Στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο ειδικός αντιπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Υστερα από επτά μήνες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από politis.com.cy), συναντήθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στο πλαίσιο της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.

Η συνομιλία

Αναστασιάδης και Τατάρ είχαν μάλιστα δέκα και πλέον λεπτών συνομιλία στο πλαίσιο της δεξίωσης, με τη συμμετοχή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαου Μενελάου και του ειδικού αντιπροσώπου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν. Στη συνέχεια, οι δυο ηγέτες φωτογραφήθηκαν μαζί με τον κ. Στιούαρτ κάνοντας και χειραψία.

Δείτε ακόμα – Ερντογάν: Ζήτησε από τον Σούνακ «νέα και συγκεκριμένα βήματα για τη λύση του Κυπριακού»

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην οποία παρευρέθηκαν συνεργάτες των δυο ηγετών, μέλη του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Κύπρο, μέλη των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών και από τις δυο πλευρές, ο κ. Στιούαρτ τόνισε τη σημασία του να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος, παρά τις διαφωνίες και τα όποια εμπόδια.

Επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού και, παρά τις προκλήσεις, τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο δεν θα χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τις δυο πλευρές να φθάσουν σ’ ένα κοινό έδαφος.

Δεν θα είναι η τελευταία φορά…

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που Αναστασιάδης και Τατάρ συναντώνται, με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η θητεία του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο ευχαρίστησε μ’ αυτή την ευκαιρία για τη συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια με την οικογένεια των ΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε πως παρά το ότι το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων εντούτοις υπήρξαν επιτεύγματα, ευχαρίστησε τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και τον τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο και επαίνεσε τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές για την επιμονή τους να βρουν κοινό έδαφος σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων για το κοινό όφελος παρά τα εμπόδια που μπορεί ν’ αντιμετώπισαν.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ, μεταξύ άλλων, είπε πως ολοκληρώθηκε μια μελέτη σε σχέση με τη βιωσιμότητα για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και σημείωσε ότι φέτος για πρώτη φορά είδαμε να διεξάγεται εμπόριο επεξεργασμένων τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε επίσης πως κατά τα τελευταία δέκα χρόνια συζητήθηκαν σε βάθος πολλά θέματα κατά τη διάρκεια των διαφόρων διαπραγματεύσεων που έγιναν ενώ σε ό,τι αφορά στα ΜΟΕ υπήρξε η μόνιμη διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών συστημάτων, η διαλειτουργικότητα στην κινητή τηλεφωνία και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

«Να διατηρήσουμε ανοικτό τον διάλογο»

Είπε ακόμη πως οι δυο πλευρές προώθησαν εισηγήσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, σημειώνοντας πως στοιχεία αυτών των προτάσεων κυριάρχησαν στις συζητήσεις του με τον τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο και τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και πως συνεχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες να προχωρήσουν με πρωτοβουλίες όπου υπάρχει κοινό έδαφος.

Τόνισε εξάλλου πως τα σημεία διέλευσης δείχνουν τα οφέλη από τις αυξημένες επαφές και πως τέτοιες επαφές παραμένουν ζωτικά σημαντικές για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας τον νέο χρόνο και θα είναι ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας, όπως οι δυο ηγέτες μόλις συζήτησαν, να διατηρήσουμε ανοικτό τον διάλογο παρά τις διαφωνίες και παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να υπάρξουν».

«Η εργασία που όλοι κάνετε είναι εξαιρετικά σημαντική και αξιέπαινη. Με τη συνεχή υποστήριξη των ηγετών θα συνεχίσουμε τις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τεχνικές επιτροπές ώστε ν’ αναπτύξουν νέες συμφωνίες», είπε καταληκτικά.

Πηγή: politis.com.cy

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr