Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Καταθέτει αίτηση ένταξης στην ΕΕ στο τέλος του έτους

Κόσοβο: Καταθέτει αίτηση ένταξης στην ΕΕ στο τέλος του έτους

Το Κόσοβο, σύμφωνα με δήλωση της Προέδρου του, αναμένεται να καταθέσει αίτηση ένταξης στην ΕΕ στο τέλος του έτους.

Το Κόσοβο αναμένεται να ξεκινήσει την διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2022.  Σύμφωνα με το Reuters, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani είπε την Τρίτη ότι η χώρα της θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους, δεσμευόμενη για δέσμευση στις συνομιλίες με τη Σερβία που χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών.

«Θα ανακοινώσω σήμερα εδώ μπροστά σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ: Το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει την αίτησή του για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτού του έτους», δήλωσε η Οσμάνι κατά την άφιξή της σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Σε διαδικασία ένταξης βρίσκονται πέντε κράτη των Βαλκανίων

Πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία – βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια μιας διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Αλλά το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεσμεύτηκαν το 2013 σε διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, αλλά μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί. Η συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος που καθοδηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας που θα επικεντρώνεται στην αμοιβαία αναγνώριση», είπε ο Osmani.

Η δήλωση του Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του για τον διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της ΕΕ.

«Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σύμφωνα με το σύνταγμα», είπε ο Βούτσιτς. Το σύνταγμα της Σερβίας θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

Λίγα λόγια για την σχέση Σερβίας – Κοσόβου

Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 μετά από 11 εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ για να σταματήσει τη δολοφονία και την απέλαση εθνικών Αλβανών σε μια σερβική αντιεξέγερση.

Πρόσφατα, οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ξέσπασαν όταν οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο κινήθηκαν για να εφαρμόσουν μια απόφαση για την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από τη Σερβία σε περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία με αυτές που εκδόθηκαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024