Τελικός στόχος της Αγκυρας είναι να δημιουργήσει στα νότια σύνορά της μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων, υπό τουρκικό έλεγχο

Αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις και γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί – και μάλιστα στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία – δεν πρόκειται, λόγω της γνωστής γεωπολιτικής της θέσης, «να χάσουν την Τουρκία», ο νεοσουλτάνος της Αγκυρας είναι αποφασισμένος όχι μόνο να εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Συρίας και του Ιράκ, με στόχο την εξουδετέρωση των Κούρδων, αλλά να προχωρήσει και στην έξοδο στη Μεσόγειο του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», δημιουργώντας έτσι ένα νέο τόξο αστάθειας στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Εξέλιξη που δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει διαβάσει καλά την τελευταία επίσημη έκθεση του Λευκού Οίκου για την «εθνική στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ». Και η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι «θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσουμε τους στρατηγικούς, οικονομικούς και θεσμικούς δεσμούς της με τη Δύση».

Μια φράση που τα λέει όλα και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση για να γίνει αντιληπτό πού βασίζεται τελικά ο Ερντογάν για να κάνει όσα κάνει. Οταν μάλιστα γνωρίζει ότι ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν το Κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ως τρομοκρατική οργάνωση συνεργάζονται με τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε προ ημερών ότι «λέμε σε όλους τους εταίρους μας και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η YPG είναι το ίδιο πράγμα με το ΡΚΚ και επιμένουμε στην αξίωσή μας να σταματήσουν κάθε είδους υποστήριξη στους τρομοκράτες». Οπως επιμένουν και στην ίδια αξίωση απέναντι στη Σουηδία και στη Φινλανδία, για τους εκεί Κούρδους, θέτοντας βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομοκρατικές απειλές στα σύνορά της και έχει δικαίωμα να αμυνθεί»!

Τελικός στόχος της Αγκυρας είναι να δημιουργήσει στα νότια σύνορά της μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων, υπό τουρκικό έλεγχο, εξουδετερώνοντας πλήρως το κουρδικό στοιχείο και εγκαθιστώντας εκεί πρόσφυγες από αυτούς που έχουν κατακλύσει την Τουρκία. Ο Ερντογάν βρήκε λοιπόν την ευκαιρία, μετά την αμφιλεγόμενη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, να κατηγορήσει ως υπαιτίους τους Κούρδους (που αρνούνται τα πάντα)  τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν σκοτεινές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τη υπόθεση αυτή, καθώς μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν οι υποτιθέμενοι τρομοκράτες. Ετσι μπόρεσε να δικαιολογήσει τη νέα επίθεση στη Συρία και να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για αντίποινα κατά των κούρδων τρομοκρατών. Και ας μην ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με το πραξικόπημα εναντίον του το 2016, που το άφησε να εξελιχθεί, για να του δώσει την ευκαιρία να εξουδετερώσει το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο και να αναλάβει πλήρεις εξουσίες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr