του 2023.

Άλλωστε επισήμως θα ανοίξουν σήμερα οι λεγόμενοι «μπλε φάκελοι» για το 2023 – ο μπούσουλας κάθε υπουργού με συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους. Αν και το έτος θα είναι εκλογικό και ήδη υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη «τρέχουν» σε προεκλογικούς ρυθμούς, τα κεντρικά της κυβέρνησης δεν θέλουν να υπάρξει προς τους πολίτες μια εικόνα… σηκωμένων μολυβιών μέσα στο χειμώνα, ούτε αποπροσανατολισμού από συγκεκριμένους στόχους.

Πιέζει το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ορόσημα που υπάρχουν δηλαδή για την εκταμίευση πόρων, πιέζει εντόνως την κυβέρνηση. Το διατρέχουν εξάλλου, ως ορόσημα, συγκεκριμένα νομοθετήματα και μεταρρυθμίσεις. Εκεί το Μαξίμου ζητάει προσήλωση από τα υπουργεία.

Για παράδειγμα προέχουν μεταξύ άλλων ο νέος δικαστικός χάρτης αλλά και η ολοκλήρωση της αποκαλούμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνηση, δηλαδή ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης.

Γιορτινές… ζυμώσεις

Βεβαίως τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη ετοιμάζονται για… εορταστικές ζυμώσεις στις εκλογικές περιφέρειές τους, κάτι που γνωρίζουν καλά στο πρωθυπουργικό γραφείο – και το θέλουν προς ενίσχυση της γαλάζιας δυναμικής. Εκεί που στέκεται το Μαξίμου είναι στο ύφος της «εκστρατείας» κάθε κυβερνητικού στελέχους, καθώς ξορκίζεται ο φόβος για προβολή αλαζονείας την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν δυσκολίες και ανησυχούν για τον χειμώνα.

Η βασική εντολή είναι να προβάλλεται ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ με παρουσίαση και επεξήγηση του κυβερνητικού έργου. «Κάναμε πολλά, μπορούμε περισσότερα, να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο μας» λέει ο Μητσοτάκης.

Οι εισηγήσεις

Πέραν της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού (προεξοφλούνται αναφορές του σε όλες τις «θετικές» εξελίξεις – εξαγγελίες του τελευταίου διαστήματος), θα εγκριθούν συγκεκριμένες «ατζέντες». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μιλήσει για τα «τρία χρόνια ψηφιακού κράτους». Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Η Λίνα Μενδώνη μαζί με τον Πιερρακάκη θα εισηγηθούν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής. Ο Νότης Μηταράκης και η Σοφία Βούλτεψη θα δείξουν το νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Ο Πλεύρης και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη θα παρουσιάσουν το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία.

Και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος θα βάλει στο τραπέζι το «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής 2023», το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί ανά τομέα στην ιστοσελίδα κάθε υπουργείου στις αρχές του έτους. Είναι οι «μπλε φάκελοι», που συντάσσονται παρασκηνιακά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με την προσδοκία του Μαξίμου ότι θα εφαρμοστούν κιόλας ως το τέλος με κυβέρνηση ΝΔ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024