Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Να αρθεί το εμπάργκο όπλων από το Ελσίνκι

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Να αρθεί το εμπάργκο όπλων από το Ελσίνκι

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων από το Ελσίνκι.

Η Τουρκία αναμένει από τη Φινλανδία να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως μέρος των βημάτων που περιμένει η Άγκυρα πριν εγκρίνει την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως ένας Κούρδος, ο οποίος εκδόθηκε το σαββατοκύριακο από τη Σουηδία στην Τουρκία, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των προσώπων που η Άγκυρα θέλει να εκδοθούν από τη Στοκχόλμη.

Διαβάστε επίσης: Νέο χαστούκι στην Τουρκία – Προσφυγή στα δικαστήρια για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Τα σενάρια σύγκρουσης με την Ελλάδα

Το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο είναι εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και οι τούρκοι αξιωματούχοι- θα αρκεστούν στις γνωστές απειλές και τους λεονταρισμούς ή θα επιχειρήσουν να κάνει πράξη τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας. Για το θέμα αυτό, μίλησαν ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. «Το πεδίο αντιπαράθεσης φέρνει ψήφους στον Ερντογάν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τίποτα δεν θα συμβεί καθώς σε περίοδο έντασης προκύπτουν σφάλματα και αστοχίες», είπε ο επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία δεν έχει ως βασικό σενάριο τη δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Όχι μόνο διότι έχει μπροστά του εκλογές ο κ. Ερντογάν, αλλά κυρίως διότι λογαριάζει πολύ περισσότερο την Ελλάδα απ ότι λογαριάζει άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η Συρία και το Ιράκ, στις οποίες έχει επέμβει κατ επανάληψιν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη στρατιωτικά από εκείνες. Αντίθετα, η Ελλάδα μπορεί να αντιπαρατάξει τη δική της ισχύ και επομένως να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Τουρκία».

«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει προβλήματα και να μας οδηγήσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου εμείς έχουμε να χάσουμε πολλά», τόνισε από την πλευρά του ο στρατηγός Ζιαζιάς. Πρόσθεσε, ότι οι συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν δυσκολίες στην Τουρκία που κάνει πολιτικό μπούλινγκ σε συμμάχους μας, είπε ο Κ. Ζιαζιάς και τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτήν την εποχή η Τουρκία και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν διακινδυνεύει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν».

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024