Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι σοφιστές – Κριτίας, ο ριζοσπάστης ολιγαρχικός (Μέρος Β’)

Οι σοφιστές – Κριτίας, ο ριζοσπάστης ολιγαρχικός (Μέρος Β’)

Ο Κριτίας απέκτησε μεγάλη φήμη όχι χάρη στους πολιτικούς λόγους του, αλλά χάρη στην επεξεργασία του αττικού λόγου σε πολλά από τα συγγράμματά του

Πνεύμα ανήσυχο, ο πολυγραφότατος Κριτίας ανέπτυξε δραστηριότητα σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη. Κατ’ αρχάς, υπήρξε ο τελευταίος εκπρόσωπος της πολιτικής ελεγείας που είχε ως αποδέκτες ανθρώπους με τα ίδια φρονήματα ένα τέτοιο δείγμα αποτελούν τα λείψανα ενός ποιήματός του προς τιμήν του Αλκιβιάδη.

Το έντονο ενδιαφέρον του για τα πολιτικά πράγματα μαρτυρούν οι Πολιτείαι, άλλες έμμετρες (σε ελεγειακό μέτρο) και άλλες γραμμένες σε πεζό λόγο. Καταπιάστηκε ειδικότερα με τα πολιτεύματα της Αθήνας (Πολιτεία Αθηναίων), της Σπάρτης (Πολιτεία Λακεδαιμονίων) και της Θεσσαλίας (Πολιτεία Θετταλών), δίνοντας βαρύτητα στα κατά τόπους έθιμα.

Ξεχωριστής αναφοράς χρήζει ένα σωζόμενο απόσπασμα ποιήματος σε δακτυλικό εξάμετρο, με το οποίο ο Κριτίας εγκωμίαζε τον Ανακρέοντα και επαινούσε τον έρωτα. Ο υμνητικός αυτός λόγος ήταν προφανώς τμήμα ενός ολόκληρου έργου του αφιερωμένου στους μεγάλους της ποίησης.

Όσον αφορά τα δημιουργήματά του στο χώρο της δραματικής ποίησης, στον Κριτία αποδίδονται με κάποια επιφύλαξη τρεις τραγωδίες (Τέννης, Ραδάμανθυς και Πειρίθοος) και ένα σατυρικό δράμα (Σίσυφος), που εικάζεται μάλιστα ότι συνθέτουν μια τετραλογία.

Από τα έργα που έγραψε ο Κριτίας σε πεζό λόγο γνωρίζουμε απλώς ορισμένους τίτλους, όπως Αφορισμοί και Ομιλίαι, ενώ είναι επίσης γνωστό πως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της σοφιστικής του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. έγραψε και Προοίμια για δημηγορίες, έχοντας πάντα κατά νουν, ως κατεξοχήν πολιτικό ον, την άσκηση επιρροής στο πλήθος.

Εν κατακλείδι, ο Κριτίας απέκτησε μεγάλη φήμη όχι χάρη στους πολιτικούς λόγους του, αλλά χάρη στην επεξεργασία του αττικού λόγου σε πολλά από τα συγγράμματά του.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, λείψανα της αρχαίας Σπάρτης, με το πολίτευμα της οποίας καταπιάστηκε ο Κριτίας.

Οι σοφιστές – Κριτίας, ο ριζοσπάστης ολιγαρχικός (Μέρος Α’)

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024