Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mastercard Fintech Engage: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον πυρήνα της στρατηγικής της Mastercard

Mastercard Fintech Engage: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον πυρήνα της στρατηγικής της Mastercard

Έξι startups από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κορυφαίων προσωπικοτήτων και εταιρειών του κλάδου.

Στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου, fintechs, επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου συγκεντρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου για έναν σημαντικό σκοπό: την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και τη στήριξη νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Mastercard Fintech Engage. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που πλαισιώθηκε από σημαντικές ομιλίες και από διεθνείς ομιλητές. Κεντρικός άξονας ήταν η ανάδειξη των δυο κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσα σε έξι υποψήφιες από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που προκρίθηκαν από το στάδιο των αιτήσεων.

Μετά από ψηφοφορία κριτών και καλεσμένων, νικήτριες αναδείχθηκαν οι Spin Analytics από την Ελλάδα και η Kipp από το Ισραήλ, που προκρίθηκαν στην κύρια εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του 2023 στο Βερολίνο, για να διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση της Αθήνας συμμετείχαν επίσης η Roadcube και η Excelon από την Ελλάδα, η Zing από την Κύπρο και η Boleron από τη Βουλγαρία.

.

Η σημασία της συγκεκριμένης νίκης για το μέλλον των νεοφυών επιχειρήσεων που την κατέκτησαν, γίνεται εμφανής στις δηλώσεις του Γιάννη Δοξαρά, CEO της Warply που δήλωσε για την εμπειρία της δικής του εταιρείας: «Η συνεργασία μας με τη Mastercard ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Συνεργαστήκαμε με μια πληθώρα πελατών από όλο τον κόσμο, επισκεφτήκαμε πολλές αγορές και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους πελάτες και εξαιρετικούς ανθρώπους». Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο Jonas Kjaer, Υπεύθυνος Πωλήσεων της Subaio σχολίασε: «Με την καθοδήγηση της Mastercard, υπογράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, συμφωνία με την Optima Bank για τη δημιουργία νέας τεχνολογικής λύσης, η οποία θα λανσαριστεί τον Ιανουάριο του 2023».

Πολυσυλλεκτικά πάνελ και success stories

Εκτός του διαγωνιστικού κομματιού, το Mastercard Fintech Engage της Αθήνας περιλάμβανε και ένα πλήθος από ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μεταξύ άλλων, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και Venture Capitals, τραπεζικοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και το Ισραήλ, συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις των πληρωμών στο Web3, αλλά και την άντληση κεφαλαίων.

.

Cross Border Fundraising Panel με συντονίστρια την Νατάσα Τεολόγλου, Senior Managing Consultant των Mastercard Advisors

Συζητώντας για το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα

Εξέχουσα σημασία είχε ο διάλογος μεταξύ του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστου Δήμα, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον Επικεφαλής Επιστήμονα του Υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Dr. Ami Appelbaum, με θέμα τις πρωτοβουλίες και τους μηχανισμούς στήριξης της κυβέρνησης στον κλάδο του fintech, με τον τελευταίο να τονίζει πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέπει και όχι να ελέγχει τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να δημιουργήσει το οικοσύστημα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, επιτρέποντας την προσέλκυση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου, ώστε να οδηγήσει στην ψηφιοποίηση όλων των κρατικών αγορών και πληρωμών». Στο πλαίσιο του πάνελ, που συντόνισε ο Δρ. Άκης Τσεκούρας, επικεφαλής των Mastercard Advisors σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας, μίλησε για τις πρωτοβουλίες και το όραμα της Ελληνικής  κυβέρνησης ώστε να καταστεί η Ελλάδα κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας, δηλώνοντας πως «θέλουμε να δούμε πολύ περισσότερη εξωστρέφεια τα επόμενα χρόνια». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο ενισχύει μία σειρά καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και επέκτασης προς το σκοπό αυτό.

Προσαρμογή στο Web3 με ασφάλεια

Η πλέον πολυαναμενόμενη συζήτηση ήταν πιθανότατα εκείνη που αφορούσε τις εξελίξεις των πληρωμών στο Web3, και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των κκ. Δημοσθένη Καπώνη, CTO της Metrika, Ηλία Σίμου, Co-Founder της Rated Labs και Βασίλη Τζιώκα, Web3 Global Strategy & Business Development Lead της Microsoft, με συντονιστή τον Christian Rau, Senior Vice President Crypto and Fintech Enablement Europe της Mastercard. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημαντική αλλαγή στις πληρωμές και την εξέλιξη στην καταναλωτική εμπειρία που φέρνει η τεχνολογία  Web3, αλλά στην ασφάλεια των πληρωμών και διαχείριση δεδομένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Christian Rau, Senior Vice President Crypto and Fintech Enablement Europe της Mastercard, «Πιστεύουμε στην αντικειμενική δυνατότητα και ικανότητα που μας δίνει η τεχνολογία, αλλά πρέπει να την προσαρμόσουμε έτσι ώστε να ταιριάξει και να  ενσωματωθεί στον κόσμο μας».

.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, υπογράμμισε: «Ο κλάδος του Fintech είναι πολλά υποσχόμενος, βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσα από το Mastercard Fintech Engage της Αθήνας καταφέραμε να αναδείξουμε καινοτόμες ιδέες στο κομμάτι του χρηματοοικονομικού κλάδου. Στηρίζουμε ενεργά το έργο των νέων επιχειρήσεων που ταυτίζονται με το όραμά μας να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στην ψηφιακή οικονομία, σε μία οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Θα ήθελα να ευχηθώ στις δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού στο Βερολίνο, όπως και σε όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στο διαγωνισμό, καλή επιτυχία!»

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024