Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «μυστικός δείπνος» Καραμανλή – Σαμαρά – Το «μενού» στο τραπέζι της Κηφισιάς

Ο «μυστικός δείπνος» Καραμανλή – Σαμαρά – Το «μενού» στο τραπέζι της Κηφισιάς

Τι συζήτησαν επί δύο ώρες οι δυο πρώην πρωθυπουργοί σε ταβέρνα στην Κηφισιά – Τα κοψίδια, οι «κατηγορίες» για «ποδοσφαιρική ιεροσυλία» και τα σενάρια για τα θέματα της κουβέντας

Νόμιζαν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς πως θα περνούσε απαρατήρητο το γεγονός ότι την ώρα που η Αργεντινή (αγαπημένη ομάδα και των δύο) έδινε τη μάχη για την πρωτιά στον όμιλό της και την ώρα που ο Μέσι έχανε πέναλτι, αυτοί επέλεξαν τα κοψίδια της ταβέρνας του «Βασίλη» στην Κηφισιά.

Ούτε καν σταμάτησαν να συζητούν για τις υποκλοπές, για τις εκλογές (όπως και για τα σενάρια της απλής αναλογικής) καθώς και για τα εσωκομματικά, ακόμα και στο… ημίχρονο. Συνέχισαν να συζητούν χαμηλοφώνως, μακριά από περίεργα ώτα άλλων θαμώνων της ταβέρνας και έφυγαν αφού τελείωσε ο αγώνας.

Ποδοσφαιρική ιεροσυλία

«Ποδοσφαιρική ιεροσυλία» χαρακτήρισαν μερικοί τη στάση τους, κάτι που παραδέχθηκε εν τέλει και ο Αντώνης Σαμαράς, που χαρακτήρισε με αρκετή δόση χιούμορ την απουσία του από την τηλεθέαση του αγώνα με την Αργεντινή… sacrilege (δηλαδή ιεροσυλία)! Και όλα αυτά την ώρα που στο Μαξίμου προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν αυτό το δείπνο, για το οποίο δεν είχαν καν ειδοποιηθεί.

Ουδείς όμως ειδοποιήθηκε, παρά μόνον τυχαίως δύο ή το πολύ τρεις βουλευτές της ΝΔ που έψαχναν εκείνο το βράδυ τον κ. Σαμαρά και δεν τον έβρισκαν. Κάπου τηλεφώνησαν και έμαθαν τυχαίως ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στου «Βασίλη» στην Κηφισιά. Ωστόσο δεν γνώριζαν με ποιον δειπνούσε…

Δυο ώρες συζήτηση

Σε ανταπόδοση του προηγούμενου δείπνου, είπαν, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη από τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς τον προσκάλεσε στο στέκι του στην Κηφισιά και έφαγαν μαζί. Ούτε ο αγώνας της Αργεντινής με την Πολωνία, αλλά ούτε η καταιγίδα «Αριελ» στάθηκαν εμπόδιο για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να συναντηθούν.

Ντυμένοι και οι δύο με ζεστά μπουφάν και με μάλλινα πουλόβερ, επέλεξαν ένα τραπέζι απόμερο από τα άλλα, κάτω από την κάβα της ταβέρνας, παρήγγειλαν μπριζόλες και άλλα καλούδια και άρχισαν να συζητούν επί δύο ώρες.

Τα σενάρια για το τι είπαν

Συμφώνησαν οι δύο να μην πουν τίποτα για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Να μην πουν λέξη για τα όσα συζήτησαν, μόνον ότι δείπνησαν μαζί σε ανταπόδοση του γεύματος Καραμανλή.

Ωστόσο τα σενάρια από το δείπνο αυτό δίνουν και παίρνουν. Κατά μία εκδοχή υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους του κ. Σαμαρά να πείσει τον κ. Καραμανλή να μιλήσει στα εγκαίνια του Ιδρύματός του, στο Παλλάς της Βουκουρεστίου. Ο Καραμανλής σπανίως ομιλεί, αλλά όταν ομιλεί σηκώνει «πολιτική σκόνη» (κατά έκφραση καραμανλικού βουλευτή).

Κατά μία δεύτερη εκδοχή Σαμαράς και Καραμανλής συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση έως τις εκλογές. Κοινή όμως στάση σε ποιο θέμα; Στις υποκλοπές; Τη στιγμή που το όνομα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται υποτίθεται στη λίστα του Predator και ο κ. Καραμανλής προσφάτως άφηνε αιχμές ότι όταν ήταν πρωθυπουργός τουλάχιστον αυτόν τον παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες; Ή μήπως κοινή γραμμή σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής;

Οπως και να έχει, κανείς από τη γαλάζια παράταξη δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν σκοπό να ταράξουν την ενότητα της ΝΔ και της ηγεσίας της. Το Μαξίμου παρακολουθεί την όλη εξέλιξη με ψυχραιμία και σπεύδει να χαρακτηρίσει τους Σαμαρά και Καραμανλή ως πρόσωπα που εγγυώνται την ενότητα της παράταξης.

Γεγονός είναι ότι οι μεταξύ τους συναντήσεις τους φέρνουν κάθε φορά πιο κοντά. Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι, από τότε που ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός. Αλλά ο πάγος σιγά-σιγά έσπασε. Ολα άρχισαν να αλλάζουν όταν ο κ. Σαμαράς είχε δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ είχε παρευρεθεί και στην ομιλία του κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» στο Μέγαρο Μουσικής.

Στις αρχές Οκτωβρίου, αμφότεροι (μετά συζύγων) κάθισαν στην πρώτη σειρά της συναυλίας του Σταμάτη Σπανουδάκη στο Ηρώδειο. Και οι δύο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνομιλούν με αρκετούς υπουργούς, βουλευτές, κομματικά στελέχη και δημοσιογράφους. Προ ημερών, για παράδειγμα, ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Σαμαράς γευμάτισε πολλές φορές με βουλευτές και στην Αθήνα, αλλά και στην Καλαμάτα όπου βρισκόταν το καλοκαίρι. Εν μέσω προεκλογικού κλίματος, είναι προφανές ότι όλοι κλιμακώνουν την κινητικότητά τους, ομοίως και οι πρώην πρωθυπουργοί.

Καραμανλικές… κινήσεις από το Μαξίμου

Την προεκλογική κινητικότητα βουλευτών και των πρώην πρωθυπουργών αναγνωρίζει και το Μαξίμου αλλά, όπως λένε, δεν θεωρούν πως σηματοδοτεί κάτι περισσότερο. Προσφάτως μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε… καραμανλικές κινήσεις.

Στη θέση του Κώστα Τζαβάρα που ζήτησε αντικατάσταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να μην προδώσει τα πιστεύω του (όπως είπε), το Μαξίμου (διάβαζε Μπρατάκος) τοποθέτησε ίσως τον πιο καραμανλικό βουλευτή, τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος μάλιστα εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή μαζί με την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Προσκλήσεις και γρίφοι
Ποιοι θα παραστούν στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σαμαρά

Στον απόηχο του γεύματος Καραμανλή-Σαμαρά στην Κηφισιά σημασία έχει ποιοι θα παραστούν το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σαμαρά.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως έχουν προσκληθεί άπαντες στη ΝΔ, ακόμα και μερικοί βουλευτές από άλλα κόμματα, κυρίως από το ΠαΣοΚ, στελέχη δηλαδή που χρημάτισαν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης και άλλοι.

Το ερώτημα όμως είναι αν θα παραστεί ο πρωθυπουργός (που επίσης έχει προσκληθεί). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Αλβανία, αλλά έως εκείνη την ώρα που αρχίζει η εκδήλωση αναμένεται να επιστρέψει.

Ενα δεύτερο ερώτημα αφορά εάν θα παραστεί ο Νίκος Δένδιας. Θα παραστεί; Είναι ένα ερώτημα που επαναλαμβάνεται χωρίς απάντηση από πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024