Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές - Κατρίνης: Οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού

Υποκλοπές – Κατρίνης: Οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «ψυχολογία και συμπεριφορά ενόχου» και κινείται στη «λογική της συγκάλυψης των όσων έγιναν από τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε στην ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού»

Όνειδος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να ψηφίσουν όλα τα κόμματα το νομοσχέδιο επί της αρχής τόνισε ότι «αδίκως αναζητείτε συνενόχους. Δεν θα συναινέσει το ΠΑΣΟΚ» στην προστασία του παρακρατικού μηχανισμού που στήσατε για να κάνετε υποκλοπές.

Κατήφορος και συμπεριφορά ενόχου

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα για κατήφορο καθώς όπως είπε επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος παρακολουθεί περισσότερους και ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη στο θεσμικό κατήφορο της χώρας.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι σ’ αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «ψυχολογία και συμπεριφορά ενόχου» και κινείται στη «λογική της συγκάλυψης των όσων έγιναν από τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε στην ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού».

Τόνισε δε ότι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ήξερε καθώς ήταν αυτός που έθεσε στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού τη λειτουργία της ΕΥΠ. «Μπορεί να λέει και να παριστάνει ότι δεν ήξερε; Μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες στον ανιψιό του; Από πού αντλούσε την ισχύ του ο κ. Δημητριάδης; Δεν μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες στον κ. Κοντολέοντα που έγινε διοικητής της ΕΥΠ με φωτογραφική διάταξη από τον κ. Μητσοτάκη».

Συγκάλυψη

Η κυβέρνηση κινείται στη λογική της συγκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου που σε οποιαδήλποτε άλλη δημοκρατία δυτικού τύπου θα έπεφτε η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Κατρίνης επαναλαμβάνοντας τη φράση του Νίκου Αλιβιζάτου ότι οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Μιλάτε σαν να μην είστε εσείς πρωθυπουργός της χώρας. Μιλήσατε για επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν κατανοούν το ρόλο τους, που εκβιάζουν την κυβέρνηση. Γιατί δεν τα κατονομάζετε; Μήπως γιατί είναι τα ίδια που σας στήριξαν; διερωτήθηκε ο κ. Κατρίνης κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για ανταλλαγή μηνυμάτων εκτός πολιτικού πλαισίου με αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ενώ στην εξεταστική δεν κάλεσε βασικούς μάρτυρες για τις υποκλοπές ενώ έχει στο απυρόβλητο τους εμπόρους κακόβουλων λογισμικών, ονοματίζοντας τους κ.κ. Λαβράνου και Μπίτζιου, ενώ άφησε αιχμές και για τη Δικαιοσύνη ότι δεν έχει κινηθεί ακόμα να τους καλέσει να καταθέσουν.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με τους ΝΥΤ παραδέχεται ότι έδωσε άδεια στον κ. Μπίτζιο να πουλήσει το intellexa. Αυτοί με την ανοχή σας αρνούνται να έθρουν να καταθέσουν στη Βουλή. Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι, είπε ο κ. Κατρίνης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξασφανίζει αποδείξεις και ίχνη. Δίνεται άπλετος χρόνος να εξαφανιστούν στοιχεία από τις εταιρείες.

Παροπλίζεται η ΑΔΑΕ

Ο κ. Κατρίνης σε ότι αφορά το νομοσχέδιο τόνισε ότι παροπλίζεται η ΑΔΑΕ και της αφαιρείται η δυνατότητα να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο, να κρατάει το δικό της αρχείο και να λειτουργεί ως αντίβαρο εξουσίας στην ΕΥΠ. Ενώ δεν προβλέπεται πουθενά ο έλεγχος της ΕΥΠ από κάποια ανεξάρτητη αρχή. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι διαδεδομένη η χρήση του Predator στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατρίνης κάλεσε Μητσοτάκη – Τσίπρα να αφήσουν εκτός της συζήτησης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόνισε ότι η χώρα έχει γυρίσει πίσω. «Ζούμε μέρες της εποχής του πατρός Μητσοτάκη» ενώ έκανε αναφορά στις επισημάνσεις υπηρεσιών του ευρωκοινοβουλίου ότι λογισμικά παρακολούθησης χρησιμοποιούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες. Κριτική άσκησε στο γεγονός ότι παραμένει ασαφής όρος η εθνική ασφάλεια για να παρακολουθούν όποιον θέλουν οι παρακρατικοί μηχανισμοί.

Δεν θα κλείσει

Η υπόθεση δεν έκλεισε, δεν θα κλείσει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και αυτό δεν το ζητά το ΠΑΣΟΚ μόνο. Το ζήτησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, το ζητάει και ο συντοπίτης μου βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, είπε ο κ. Κατρίνης επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το θέμα ενώ δεσμεύτηκε για την κατάργηση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024