Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ: Ελλάδα μην παίρνεις αέρα βασιζόμενη σε λόγια τρίτων

Ακάρ: Ελλάδα μην παίρνεις αέρα βασιζόμενη σε λόγια τρίτων

Ο Ακάρ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ακούει τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι προειδοποιούν» για τις συνέπειες.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αυτή τη φορά δια του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα, να μην «παίρνει αέρα βασιζόμενη σε τρίτες χώρες».

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Ακάρ, επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Αθήνα αλλά αυτό δεν συνιστά αδυναμία, ενώ κατηγόρησε την χώρα μας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

«Εμείς πάντα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για διάλογο με την Ελλάδα και αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις ενέργειες και τη ρητορική της που αυξάνουν την ένταση», είπε, επαναλαμβάνοντας, ότι η Τουρκία δε θα δεχθεί τετελεσμένα. Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ακούει τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι προειδοποιούν» για τις συνέπειες.

«Μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων»

«Παρ’ όλα τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν με υπομονή και ειρηνικές μεθόδους» είπε ο Ακάρ, για να προσθέσει απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Αποφάσισε, μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων».

Και συνέχισε: «Το κάλεσμά μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία από την πλευρά μας. Λέμε ότι θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μην σηκώνετε τα πόδια σας από το έδαφος εξαιτίας κάποιων δηλώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Συμμαζέψτε τα μυαλά σας. Ορισμένοι πολιτικοί βαραίνουν τη μεταξύ μας ατμόσφαιρα. Υπάρχουν μάταιες προσπάθειες εξοπλισμών. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που τα βλέπουν όλα αυτά και προειδοποιούν. Λέμε στους Έλληνες να τους ακούσουν. Ας μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος».

Παράλληλα, σε ότι αφορά το Κυπριακό, κατέστησε σαφές, ότι η Άγκυρα, παραμένει αμετακίνητη στα περί λύσης δύο κρατών. «Οι τουρκοκύπριοι είναι αδέρφια μας. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να κάνουμε παραχωρήσεις εκεί», είπε ο Ακάρ.

Μπαράζ προκλήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Αθήνα με «συνέπειες», αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών».

«Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ, είτε στις ΗΠΑ».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024