Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοντογεώργης: Θυμόμαστε την αφαίμαξη των μεσαίων επί ΣΥΡΙΖΑ 

Κοντογεώργης: Θυμόμαστε την αφαίμαξη των μεσαίων επί ΣΥΡΙΖΑ 

«Οι πολίτες αποφασίζουν τις συνθήκες συνεργασίας», τονίζει στη συνέντευξή του στο in o γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.  

 Απαντήσεις για τις παρενέργειες του Qatargate στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα για τις σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δίνει ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι αισθάνεται εγγύτερα με τον εκπρόσωπο του χειρότερου λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, τον ΣΥΡΙΖΑ» λέει στο inμε την αιχμή ότι η κοινωνία θα πρέπει να γνωρίζει «αν αυτό είναι μια στρατηγική απόφαση». Κατά τον ίδιο, οι πολίτες θα αποφασίσουν τις συνθήκες συνεργασίας. Όπως λέει, η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να διαλευκανθεί «πλήρως και γρήγορα», ενώ μιλάει επίσης για το food pass, τον εκλογικό στόχο της ΝΔ, τη νέα γενιά, τις μεταρρυθμίσεις και για το… αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.  

 

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το food pass σήκωσε συζητήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «εξαγοράζετε ψήφους», ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «πολιτικός απατεώνας». Τι απαντάτε;  Ψάχνατε πράγματι ένα οριζόντιο προεκλογικό «δώρο»; 

 

Η σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, όσο το δυνατόν περισσότερους. Είναι επιλογή να ενισχύσουμε  τους συμπολίτες μας, επιστρέφοντας σε αυτούς, ειδικά τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη και τη μεσαία τάξη, είτε το μέρισμα της ανάπτυξης είτε την υπεραπόδοση της οικονομίας  και τα αυξημένα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων. Έτσι και τώρα, δια της έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, θα μπορούμε από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες, να καλύπτουμε το 10% των αγορών 8,5 εκατομμυρίων πολιτών στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, και θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού», θα φέρει σε μία τετραμελή οικογένεια όφελος 120 ευρώ κάθε μήνα. Είναι ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις για την προμήθεια των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι πολλαπλές κρίσεις αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με στοχευμένες ενισχύσεις και παρεμβάσεις στο εισόδημα που είχαν ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε «το βύθισμα» της κοινωνίας και ταυτόχρονα να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντική μείωση της ανεργίας.

Όλοι θυμόμαστε την αφαίμαξη που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει παροχές. Οι δικές μας παρεμβάσεις μεγεθύνουν την οικονομία και το μέρισμα της ανάπτυξης, εισάγουν στην οικονομική δραστηριότητα περισσότερους συμπολίτες μας, εμβαθύνουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές πρόνοιας. Αυτή είναι η στρατηγική μας και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. 

 

Κυβέρνηση και Χαριλάου Τρικούπη είναι στα μαχαίρια, με αφορμή το Qatargate και την εμπλεκόμενη Εύα Καϊλή. Να μιλάμε πια για αγεφύρωτο χάσμα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη; 

 

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και δυσάρεστη υπόθεση, που πλήττει αυτή τη στιγμή το κύρος της χώρας και των ευρωπαϊκών θεσμών και ενισχύει ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού. Απαιτείται πλήρης και άμεση διαλεύκανση. Όταν προέκυψε αυτή η υπόθεση η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε γενικεύσεις και σε κατηγορίες. Αντίθετα, έγινε από το ΠΑΣΟΚ μια προσπάθεια να μεταθέσει το πρόβλημα. Ο χειρισμός ήταν από μέρους τους εξαιρετικά ατυχής. Οι στρατηγικές αποφάσεις των κομμάτων λαμβάνονται από τις ηγεσίες τους. Πριν λίγες μέρες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι αισθάνεται εγγύτερα με τον εκπρόσωπο του χειρότερου λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν αν αυτό ήταν μια εσφαλμένη στιγμιαία εκτίμηση ή μια στρατηγική απόφαση, ώστε να το λάβουν υπόψη στις εκλογές. Αλλά ο καθένας είναι στο τέλος υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του. Ο πρωθυπουργός, αντίθετα, έχει από νωρίς βάλει τέλος σε επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές, αφού βασική μας αρχή είναι η χωρίς δογματισμούς και με ορθολογικό τρόπο αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Αυτή την αρχή, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα και γι’ αυτό οι γέφυρές μας με τους πολίτες είναι σταθερές. 

 

Για μετεκλογικές συνεργασίες πάντως δεν μιλάει ούτε η κυβέρνηση… 

 

Τις πολιτικές δυναμικές και τις συνθήκες συνεργασίας, το εκλογικό αποτέλεσμα και εν τέλει τη διακυβέρνηση του τόπου τα αποφασίζουν οι πολίτες, οι κοινωνικές βάσεις των κομμάτων, ακόμα και αν αυτές δεν είναι κομματικά ενταγμένες. Η ΝΔ με το έργο της, την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που πετυχαίνουμε, την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων και την προγραμματική της πρόταση για την Ελλάδα του 2030, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, όπως έκανε και το 2019, όταν μια ευρεία κοινωνική συμμαχία ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Μια συμμαχία ευθύνης και προόδου, που παραμένει ισχυρή. 

 

Επιμένετε λοιπόν στον στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά τί σας κάνει να πιστεύετε ότι θα το πετύχετε; 

 

Ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη δεν απορρέει από μια κομματική αλαζονεία, αλλά αποτελεί συνθήκη συνέχειας και σταθερότητας για τη χώρα. Η χώρα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε όλα όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και να είμαστε έτοιμοι και έμπειροι για όσες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια που έρχονται. Ο στόχος της αυτοδυναμίας πιστεύω θα επιτευχθεί. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική ΝΔ. Οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες σε λίγους μήνες με συγκεκριμένες σκέψεις και αξιολογήσεις. Πρώτα, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας. Όσα κάναμε για την οικονομική μεγέθυνση, τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις, και τις εξαγωγές, όσα κάναμε για να ανακτήσουμε την οικονομική μας αυτοδυναμία, το τέλος της μνημονιακής εποπτείας, την ενίσχυση της φωνής μας στο εξωτερικό, το ψηφιακό άλμα και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την ενίσχυση του κράτος πρόνοιας, τα αποτελέσματα στον τουρισμό και τον πολιτισμό, την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, τις πολιτικές μας για το παιδί, τις γυναίκες, τους νέους, την ισότητα, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων που πάντοτε μειονεκτούσαν, και βέβαια την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κρίσεων. Την ανταπόκρισή μας στα «μικρά», της καθημερινότητας, και στα «μεγάλα» τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας και ό,τι κάναμε για να διορθώσουμε λάθη που έγιναν. 

 

Προγραμματική αντιπαράθεση θα υπάρξει; 

 

Έπειτα, ναι, οι πολίτες θα αξιολογήσουν τις προγραμματικές προτάσεις των κομμάτων. Καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών όσα σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε για την οικονομία και την αύξηση των εισοδημάτων, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους, τη δικαιοσύνη, τη στήριξη των ευάλωτων κ.α. Οι πολίτες θα συγκρίνουν επίσης την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία ΝΔ. Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκρίνουμε αυτά τα οποία έχουμε πετύχει με αυτά τα οποία πέτυχαν κάποιοι άλλοι οι οποίοι και αυτοί διεκδικούν με τη σειρά τους το δικαίωμα να κυβερνήσουν τον τόπο. Θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα των πολιτικών μας αλλά και το δημόσιο ήθος και ύφος, ποιοι φρόντισαν να ενώσουν και μια υπηρετούσαν έναν διαιρετικό και διχαστικό λόγο. Για αυτούς τους λόγους έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 

Στην υπόθεση των υποκλοπών είστε ικανοποιημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς;  

 

Η βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ και η ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων με την παρέμβαση στον πυρήνα αυτών μόνο στο αναγκαίο μέτρο αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίστηκε θεσμικά από την κυβέρνηση με το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Με την πρόσφατη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονίζεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με έμφαση στη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, ενισχύεται η κυβερνοασφάλεια στη χώρα και η προστασία των φυσικών προσώπων από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και είναι απολύτως απαραίτητο να διαλευκανθεί πλήρως και γρήγορα η υπόθεση ώστε να υπάρξουν απαντήσεις σε όσα απασχολούν τη δημόσια σφαίρα. 

 

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι σε ορισμένα πεδία θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα ή πιο γρήγορα. Στη Δικαιοσύνη, ας πούμε. Πού καταγράψατε τελικά χαμηλότερους ρυθμούς; Και ποιές μεταρρυθμίσεις θα προβάλλετε για το 2023; 

 

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας, η ανάδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως ενός από τα πιο προοδευτικά και μεταρρυθμιστικά σχέδια στην ΕΕ , η βελτίωση της κατάταξης της χώρας σε δείκτες που αφορούν την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση κ.ο.κ. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν και να αποδώσουν, όπως και στη δικαιοσύνη. Σίγουρα, όμως θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο με έμφαση στην υγεία και το κράτος πρόνοιας, τη δικαιοσύνη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την πρωτογενή παραγωγή, το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, τις πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας. 

 

 

Προσπαθείτε να προσεγγίσετε τη νέα γενιά, που, παραδοσιακά, δεν νιώθει κοντά με τη ΝΔ – ιδίως η Generation Z. Πιστεύετε ότι καλύπτετε τις αποστάσεις; 

 

Η νέα γενιά καταγράφεται ότι δεν ενδιαφέρεται για την παραδοσιακή άσκηση της πολιτικής γενικώς, ανεξαρτήτως αν ψηφίζει ή όχι και ποιο κόμμα. Ενδιαφέρεται για την πολιτική περισσότερο μέσω ειδικών σκοπών ή αξιών και δεν δίνει έμφαση σε ιδεολογίες και στο πώς αυτές εκπροσωπούνται από τα επίσημα κόμματα. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τόσο τις ευρύτερες συνθήκες που παράγουν αυτήν τη στάση όσο και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για τη μεγάλη απόσταση του σχεδιασμού πολιτικής όχι μόνο από τη «Γενιά Ζ» αλλά από σειρά γενεών νέων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα μεγάλο πλέγμα πολιτικών που φέρνει τα παιδιά και τους νέους στο προσκήνιο και προσπαθεί να τους δώσει εφόδια και στήριξη για να μπορέσουν να σχεδιάσουν τη ζωή τους. Από την υλοποίηση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από 4 ετών, εμπλουτισμένης με μαθήματα αγγλικών, την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης, με επιπλέον καλλιέργεια γενικών κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανασυγκρότηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να δίνει επαγγελματικό περιεχόμενο στους απόφοιτους και ευκαιρίες προσοδοφόρας απασχόλησης, την αναδιοργάνωση των πανεπιστημίων και τη σύνδεσή τους τόσο με την αγορά εργασίας όσο και με την βαρύνουσα ακαδημαϊκή κοινότητα μεγάλων χωρών του εξωτερικού, εκατοντάδες μικρές και μεγάλες πολιτικές επενδύουν στη δημιουργία ευκαιριών και στην ικανότητα των νέων γενεών να τις αξιοποιήσουν. Αρκετές από αυτές δρουν και προστατευτικά προς πιο ευάλωτες ομάδες νέων. 

 

Ειδικά για τους 20άρηδες; 

 

Ειδικότερα για τη Γενιά Ζ, στην πρώτη της δεκαετία της ενήλικης ζωής, αντιμετωπίζουμε βασικά εμπόδια που συχνά την ωθούν και σε μετανάστευση: καλύτεροι μισθοί, νέες δουλειές, επιδότηση του «πρώτου ενσήμου» για να μπουν επίσημα στην εργασία, θεσμοθετημένος διάλογος με οργανώσεις νέων. Ίσως το πιο εμβληματικό είναι το πλέγμα πολιτικών υποβοήθησης της ανεξαρτητοποίησής τους με άξονα την κατοικία: με το πρώτο πρόγραμμα παροχής κοινωνικής κατοικίας, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και την ενισχυμένη επιδότηση της ανακαίνισης κατοικιών νέων. Στέκομαι λίγο περισσότερο σε αυτές τις πολιτικές καθώς αναμένεται να βοηθήσουν και τις νέες οικογένειες που αναβάλλουν τον προγραμματισμό παιδιών ή νιώθουν ανασφαλείς. Σε μία χώρα με δυσμενείς δημογραφικούς δείκτες και πολύ υψηλή εξάρτηση των νέων από την οικογένεια καταγωγής τους εργαζόμαστε για να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα. Η αποκατάσταση των ευκαιριών των νέων και της σχέσης τους με τη χώρα, υπερβαίνει κατά πολύ το αν και τι ψηφίζουν οι νέοι στις εκλογές γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι θεμελιώδης συνθήκη της βιωσιμότητας της χώρας. 

 

Θα είστε υποψήφιος με τη ΝΔ; Και αν όχι, γιατί; 

 

Από το 2016 υποστήριξα ενεργά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τη χώρα μας και να επανέλθει σε μια κανονικότητα και τροχιά σύγκλισης με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Η μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που διαμορφώθηκε μέσα από τις κρίσεις, για τη διαφύλαξη μιας σύγχρονης δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής προοπτικής για την πατρίδα και τα παιδιά μας, για ευημερία, ασφάλεια και συνεχή εκσυγχρονισμό, για μια Ελλάδα ισχυρή με διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη ,εκφράστηκε πολιτικά και ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Τις ιδέες και τα προτάγματα αυτής της συμμαχίας υπηρετώ και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί ο πρωθυπουργός. Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας αυτής της κυβέρνησης έχουμε αποστολή να εργαζόμαστε ώστε το κυβερνητικό έργο να συνεχίζει να υλοποιείται, δίνοντας λύσεις σε όσα αντιμετωπίζουν οι πολίτες, και ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας. Αποστολή που δεν επιτρέπει να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, που ελπίζω να διεξαχθούν σε ένα πολιτικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στους πολίτες να επιλέξουν ψύχραιμα τι συμφέρει την κοινωνία μας, ποια είναι η πιο στέρεα προοπτική για το μέλλον μας και ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την προοπτική αυτή. Έχω την πίστη ότι με αυτά τα κριτήρια οι συμπολίτες θα επιμείνουν στην επιλογή που έκαναν το 2019 να ηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης του κοινού μας μέλλοντος. 

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024