Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Παπαδάκης στο in: Λόμπι και ΜΚΟ, δρουν με ελεύθερη είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο

Κώστας Παπαδάκης στο in: Λόμπι και ΜΚΟ, δρουν με ελεύθερη είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο

«Επιχειρούν να επιβάλλουν κανονισμούς, αλλαγές τροπολογιών, με φωτογραφικές διατάξεις και στήνουν ψηφίσματα σκοπιμότητας» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης

Ποιοι έπεσαν από τα σύννεφα με αφορμή το Qatar- Gate; Ήταν έκπληξη ή προδιαγεγραμμένο γεγονός; Ποιος ο ρόλος των λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο; Ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης δηλώνει ότι κανείς δεν δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος με όσα γίνονται. Και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά.

Μιλώντας στο in ο Παπαδάκης κάνει λόγο για «προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας» αναφερόμενος σε όσους βλέπουν σκάνδαλα στην ΕΕ για πρώτη φορά. Ενώ όσον αφορά τη δράση των λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι θα πρέπει να απαντήσει το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο «και μάλιστα με ένα ψήφισμα που ενέκρινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά δηλαδή το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς: “Τα λόμπι είναι ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”».

Διαβάστε επίσης: Οι λομπίστες λύνουν και δένουν και οι ευρωβουλευτές… απλά «προεδρεύουν»

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ «τα μέτρα που προτείνει η ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο και με το τελευταίο ψήφισμά του περί δημιουργίας “επιτροπών και επιτροπάτων διαφάνειας”, για “σώματα ηθικής” και “κώδικες δεοντολογίας”, θυμίζουν τα μεγάλα λόγια για το “μητρώο διαφάνειας” των λόμπι, που διαφήμιζαν πριν μερικά χρόνια ως “ασπίδα κατά της διαφθοράς”».

Και όπως υπογραμμίζει αυτό «αποδείχτηκε μητρώο νομιμοποίησης και ξεπλύματος των λόμπι για να κυκλοφορούν ανενόχλητα και “με τη σφραγίδα” της ευρωενωσιακής αναγνώρισης στους διαδρόμους και στα γραφεία των ευρωβουλευτών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, με σκοπό να σερβίρουν τα μεγαλοσυμφέροντά τους».

Qatar-Gate. Ήταν έκπληξη ή όχι; Η ΕΕ γενικά μπορεί να δηλώνει ότι “πέφτει από τα σύννεφα” με αφορμή την υπόθεση Καϊλή;

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματά σας είναι “όχι”, κι εξηγούμαστε. Αυτές τις μέρες συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Ενώ γίνεται το “έλα να δεις” με το Qatar-Gate, με δημοσιεύσεις στοιχείων που αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις -με επίκεντρο το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο- για το Μαρόκο κι άλλες χώρες, με ευρωβουλευτές κι άλλους παράγοντες από 3 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο) να εμπλέκονται… ποιό είναι το συμπέρασμα που καλούν το λαό να βγάλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Ότι  πρώτη φορά γίνονται σκάνδαλα στην ΕΕ!

Πρόκειται για προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας. Όταν, μάλιστα, έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλα σκάνδαλα, όπως Lux-Leaks (με φοροαπαλλαγές δισ. σε ομίλους από την κυβέρνηση Γιούνκερ, μετέπειτα Πρόεδρος Κομισιόν), τα Panama Papers, τα Bahama Leaks, οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, που οι πρωταγωνιστές τους -Πρόεδροι κρατών, υπουργοί, βουλευτές κλπ- παραμένουν στο απυρόβλητο.

Επίσης, να θυμίσουμε το σκάνδαλο της “Βολκσβάγκεν” στη Γερμανία με τους “πειραγμένους δείκτες ρύπων”, τις υποθέσεις Μπαρόζο και Σρέντερ, που από Πρόεδρος της Κομισιόν και Καγκελάριος αντίστοιχα μεταπήδησαν στη Goldman Sachs και την Gazprom. Άρα, κανένας και πολύ περισσότερο η ίδια η ΕΕ, δεν μπορεί να υποδύεται ότι πέφτει από τα σύννεφα.

Ποιος ο ρόλος των λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ας απαντήσει καλύτερα το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο στο ερώτημά σας και μάλιστα με ένα ψήφισμα που ενέκρινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά δηλαδή το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς: “Τα λόμπι είναι ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”. Σε αυτό, λοιπόν, το κατάπτυστο ψήφισμα, που αποτελεί μνημείο νομιμοποίησης των λόμπι και των ΜΚΟ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και οι πολιτικές ομάδες τους ψήφισαν και με τα δύο χέρια “υπέρ” και μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε.

Λόμπι και ΜΚΟ, διάφορες ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων δρουν με ελεύθερη είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο. Επιχειρούν να επιβάλλουν κανονισμούς, αλλαγές τροπολογιών, με φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν τα συμφέροντα των δικών τους ομίλων τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Επίσης, στήνουν ψηφίσματα σκοπιμότητας, σαν αυτό που μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε για το Κατάρ πριν ένα μήνα. Επρόκειτο για ψήφισμα που, πάνω στους τάφους των χιλιάδων νεκρών εργατών στα έργα – κάτεργα του Μουντιάλ, εμφάνιζε το Κατάρ σαν “εκκολαπτόμενο εργασιακό παράδεισο”, κάνοντας λόγο για “υποδειγματικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις για χώρα του Κόλπου”. Με δύο λόγια, τα λόμπι και οι ΜΚΟ είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ, που ούτως ή άλλως  φτιάχτηκε για αυτούς. Γι’ αυτό άλλωστε και λειτουργούν… “σαν στο σπίτι τους”.

Να το γιατί και το πως 14.000 επίσημα -κι άλλα τόσα ανεπίσημα- λόμπι, με 48.000 υπαλλήλους, αλωνίζουν σε Κομισιόν και ευρωκοινοβούλιο. Καθόλου τυχαίο ότι ο Ιταλός σύζυγος της Καϊλή, από την πολύχρονη “εμπειρία” του στο ευρωκοινοβούλιο, ομολόγησε στην κατάθεσή του πως “τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα”…

Θα θυμάστε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και κόντρα στο ρεύμα είχε αποκαλύψει το χαρακτήρα της ΕΕ, ως ένωση των μονοπωλίων, ενώ κάποιος μπορεί να ανατρέξει σε άρθρα στο Ριζοσπάστη εδώ και χρόνια που αποκαλύπταμε τον βρώμικο ρόλο των λόμπι και των ΜΚΟ.

Η ΕΕ υποτίθεται ότι έχει κάνει ειδική εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Το σκάνδαλο πλήττει την εικόνα της και τελικά τι δείχνει για τα ίδια τα όργανα της ΕΕ;

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο και με το τελευταίο ψήφισμά του περί δημιουργίας “επιτροπών και επιτροπάτων διαφάνειας”, για “σώματα ηθικής” και “κώδικες δεοντολογίας”, θυμίζουν τα μεγάλα λόγια για το “μητρώο διαφάνειας” των λόμπι, που διαφήμιζαν πριν μερικά χρόνια ως “ασπίδα κατά της διαφθοράς”.

Αποδείχτηκε μητρώο νομιμοποίησης και ξεπλύματος των λόμπι για να κυκλοφορούν ανενόχλητα και “με τη σφραγίδα” της ευρωενωσιακής αναγνώρισης στους διαδρόμους και στα γραφεία των ευρωβουλευτών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, με σκοπό να σερβίρουν τα μεγαλοσυμφέροντά τους.

Τα “μέτρα κατά της διαφθοράς” της ΕΕ δεν θέλουν, ούτε μπορούν να αγγίξουν την μήτρα αυτής της σαπίλας και του βούρκου του ίδιου του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που καταδικάζει το λαό να ζει στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, στην αβεβαιότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ανεργίας, των πλειστηριασμών.

Κι όλα αυτά στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο για την “εικόνα” και το “κύρος” της ΕΕ, αυτά -με βάση ακόμα και δικές της έρευνες- αποδεικνύονται καταρρακωμένα εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα στη χώρα μας, με πλειοψηφική έλλειψη εμπιστοσύνης και σφοδρή δυσαρέσκεια, απότοκο της αντιλαϊκής στρατηγικής που προωθεί η ΕΕ κι οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε βάρος του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Ίσα – ίσα το ΚΚΕ παλεύει η πραγματική εικόνα -κι όχι η βιτρίνα- της ΕΕ ν’ αποκαλυφθεί ακόμα περισσότερο στα μάτια των λαών.

Τι δείχνει η «υπόθεση Καϊλή» για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τον τρόπο που την αντιμετώπισαν;

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παρά τον καβγά για το πού ανήκει η Καϊλή και ποιους αγγίζει η διαφθορά, “πίνουν νερό” στο όνομα των λόμπι και των ΜΚΟ. Γι’ αυτό και στήριξαν το κατάπτυστο ψήφισμα – “πλυντήριο”.

Η ΕΕ, τα όργανά της και τα κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν να αποσυνδέσουν το χρηματισμό και τη διαφθορά πρώην και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, όπως η μέχρι προσφάτως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ε. Καϊλή, από το σκάνδαλο όλων των σκανδάλων. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωκοινοβούλιο κι όλα τα όργανά της, συγκροτήθηκαν, υπάρχουν και λειτουργούν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των ομίλων. Αυτό είναι το θερμοκήπιο που γεννά και τα σκάνδαλα.

Τι απαντά το ΚΚΕ στο Qatar Gate και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν; Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των πολιτών και ενόψει εκλογών…

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ακόμα και σήμερα, που η όλη υπόθεση είναι πρώτη είδηση, συστηματικά αποφεύγεται να πάει η συζήτηση στο ποιος διαφθείρει αστούς πολιτικούς και για ποιον σκοπό, ότι τα μονοπώλια κάνουν συναλλαγές -πάνω και κάτω απ’ το τραπέζι- για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ότι εν ολίγοις αυτός είναι ο στόχος που χαρακτηρίζει όλες τις λειτουργίες αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η ΕΕ δεν διορθώνεται, το ευρωκοινοβούλιο δεν εξαγνίζεται, δεν μπορούν να υπάρξουν “καλά λόμπι” και αντίστοιχα επιχειρηματικοί όμιλοι που θα λειτουργούν για “την ψυχή της μάνας τους” κι όχι για τα κέρδη τους. Όποιος κι αν είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό δεν εξωραΐζεται.

Μόνο η ανατροπή του, με αποδέσμευση από την ΕΕ και τον λαό στην εξουσία, μπορεί να κάνει παρελθόν τα μονοπώλια, την κερδοφορία τους, όλη τη βαρβαρότητα και αποκρουστικότητα που τα συνοδεύει.

Σε αυτήν την πάλη καλεί το λαό το ΚΚΕ και είναι ο μόνος δρόμος που συγκρούεται με τον πραγματικό αντίπαλο. Είναι η ώρα για συμπεράσματα που αποτελούν κριτήριο πολιτικής στάσης. Δηλαδή το κρίσιμο ερώτημα είναι “με τα μονοπώλια ή με το λαό”; Με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα λόμπι και τα κέρδη τους ή με το λαό στον αγώνα για τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του; Σε αυτό το μετερίζι, της εργατικής – λαϊκής πάλης, το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή για να γίνει πράξη το “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024