Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Σχέδιο για 21 μονάδες αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ – Το σχέδιο των 3 δισ. δολαρίων

Αίγυπτος: Σχέδιο για 21 μονάδες αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ – Το σχέδιο των 3 δισ. δολαρίων

Η Αίγυπτος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Νείλο για πόσιμο νερό και αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη λειψυδρία για τον πληθυσμό της που ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια.

Συμφωνίες για την κατασκευή 21 μονάδων αφαλάτωσης νερού σχεδιάζει να συνάψει η Αίγυπτος σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που στην πρώτη φάση του θα ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κοινωνικού Πλούτου της χώρας.

Η Αίγυπτος, η οποία φιλοξένησε πρόσφατα τις συνομιλίες COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα και προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς υστερεί σημαντικά σε τέτοιες υποδομές, στοχεύει επίσης να ξεκινήσει την παραγωγή και μιας σειράς έργων πράσινου υδρογόνου το 2025-2026, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αιμάν Σολιμάν στο Reuters.

Ο Νείλος δεν αρκεί

Η Αίγυπτος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Νείλο για πόσιμο νερό και αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη λειψυδρία για τον πληθυσμό της που ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα αφαλάτωσης στοχεύει στην παραγωγή 3,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού καθημερινά σε πρώτη φάση, με στόχο αυτή η ποσότητα πόσιμου νερού να ανέλθει στα 8,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, και κόστος τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδιαφέρον για τα έργα της πρώτης φάσης έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 200 επενδυτικά σχήματα από τουλάχιστον 35 χώρες.

Το αιγυπτιακό ταμείο κοινωνικού πλούτου ιδρύθηκε το 2018 με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία μέσω συνεργασιών και κοινών επενδύσεων.

Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στην Αίγυπτο έχουν επανειλημμένα «φρενάρει», με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι για τις καθυστερήσεις οφείλονται έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συχνά επικαλείται και νομικά εμπόδια. Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων συνάντησαν επίσης την αντίσταση και υποστηρικτών του κρατικού ελέγχου, σύμφωνα με αναλυτές.

Πηγή: OT.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024