Τα στοιχήματα αλλά και οι δυσκολίες της πρώτης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι προφανές πως οι δύο κάλπες – αν υπάρξουν δύο κάλπες – του 2023 για τις εθνικές εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές και θα καθορίζουν κάθε φορά και την πολιτική και συμμαχική συμπεριφορά των κομμάτων. Από τον κανόνα αυτόν δεν θα ξεφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν η πρώτη κάλπη είναι αυτή της απλής αναλογικής όπου και θα δοκιμαστούν οι «προοδευτικές δυνάμεις» και ο πήχης της επίδοσής τους, η δεύτερη θα βγάζει κυβέρνηση. Και άρα εκεί θα περνάει όλη η δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί θα ρίξει όλα του τα αφηγήματα και τα διλήμματα στις άλλες δυνάμεις αλλά και στους πολίτες.

Πάμε να δούμε τα στοιχήματα αλλά και τις δυσκολίες της πρώτης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ποντάρει στη μη συσπείρωση της ΝΔ αλλά και στο γεγονός, όπως λένε στελέχη του, πως ένα μέρος του εκλογικού σώματος ίσως αποστείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, ξέροντας πως θα υπάρξει και επαναληπτική μάχη στην κάλπη. Και εδώ ακριβώς κρύβεται η πρώτη δυσκολία. Η απλή αναλογική θέτει έναν υψηλό πήχη στον ΣΥΡΙΖΑ αφού λόγω του εκλογικού νόμου είναι εύκολο να υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις από εκείνον αλλά και μια λογική χαλαρής ψήφου. Μια χαμηλή όμως επίδοση στην πρώτη κάλπη, φτιάχνει διάδρομο για τη ΝΔ με αυτοδυναμία στη δεύτερη, ενώ ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και της δεύτερης κάλπης για την Κουμουνδούρου!

«Ντέρμπι» από την πρώτη κάλπη

Στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλή επίδοση στην πρώτη και όπως λένε πολλοί ερευνητές έχει καλή δεξαμενή – κυρίως με μίνιμουμ αντιδεξιά χαρακτηριστικά – αν γίνει ντέρμπι στον δρόμο για τη δεύτερη. Καθόλου τυχαία όπως λένε οι γνωρίζοντες του παρασκηνίου ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει όρους «ντέρμπι» και διλημμάτων στην πρώτη κάλπη και μάλιστα εδώ εντοπίζεται μια συμπεριφορά «κυβέρνηση με την απλή αναλογική και με σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Η δε αποστροφή Τσίπρα στο «όχι στην κυβέρνηση των ηττημένων» είναι ένα περαιτέρω χαρτί πίεσης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και προς εκείνη την αντιδεξιά δεξαμενή που θέλει να κινητοποιήσει στην πρώτη μάχη των εθνικών εκλογών. Το εξόχως καταστροφικό σενάριο είναι ένα χαμηλό ποσοστό, κάτω του 28%, στην πρώτη κάλπη, κάτι που θα φτιάξει και εικόνα εκροών προς το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη, λόγω τετελεσμένης έκβασης του αποτελέσματος, αλλά και που θα πυροδοτήσει διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα – κάτι βέβαια που δεν ενστερνίζονται σήμερα στην Κουμουνδούρου.

Οπως και να ‘χει χαράσσονται σήμερα οι δύο ή παραπάνω στρατηγικές των δύο καλπών στον ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς συσκέψεις των επιτελείων, με στοχευμένες περιοδείες σε δύσκολους νομούς, με δοκιμές πάνω στην εναλλαγή της ατζέντας, με διάταξη των δυνάμεων αλλά και κλεισίματα υποψηφίων, έναν πρώτο γύρο νέων προσώπων θα ακούσουμε άμεσα. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα δοκιμαστεί εκ νέου σήμερα και αύριο σε ευαίσθητες περιοχές και δύσκολες για την Κουμουνδούρου όπως η Δυτική Μακεδονία, προηγήθηκαν το Κιλκίς και η Πέλλα. Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα πάει στη Φλώρινα όπου θα δει φορείς και πολίτες και αύριο στην Καστοριά. Εδώ θα επικαιροποιηθούν και όλα τα διλήμματα των εκλογών από τη μεριά του, αλλά και θα αναψηλαφήσει ευαίσθητα θέματα των περιοχών, όπως η απολιγνιτοποίηση και η ανεργία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr