Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μαθήματα προς τους Δυτικούς στρατούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μαθήματα προς τους Δυτικούς στρατούς

O πόλεμος στην Ουκρανία και ειδικά ο τρόπος αντίστασης των Ουκρανών είναι ένα χρήσιμο μάθημα για τους στρατούς της Δύσης.

Εννιά μήνες μετά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ειδικά ο τρόπος άμυνας των Ουκρανών παραδίδει μαθήματα στους στρατούς της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Economist, από την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία, οι αναλυτές έγραφαν συνεχώς για την εξέλιξη του πολέμου και για τα όπλα που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές. Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν φαινόταν ξεκάθαρα ο τρόπος που νικήθηκαν τα ρωσικά τανκ, ενώ τα drone αναδείχθηκαν σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης:  Ουκρανία: Η προεδρία χαιρετίζει την πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας

Τα μαθήματα που πρέπει να πάρει η Δύση

Στις 30 Νοεμβρίου το Royal United Services Institute (rusi), ομάδα σκέψης στο Λονδίνο, δημοσίευσε λεπτομερή έκθεση, σχετικά με τα μαθήματα που μπορούν να λάβουν οι στρατοί της Δύσης από τους πρώτους πέντε μήνες του πολέμου. Μία περίοδο, κατά την οποία, η Ουκρανία βρισκόταν κατά μεγάλο βαθμό σε άμυνα, χωρίς ακόμα να έχουν λάβει στρατιωτική βοήθεια.

Η εισβολή απέτυχε, αλλά αυτό δεν ήταν προκαθορισμένο. Ο ρωσικός στρατός είχε τοποθετήσει 12 στρατιώτες βόρεια του Κιέβου για κάθε Ουκρανό. Ακόμη, η Ρωσία επιτέθηκε αεροπορικώς στο 75% των σταθερών τοποθεσιών αεράμυνας της Ουκρανίας τις πρώτες 48 ώρες του πολέμου.

Η πρώτη κίνηση των Ρώσων και η άμυνα των Ουκρανών

Μια ρωσική κυβερνοεπίθεση διέκοψε επιτυχώς τις δορυφορικές επικοινωνίες της Ουκρανίας. Ο στρατός της Ουκρανίας άντεξε την αρχική ξαφνική επίθεση επειδή είχε αναδιανείμει τα αποθέματα των πυρομαχικών του από τα κύρια οπλοστάσια, σε δευτερεύοντα, μία εβδομάδα πριν την εισβολή.

Από την άλλη πλευρά, τα αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας διαλύθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση. Ως αποτέλεσμα, χτυπήθηκε μόνο το ένα δέκατο των κινητών χώρων αεράμυνας.

Το πρώτο μάθημα

Η απόκρυψη είναι μια επιλογή, αλλά είναι «υπερβολικά δύσκολο να διατηρηθεί», καταλήγει η ομάδα σκέψης, επειδή διαφορετικοί τύποι αισθητήρων —όπως οι οπτικές κάμερες που ανιχνεύουν την κίνηση, οι θερμικοί που ανιχνεύουν τη θερμότητα και οι ηλεκτρονικές κεραίες που συλλαμβάνουν τις εκπομπές ραδιοφώνων— μπορούν να δουλέψουν συνθετικά για να εντοπίσουν ακόμη και καλά κρυμμένα στρατεύματα.

Ο καλύτερος τρόπος επιβίωσης είναι απλώς να διασκορπιστείτε και να κινηθείτε πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να σας εντοπίσει ο εχθρός. Ακόμη και οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, που τείνουν να επιχειρούν σε μικρές ομάδες, εντοπίζονται από ρωσικά drones εάν παραμείνουν σε ένα μέρος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ρόλος του πυροβολικού

Ο κεντρικός ρόλος του πυροβολικού είναι λάθος για τους δυτικοευρωπαϊκούς στρατούς, των οποίων η δύναμη πυρός έχει μειωθεί δραματικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από το 1990 έως το 2020, ο αριθμός των πυροβολητών μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών στρατών μειώθηκε κατά 57%, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μιας άλλης δεξαμενής σκέψης στο Λονδίνο.

Το οπλοστάσιο της Ουκρανίας ήταν τρομερό. Ξεκίνησε τον πόλεμο με περισσότερα από 1.000 συστήματα πυροβολικού και 1.680 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων—περισσότερους από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία μαζί και τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.

Το δεύτερο μάθημα

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, αν και σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία τους περιορίστηκε για την συγκέντρωση πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση παρά για αποστολές κρούσης.

Αλλά ένα βασικό μάθημα από την Ουκρανία είναι ότι οι στρατοί χρειάζονται περισσότερα drones από ό,τι νομίζουν. Περίπου το 90% όλων των drones που χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου καταστράφηκαν.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Πούτιν ενδέχεται να «επιβιώσει» – Η αιμορραγία της «ρωσικής αρκούδας» και η παγίδα για τη Δύση

Το τρίτο μάθημα

Ο πόλεμος δείχνει επίσης πώς μπορούν να νικηθούν τα drones. Μια προσέγγιση είναι η παλιομοδίτικη εξαπάτηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις διαπίστωσαν ότι όταν οι ρωσικές μονάδες αναγνώρισης σημάδεψαν τις θέσεις τους με λέιζερ, μπορούσαν να απαντήσουν εκτοξεύοντας χειροβομβίδες καπνού για να κρύψουν το πού βρίσκονται.

Αλλά αυτό έτεινε επίσης να τυφλώσει την αμυνόμενη μονάδα. Ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης των drones, αναφέρει η έκθεση, είναι η χρήση ηλεκτρονικού πολέμου, ένα όπλο αόρατο και εξαιρετικής σημασίας.

Το κόλπο των Ρώσων που αχρήστευσε τα Ουκρανικά drone

Ο ρωσικός στρατός έχει αναγκάσει την Ουκρανία να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα drones της. Θεωρητικά μπορούν να οδηγηθούν εξ αποστάσεως πάνω από ρωσικούς στόχους και να στείλουν ζωντανά πλάνα σε μια μονάδα πυροβολικού.

Στην πράξη, οι ραδιοεκπομπές που απαιτούνται για την πλοήγηση και τις επικοινωνίες, τόσο από το drone όσο και από τον επίγειο σταθμό, μπορούν να ανιχνευθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να διαταραχθούν με ηλεκτρονική επίθεση.

Έτσι, η Ουκρανία έπρεπε αντ’ αυτού να πετάξει πολλά από τα drones της σε προκαθορισμένες διαδρομές, με τα δεδομένα να λαμβάνονται κατά την επιστροφή. Αυτό είναι συχνά ώρες αργότερα, μέχρι την οποία ο στόχος μπορεί να έχει μετακινηθεί. Ουκρανικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μόνο το ένα τρίτο των αποστολών με drone αποδεικνύονται επιτυχημένες.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024