Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλή: Νεκρός, τραυματίες και καμένα σπίτια από τις πολλαπλές πυρκαγιές

Χιλή: Νεκρός, τραυματίες και καμένα σπίτια από τις πολλαπλές πυρκαγιές

Οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνές στη Χιλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας στηλιτεύει το γεγονός ότι το 35% αποδίδεται σε εμπρησμούς.

Οι πυρκαγιές που πλήττουν τη Χιλή τις τελευταίες ημέρες στοίχισαν τη ζωή σ’ έναν άνθρωπο, τραυμάτισαν άλλους πέντε και προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς 46 κατοικίες στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, όπου απανθρακώθηκαν 6.500 στρέμματα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) του υπουργείου Εσωτερικών (φωτογραφία, επάνω, από Felipe Benavides/Vina del Mar Firefighters/via Reuters).

«Να μην υπάρξει ατιμωρησία»

Η πυρκαγιά στην κοινότητα Μελιπίγια εξακολουθεί να μην έχει ελεγχθεί αφότου εκδηλώθηκε, την 11η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η ONEMI στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δείτε ακόμα – Meteo: Περίπου 200.000 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα το 2022 – Ηπιότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2021

Τουλάχιστον 184 πολίτες έμειναν άστεγοι. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται 67χρονη με εγκαύματα στο 11% του σώματός της, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές σε ΜΜΕ.

Ο υπουργός Γεωργίας Εστέμπαν Βαλενσουέλα είπε σε δημοσιογράφους προχθές Δευτέρα πως το 52% των πυρκαγιών στη Χιλή εκδηλώθηκε εξαιτίας αμέλειας ή ατυχημάτων, το 12% είχε άγνωστη αιτία ή ερευνάται, και μόλις το 1% οφειλόταν σε φυσικά αίτια.

Στηλίτευσε πως το 35% των πυρκαγιών αποδίδεται σε εμπρησμούς. Οι εμπρηστές «δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητοι», τόνισε ο κ. Βαλενσουέλα, απαιτώντας η εισαγγελία ν’ «αναλάβει δράση», να μην υπάρξει «ατιμωρησία».

Οι δασικές πυρκαγιές την τρέχουσα περίοδο έχουν ήδη απανθρακώσει πάνω από 40.000 στρέμματα εκτάσεων με βλάστηση και απειλούν αρκετές κοινότητες.

Συχνές οι πυρκαγιές

Τομείς στο κεντρικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο, της Βαλπαραΐσο, της Ο’ Χίγκινς και της Μάουλε κηρύχθηκαν σε κόκκινο συναγερμό τα τελευταία 24ωρα.

Προχθές Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά εξέφραζε ανησυχία για το ότι «παρά τον κίνδυνο, προβάλλεται αντίσταση στις συστάσεις (των αρχών) οι πολίτες ν’ απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνές στη Χιλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, όταν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024