Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Νέο μπαράζ προκλήσεων και fake news από την Άγκυρα

Τουρκία: Νέο μπαράζ προκλήσεων και fake news από την Άγκυρα

Στην Άγκυρα ακόμη να «χωνέψουν» ότι η ΗΠΑ δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν την ανησυχία τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Σε ένα μπαράζ προκλήσεων και «όργιο» fake news  επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα με τον εκνευρισμό τούρκων αξιωματούχων να είναι διάχυτος.

Στην Άγκυρα ακόμη να «χωνέψουν» ότι η ΗΠΑ δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν την ανησυχία τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τις νέες αγορές και συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη, καθώς φοβούνται ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε  στην συνήθη εμπρηστική ρητορική με προκλήσεις και fake news εναντίον της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Απειλές σε αναμονή και προκλήσεις τόσο – όσο από την Τουρκία 

Ο σουλτάνος, σε ένα ακόμη κρεσέντο προκλητικότητας θέλησε να τοποθετήσει την Τουρκία στον ρόλο του… θύματος. Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».

Η Ελλάδα, συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος,  «η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό».

Μπαράζ προκλήσεων

Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας δεν σταματούν όμως εδώ.

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Αθήνα με «συνέπειες», αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών».

«Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ, είτε στις ΗΠΑ».

«Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε…»

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση».

Νέα «ασπίδα» στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα, είναι θορυβημένοι από τις κινήσεις της Ελλάδας με τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τις ΗΠΑ αλλά και τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στη διένεξη μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και μήνες να πείσει τις ΗΠΑ να πουλήσουν μαχητικά στην Άγκυρα αλλά τα… παρακάλια ακόμη δεν έχουν εισακουστεί.

Εν τω μεταξύ η απόφαση του «Πενταγώνου» να προχωρήσει στην απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων ακριβείας Spike vφέρνει ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ, μία εξέλιξη που είναι βέβαιο πως δεν χαροποιεί καθόλου την Τουρκία.

Όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ, οι τελευταίες λεπτομέρειες έκλεισαν  με την επίσκεψη του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Αμίρ Εσελ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με τη σύμβαση να μπαίνει σε τροχιά υπογραφής και ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας να μιλάνε για ζήτημα ελαχίστων ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους.

Τα εν λόγω πυραυλικά συστήματα ακριβείας τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό μονάδων από τον Εβρο μέχρι τα νησιά. Με αρμόδιες πηγές του «Πενταγώνου» να μιλάνε για ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας, που σφραγίζει αμυντικά την περιοχή σε αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ζώνη για τις εχθρικές δυνάμεις. Το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024