Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο ομάδες, ένα μεγάλο όνειρο

Δύο ομάδες, ένα μεγάλο όνειρο

Η Αργεντινή απέναντι στην Κροατία είναι φαβορί. Οπως φαβορί ήταν και η Βραζιλία. Και μετά ήρθε ο Μόντριτς

Πιο πολύ και από τα ίδια τα παιχνίδια, στα προημιτελικά του Μουντιάλ, μου έκαναν εντύπωση κάποιες συμπεριφορές. Είναι για παράδειγμα παράξενο να βλέπεις τον Λίο Μέσι να κάνει χειρονομίες προς τον πάγκο της Ολλανδίας στο τέλος ενός ματς, το οποίο η Αργεντινή κέρδισε στα πέναλτι. Από κάτι τέτοια καταλαβαίνεις πως το αν ο χαρισματικός αυτός παίκτης θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή εξαρτάται κυρίως από τη διαχείριση των νεύρων του. Δεν είναι απλό να παραμένεις τζέντλεμαν με όλη την πίεση του πλανήτη πάνω σου – οι υποστηρικτές του Μέσι σε αυτή τη διοργάνωση είναι περισσότεροι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της Αργεντινής.

Λιγότερο

Πολλοί απέδωσαν αυτούς τους εκνευρισμούς στο mind game του προπονητή Λουίς Φαν Χάαλ. Ο Ολλανδός για να εκνευρίσει τον Αργεντινό είπε πριν από το ματς πως όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια δεν κάνει απολύτως τίποτα και η Αργεντινή είναι σαν να αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο και ότι το 2014, όταν η Ολλανδία τον είχε αντιμετωπίσει, δεν τον θυμάται να κάνει απολύτως τίποτα.

Προφανώς ο έμπειρος Φαν Χάαλ έπαιξε με τα νεύρα του: το πράγμα δεν του βγήκε σε καλό (διότι ο Μέσι έδωσε στον Μολίνα την καταπληκτική ασίστ στη φάση του 1-0 και στη συνέχεια χτύπησε επιτυχημένα δυο φορές πέναλτι) αλλά ο εκνευρισμός του αργεντινού άσου μετά το ματς αποκάλυψε ένα πρόβλημα που λίγοι γνώριζαν. Μεγαλώνοντας φαίνεται πως ο Μέσι έπαψε να είναι ο παίκτης με τα ατσάλινα νεύρα που δεν αντιδρούσε ποτέ στο σκληρό παιχνίδι και που χαμογελούσε σε αντιπάλους που προσπαθούσαν να τον προβοκάρουν. Ας το κρατήσουμε αυτό: ίσως στη συνέχεια παίξει ρόλο.

Πολλοί

Οι Αργεντινοί, που το γνωρίζουν, ακολουθούν από την αρχή του τουρνουά την ίδια ακριβώς τακτική: τον κρύβουν μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού! Παρόλο που είναι το κεντρικό πρόσωπο του Μουντιάλ ο Μέσι κάθε φορά που ένα ματς της Αργεντινής τελειώνει είναι σαν να εξαφανίζεται. Μιλάνε αντί για αυτόν πολλοί άλλοι – και όχι απαραίτητα τωρινοί συμπαίκτες του. Πριν από το ματς με την Ολλανδία μίλησαν πολύ στον παγκόσμιο Τύπο ο Μπατιστούτα και ο Καμπιάσο.

Πριν από τον ημιτελικό με την Κροατία πήραν τα μικρόφωνα ο Ντανιέλε Μπερτόνι, σούπερ σταρ της Αργεντινής το 1978, ο Χαβιέ Ζανέτι, αρχηγός της ομάδας για μια δεκαετία περίπου και ο Χόρχε Βαλντάνο, συμπαίκτης του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986. Ο Μπερτόνι είπε ότι η τωρινή ομάδα του θυμίζει τη δική του «γιατί έχει μεγάλη πίστη στον εαυτό της παρά τις περιπέτειες που πέρασε», ο δε Ζανέτι είπε πως το παιχνίδι με την Κροατία θα το κερδίσει η άμυνα του Σκαλόνι που τώρα θα είναι αψεγάδιαστη.

Και οι δυο πιστεύουν πως έφτασε η ώρα του Λαουτάρο Μαρτίνες που πετυχαίνοντας το τελευταίο και κρίσιμο πέναλτι στο ματς με την Ολλανδία είναι έτοιμος να ξεκινήσει ξανά βασικός και να κάνει τη διαφορά. Ο Βαλντάνο από τη μεριά του συνέχισε την αιώνια συζήτηση για το αν ο Μέσι είναι άξιος διάδοχος του Μαραντόνα δίνοντας μια άλλη διάσταση. «Θέλω απλά να πω ότι απορώ με όσους δεν καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του Μέσι, όπως απορούσα το 1986 με τους λίγους που δεν καταλάβαιναν ότι ο Ντιέγκο ήταν ο καλύτερος στον κόσμο τότε. Πρέπει να μην καταλαβαίνεις καθόλου από ποδόσφαιρο για να στέκεσαι απέναντι στους δυο» είπε.

Σιγουριά

Αν ο Μέσι προτιμά να περνά τις μέρες του στο ησυχαστήριο της Αργεντινής, ο έτερος πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο αρχηγός της Κροατίας Λούκα Μόντριτς, ζει κάθε λεπτό του Μουντιάλ μιλώντας παντού και για τα πάντα! Χθες αποκάλυψε πως είχε πει στους συμπαίκτες του στη Ρεάλ Μαδρίτης πως η Κροατία του θα είναι κι αυτή τη φορά στον ημιτελικό, πως το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής ήταν τα πρώτα ματς στον όμιλο, πως υπάρχει μεταξύ των παικτών μεγάλη σιγουριά – κυρίως γιατί όλοι τους θεωρούν αουτσάιντερ.

«Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει μόνο ένα λάθος: το 2016, στο Ευρωπαϊκό της Γαλλίας, χάσαμε ένα παιχνίδι από την Πορτογαλία στο οποίο ήμασταν πολύ καλύτεροι. Σε αυτό μάθαμε ότι δεν αρκεί να είσαι πιο καλός, χρειάζονται και πολλά άλλα. Πρώτα από όλα πίστη – η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε μας κάνει πιο δυνατούς» είπε και πρόσθεσε ότι βοηθά πολύ να υπάρχει αυτή η πίστη και το γεγονός ότι η Κροατία προκρίνεται πολύ συχνά στα πέναλτι.

«Για όλους τους άλλους η διαδικασία είναι μια δύσκολη στιγμή. Για μας η απόδειξη πως κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε» είπε. Αντίθετα από τους Ολλανδούς, οι Κροάτες δεν προσπάθησαν πριν από το ματς να εξοργίσουν τον Μέσι. Αλλά είναι δεδομένο πως ο κόουτς Ντάλιτς κάτι έχει στο μυαλό του και θα το δούμε απόψε.

Καφές

Πάντως στα αφιερώματα στο ματς, αν και ο Μέσι κι ο Μόντριτς είναι οι δυο για τους οποίους υπάρχουν οι πιο πολλές αναφορές, δεν είναι λίγα αυτά που γράφονται και για δυο απροσδόκητους ήρωες: τον τερματοφύλακα της Κροατίας Ντομινίκ Λιβάκοβιτς και τον τερματοφύλακα της Αργεντινής Εμιλιάνο Μαρτίνες. Και οι δυο ήταν καθοριστικοί στην πορεία των ομάδων τους και οι δυο χτίζουν σε αυτό το Μουντιάλ τον μύθο τους. Ο Μαρτίνες μέχρι να βρει στην Αστον Βίλα μια ομάδα που τον πίστεψε, άλλαζε ομάδα κάθε χρόνο παίζοντας παντού λίγο.

Ο Λιβάκοβιτς δεν έχει βγει από την Κροατία – χρόνια τώρα αγωνίζεται στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στα social media κυκλοφορεί ένα βίντεο που δείχνει τον Μόντριτς να τον συμβουλεύει πατρικά, ενώ πίνουν καφέ στο μπαρ ενός ξενοδοχείου. «Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, αν δεν πιστέψεις στις ικανότητές σου εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» του λέει. Κι ο Λιβάκοβιτς τον ακούει με κατεβασμένο το κεφάλι. Γιατί είναι ο Μόντριτς.

Απόσταγμα

Το Κροατία – Αργεντινή είναι ένας ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που μοιάζει με τελικό πιο πολύ από τον δεύτερο ημιτελικό, δηλαδή το Γαλλία – Μαρόκο. Ο κόσμος περίμενε τους Βραζιλιάνους απέναντι στους Αργεντινούς – κι εγώ αυτό περίμενα για αυτό έφυγα σήμερα για το Κατάρ. Δεν υπάρχουν όμως παραγγελίες ποδοσφαιρόφιλων στο Μουντιάλ: δεν είναι riality για να ψηφίσουμε ποιον θέλουμε στους ημιτελικούς – συνεχίζουν όσοι δεν λυγίζουν.

Οι Κροάτες δεν παραιτούνται από κανένα όνειρο. Οι Αργεντίνοι με ένα όνειρο ζουν από την αρχή. Το Βραζιλία – Αργεντινή θα είχε πιο μεγάλη λάμψη. Αλλά αυτό το Κροατία – Αργεντινή είναι ένα καθαρό απόσταγμα ποδοσφαίρου που θα καταναλωθεί με φόντο την επιβλητική έρημο. Ονειρική κατάσταση…

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024