Βάλαμε το όπλο στο τραπέζι αλλά δεν έχει σφαίρες, είπε για το μηχανισμό διόρθωσης των τιμών.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που προτείνει η Κομισιόν για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από υψηλές τιμές φυσικού αερίου στηνΕΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, κατά την ομιλία της στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG που διεξάγεται στην Αθήνα και άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κ.Σπυράκη τόνισε ότι οι διμερείς συμφωνίες της πλατφόρμας κοινών εθελοντικών παραγγελιών της ΕΕ με αξιόπιστους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικό εργαλείο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσβλέπουν όλο και περισσότερο στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για μακροπρόθεσμες προμήθειες LNG, ώστε να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Το LNG διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, αναγκαία είναι η επέκταση και ενίσχυση των υποδομών, έτοιμες να δεχθούν υδρογόνο, υποστήριξε στην ομιλίατης η ευρωβουλευτής.

Η κ.Σπυράκη άσκησε έντονη κριτική στον μηχανισμό διόρθωσης τιμών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βάλαμε το όπλο στο τραπέζι αλλά δεν έχει σφαίρες. Η ανεπάρκεια του μηχανισμού είναι ξεκάθαρη καθώς το ανώτατο όριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό για να εξυπηρετεί τις δυνατότητες των καταναλωτών,ενώ η διάρκεια της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι μικρότερη» σημείωσε ηευρωβουλευτής. Παράλληλα με τον μηχανισμό, οι διμερείς συμφωνίες είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στιςπροσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε η κ.Σπυράκη. «Αυτές οι συμβάσεις βασίζονται στην κοινή πλατφόρμα αγορών της ΕΕ για την εξασφάλιση προμήθειαςφυσικού αερίου με αξιόπιστους προμηθευτές και αποτελούν ένα σταθερό εργαλείο για τηναντιμετώπιση των τιμών την επόμενη χρονική περίοδο» τόνισε. «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο. Η επιθυμία της Ευρώπης νααπογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο θα οδηγήσει την ήπειρο να επεκτείνει τηνικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο έως το 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, δίνοντας τον τόνο για την παρουσία του LNG στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια» υποστήριξε η κ.Σπυράκη, τονίζοντας τηνανάγκη «να εφαρμοστούν μερικές ad hoc συνέργειες με αξιόπιστους προμηθευτέςπροκειμένου να αξιοποιηθούν η επόμενη μέρα. Οι περιπτώσεις της Αιγύπτου, του Αμπου Ντάμπι και της Νορβηγίας δείχνουν το δρόμο».

Οσον αφορά τις υποδομές, η Ελλάδα και η Γερμανία διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο,τόνισε η κ. Σπυράκη. «Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως βασικός ενεργειακός παίκτης για την επόμενη δεκαετία. Μία ακόμη ενεργειακή υποδομήεγκαινίασε ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. ΗΔΕΣΦΑ κάνει εξαιρετική δουλειά σε στενές προθεσμίες και πρέπει να συγχαρώ τη Μαρία Ρίτα Γκάλη και τους συνεργάτες της για τις προσπάθειές τους: ο νέος σταθμός φόρτωσηςφορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την οδική μεταφοράσημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, προσομοιώνοντας έναν εικονικό αγωγό, σε περιοχές εκτόςδικτύου και χρήστες, μέσω της φόρτωσης ειδικά σχεδιασμένων φορτηγών υγροποιημένουφυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η FSRU της Αλεξανδρούπολης μπαίνει ως έργο που πρόκειταινα γίνει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας παράλληλα βασικό ρόλο στην ενεργειακήασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αναφορικά με το taxonomy , η κ.Σπυράκη επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμπληρωματικήπράξη από την πλευρά της ΕΕ προκειμένου να χαρακτηριστεί και το LNG ως μεταβατικήτεχνολογία-γέφυρα για την αποανθρακοποίηση της οικονομίας , παρέχοντας προβλεψιμότηταστους επενδυτές. Ταυτόχρονα, η ευρωβουλευτής σημείωσε την ανάγκη για επενδύσεις σευποδομές έτοιμες να δεχθούν υδρογόνο: «Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθούνυποδομές έτοιμες για υδρογόνο προκειμένου να υποστηριχθεί η επόμενη μέρα στην Ε.Ε»,επισήμανε, τονίζοντας ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στηνενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ:«Η πρόσφατη ανακοίνωση για τη δημιουργία της Τράπεζας Υδρογόνου από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, θα προωθήσει στην αγορά της ΕΕεπενδύσεις 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν και ναομαδοποιηθούν έργα σχετικά με τη μελλοντική αγορά υδρογόνου που θα βοηθήσουν στηνυλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς είναι προφανές ότι το υδρογόνομπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», τόνισε η κ.Σπυράκη.

«Το LNG διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικάκαύσιμα. Θα μπορούσε να είναι το βραχυπρόθεσμο μέσο για την ενίσχυση της ενεργειακήςανθεκτικότητας και της αυτονομίας της ΕΕ, ειδικά σε περίπτωση ελλείψεων ενέργειας.Ταυτόχρονα, το LNG ενώ λειτουργεί ως αξιόπιστο ενδιάμεσο εργαλείο, μας δίνει την ευκαιρίαγια την επιτάχυνση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» κατέληξε η κ.Σπυράκη, θυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει πλέον ορίσει ως στόχο το 2030, το 45% του συνολικούενεργειακού μείγματος να προέρχεται από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr