Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κορίτσι με τα χρυσά πόδια –  Η ιστορία της Λόρεν Βάσερ συγκινεί και εμπνέει

Το κορίτσι με τα χρυσά πόδια – Η ιστορία της Λόρεν Βάσερ συγκινεί και εμπνέει

Το μοντέλο και ακτιβίστρια έχασε και τα δύο της πόδια καθώς ακρωτηριάστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τεχνητά μέλη χρυσού χρώματος. Όλα ξεκίνησαν από τη χρήση ενός ταμπόν.

Ήταν πριν από δέκα χρόνια όταν η Βάσερ έχασε το δεξί της πόδι, αφού διαγνώστηκε με σύνδρομο τοξικού σοκ. Αυτό το γεγονός παραλίγο να της κοστίσει και τη ζωή. Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια γνωστή επιπλοκή των βακτηριακών λοιμώξεων που σχετίζονται με τη χρήση των ταμπόν.

Το αριστερό πόδι του μοντέλου επηρεάστηκε επίσης σοβαρά, αλλά έδωσε μάχη για να το κρατήσει όσο μπορούσε. Αν και, τον Ιανουάριο του 2018, αποφάσισε να το ακρωτηριάσει. Τότε το 2018, μίλησε στο People αισθανόμενη έτοιμη να σπάσει τη σιωπή της:

«Για πέντε χρόνια της ζωής μου απλά ανέπνεα – κάθε μέρα ήταν οδυνηρή. Δεν μπορούσα να φορέσω τακούνια, δεν μπορούσα να τρέξω και μπορούσα να περπατήσω μόνο για περίπου 20 λεπτά. Αυτό δεν είναι ζωή».

Δείτε το βίντεο:

Τα πρώτα παράξενα συμπτώματα

Στις 3 Οκτωβρίου 2012, η Βάσερ βρισκόταν στο πάρτι γενεθλίων ενός φίλου της όταν προσβλήθηκε από γρίπη, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.

Οι φίλοι της της είπαν ότι φαινόταν πολύ άρρωστη για να συνεχίσει να είναι έξω και την έστειλαν σπίτι της. Το μοντέλο ήταν 24 ετών τότε. Οδήγησε μόνη της στο σπίτι της και πήγε κατευθείαν για ύπνο στο διαμέρισμά της στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Περίπου μιάμιση εβδομάδα αργότερα, η Βάσερ ξύπνησε στο νοσοκομείο αφού είχε πέσει σε τεχνητό κώμα.

Η αστυνομία τη βρήκε με υψηλότατο πυρετό και πεσμένη με το πρόσωπο στο πάτωμα του δωματίου της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας. Η Βάσερ θυμήθηκε ότι το ιατρικό προσωπικό ήταν μπερδεμένο ως προς το γιατί ένα υγιές, νεαρό κορίτσι «έπεφτε σε κώμα».

Η διάγνωση

Ήταν καθαρή τύχη που ένας γιατρός λοιμωξιολόγος είχε βάρδια στο νοσοκομείο. Ο γιατρός ρώτησε την Βάσερ εάν φορούσε ταμπόν τότε. Εκείνη απάντησε «ναι».

Έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η Βάσερ είχε σύνδρομο τοξικού σοκ.

Άσχετα με το πόσες φορές είχε φορέσει ταμπόν πριν της συμβεί, αυτή τη φορά ήταν καθοριστική. Η Βάσερ ανέπτυξε γάγγραινα και υπέστη σοβαρή καρδιακή προσβολή.

Λόγω της κατάστασής της, το δεξί της πόδι υπέστη σοβαρές ζημιές και οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το ακρωτηριάσουν. Το αριστερό της πόδι είχε επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές.

Photo: Instagram

Ο δεύτερος ακρωτηριασμός

Μιλώντας για το αριστερό της πόδι, η Βάσερ είπε ότι δεν είχε δάχτυλα και η φτέρνα της είχε καεί.

«Μου έδωσαν τότε 50/50 πιθανότητες να μην μπορέσω να έχω λειτουργικό πόδι, αλλά τους απάντησα ένα «Δεν πρόκειται να με σταματήσετε». Κράτησα ολόκληρο το πόδι μου και ήξερα ότι ο Θεός θα με βοηθούσε να το ξεπεράσω. Το έκανε, και το κράτησα για όσο περισσότερο μπορούσα».

Η φωτογράφος φίλη της, η Τζένιφερ Ροβέρο, την είχε υποστηρίξει πολύ βοηθώντας την με την απόφαση να ακρωτηριάσει το αριστερό της πόδι κάτω από το γόνατο.

Τελικά, η Βάσερ είπε ότι ήταν ελεύθερη. Μετά την επέμβαση, είπε ότι πονούσε για πέντε χρόνια, αλλά χαίρεται με το γεγονός ότι τώρα είναι φυσιολογική.

Είπε: «Αυτό ήταν η ελευθερία μου. Σε αυτόν τον ενθουσιασμό ήλπιζα. Κάνοντας αυτόν τον ακρωτηριασμό απαλλάχθηκα από τον πόνο και την ταλαιπωρία που αντιμετώπιζα και προσπαθούσα να κρύψω».

Εκείνη την εποχή, περιμένοντας το δεύτερο χρυσό προσθετικό πόδι της, η Βάσερ δήλωσε ότι ήταν «έτοιμη να τρέξει»

Ήλπιζε να συμμετάσχει σε έναν μαραθώνιο τρεξίματος και μοιράστηκε επίσης το όνειρό της να δημιουργήσει οικογένεια.

«Είμαι έτοιμη να ανθίσω, να ταξιδέψω, να κολυμπήσω στον ωκεανό και να γίνω ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Η δεκαετία των 20 μου ήταν αρκετά επώδυνη. Νομίζω ότι το να ξεφορτωθώ το πόδι μου ήταν σαν να ξεφορτώνομαι το παρελθόν και να ετοιμάζομαι για το ταξίδι μου μπροστά» δήλωσε.

Photo: Instagram

Τι συμβαίνει με το τοξικό σοκ;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι ένα πρόβλημα που αποτελούσε πάντα ένα μικρό μυστήριο για τους ειδικούς της ιατρικής.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία μελέτη που να μπορεί να αποδείξει συγκεκριμένα ποια χημική ουσία ή υλικό το προκαλεί συγκεκριμένα.

Ενώ υπήρχαν άλλοι που υποστήριζαν ότι η χρήση βιολογικών ταμπόν θα μπορούσε να αποφύγει μια τέτοια ασθένεια, η Chicago Tribune αποκάλυψε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Ανέφεραν ότι, αν και πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, τα οργανικά ταμπόν μπορούν επίσης να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ.

Ρομπότ ή σούπερ ήρωας

Τώρα πλέον, θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρυσά πόδια της – τα «τρόπαιά» της, όπως τα αποκαλεί – για να εμπνεύσει, να αλλάξει την ματιά και να διαδώσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις του τοξικού σοκ. Μιλάει για το πώς μικρά παιδιά την πλησιάζουν και τη ρωτούν αν μπορούν να τρέξουν μαζί της, αναρωτώμενα αν μπορεί να είναι ρομπότ ή σούπερ ήρωας. «Το να μπορείς να διασκεδάσεις κάτι τόσο τρελό και να το μετατρέψεις σε κάτι όμορφο και εντυπωσιακό, να του δώσεις μια διαφορετική αφήγηση, είναι πραγματικά ξεχωριστό» λέει.

Τόσο ξεχωριστό, μάλιστα, που αν της δινόταν η επιλογή, η Βάσερ δεν θα επέστρεφε στη ζωή της πριν από την περιπέτειά της. «Δεν νομίζω ότι θα το ήθελα. Ξέρω πόσο σκληρά έπρεπε να δουλέψω για να φτάσω εδώ… Θέλω να πω, ένα ταμπόν παραλίγο να με σκοτώσει. Αν δεν είχα περάσει από το σκοτάδι, δεν θα ήμουν εκεί που είμαι τώρα».

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024