Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση: Προτεραιότητα η διαχείριση φυσικών καταστροφών και υδάτινων πόρων

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση: Προτεραιότητα η διαχείριση φυσικών καταστροφών και υδάτινων πόρων

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και υδάτινων πόρων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παραχώρησε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία φιλόδοξη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιλύσει το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα της κατανομής και της ανακατανομής αρμοδιοτήτων στα τρία επίπεδα διοικήσεως (Κεντρική Διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφερειακή Τοπική Αυτοδιοίκηση) μέσω της δημιουργίας, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού Κράτους, ενός μηχανισμού ο οποίος θα ξεδιαλύνει ποιος κάνει τί.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας και της συνθετότητας του ζητήματος είναι το γεγονός ότι αντίστοιχη προσπάθεια στη Γαλλία απαίτησε 10 χρόνια για να τελεσφορήσει.

Παράλληλα, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και υδάτινων πόρων, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο ζήτημα επικάλυψης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος κυβερνησιμότητας το οποίο ονομάζεται «Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» για την υλοποίηση του οποίου συστήνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού όπου την αρμοδιότητα του «Συντονιστή» αναλαμβάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, ο δε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών φέρει την επιχειρησιακή ευθύνη της υλοποίησης του νέου συστήματος.

Επιπλέον, προβλέπει τη συγκρότηση του «Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που θα λειτουργήσει ως γνωμοδοτικό όργανο με κύριο σκοπό τη διατύπωση απόψεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) καθώς και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Σχεδιασμός Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024