Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίκαλα: Η πόλη των Χριστουγέννων με την αδιάλειπτη διαδρομή στο χρόνο και την αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής των κατοίκων της

Τρίκαλα: Η πόλη των Χριστουγέννων με την αδιάλειπτη διαδρομή στο χρόνο και την αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής των κατοίκων της

Η πόλη που φιλοξενεί τον «Μύλο των Ξωτικών», η ιστορία της, η αδιάλειπτη διαδρομή της από τα βάθη των αιώνων έως και σήμερα, η ζωή και τα έργα των ανθρώπων της

Τα Τρίκαλα, για πολλούς, είναι συνδεδεμένα με τις γιορτές των Χριστουγέννων εξαιτίας του «Μύλου των Ξωτικών» του μεγαλύτερου θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου και αγαπημένο προορισμό για χιλιάδες μικρούς και μεγάλους.

Πριν όμως βρεθούμε στον μαγικό κόσμο του «Μύλου των Ξωτικών» ας γνωρίσουμε την πόλη που τον φιλοξενεί, την ιστορία της, την αδιάλειπτη διαδρομή της από τα βάθη των αιώνων έως και σήμερα, τη ζωή και τα έργα των ανθρώπων της.

Η πόλη των Τρικάλων, στο βορειοδυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου, είναι  χτισμένη πάνω στην αρχαία Τρίκκη η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. παίρνοντας το όνομα της από τη νύμφη Τρίκκη κόρη του Πηνειού. Αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, στο κέντρο δε της πόλης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας κατά τον Στράβωνα. Ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής και της ευεξίας, σήμερα αποτελεί το έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, από την ίδρυση της, η ζωή της πόλης ακολούθησε μια  αδιάκοπη διαδρομή που τη μαρτυρούν τα διάσπαρτα μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου. Μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού που μπορείς να επισκεφτείς απλά περιδιαβαίνοντας την πόλη με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Επισκεφτείτε το Βυζαντινό Κάστρο (Φρούριο) που δεσπόζει πάνω από την πόλη και ατενίστε τα Τρίκαλα από το επιβλητικό Ρολόι στην κορυφή του. Αφήστε τα βήματα σας να σας οδηγήσουν στην παλιά πόλη το Βαρούσι στη βάση του κάστρου, περιηγηθείτε στα στενά του με τα αρχοντικά, τις εκκλησιές και τις ολάνθιστες αυλές. Συνεχίστε δίπλα στα Μανάβικα τη γειτονιά των γεύσεων και των αρωμάτων και απολαύστε την εξαιρετική τοπική κουζίνα σε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες.

Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στις όχθες του Ληθαίου και στην Κεντρική Πεζογέφυρα, το στολίδι των Τρικάλων, που από την κατασκευή της το 1886 από Γάλλους μηχανικούς ως και σήμερα αποτελεί το αγαπημένο σημείο συνάντησης όλων των Τρικαλινών. Δίπλα της και η νεότερη γέφυρα του Ασκληπιού με το άγαλμα του θεού να «φυλάει» το πέρασμα από τη μια όχθη προς την άλλη. Τα νερά του Ληθαίου ποταμού που χωρίζουν την πόλη και οι γέφυρες του που την ενώνουν δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθώντας τη ροή του Ληθαίου και περπατώντας δίπλα στις όχθες του  σε ελάχιστα λεπτά θα συναντήσετε το χώρο που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Τσιτσάνη και ως το 2006 ήταν οι  παλιές φυλακές των Τρικάλων. Το Μουσείο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη αφήγηση της διαδρομής του κορυφαίου μουσικού δημιουργού που γέννησαν τα Τρίκαλα. Επισκεφτείτε στο ισόγειο του μουσείου το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, μια σπουδαία ανακάλυψη κρυμμένη ως την πρόσφατη μεταφορά των φυλακών, μνημείο της οθωμανικής περιόδου. Ακριβώς δίπλα, επίσης από τα χρόνια της οθωμανικής περιόδου της πόλης, το Κουρσούμ Τζαμί, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στη χώρα και έργο του σπουδαιότερου αρχιτέκτονα της οθωμανικής αυτοκρατορίας Σινάν.

Πριν αφήσετε το κέντρο της πόλης αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα και το επίκεντρο της ζωής της εβραϊκής κοινότητας που μετρά πάνω από 700 χρόνια παρουσίας στα Τρίκαλα, πρόσφατα δε αναστηλώθηκε και είναι επισκέψιμη.

Αφήνοντας το κέντρο της πόλης ακολουθούμε το δρόμο δυτικά για το Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου και σε λιγότερο από 10 λεπτά, πάντα με τα πόδια και μέσα στην πόλη, θα το συναντήσουμε μπροστά μας. Το πάρκο και το κτιριακό συγκρότημα του μύλου, σπουδαίο μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς του 1884, αποτελούν δωρεά του Ι. Ματσόπουλου στο Δήμο Τρικκαίων. Ο χώρος λειτουργεί όλο το χρόνο ως  μουσείο και πάρκο αναψυχής.

Ο ίδιος χώρος την περίοδο των Χριστουγέννων θα μεταμορφωθεί στον αγαπημένο μας «Μύλο των Ξωτικών».

Εάν είστε από τους τυχερούς και βρεθείτε στην πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων θα ζήσετε κάτι αληθινά μαγικό. Ο «Μύλος των Ξωτικών» και η γιορτινή ατμόσφαιρα που μεταμορφώνει όλη την πόλη, δίνοντας της δίκαια τον τίτλο της πόλης των Χριστουγέννων, θα σας κάνει να ξεχάσετε κάθε προηγούμενη  Χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Φέτος, στην ενδέκατη παράσταση του, ο «Μύλος των Ξωτικών» ξεκινά στις 25 Νοέμβρη και θα υποδέχεται τους φίλους του ως και τις 8 Γενάρη ταξιδεύοντας τους στη «Χώρα των Θαυμάτων».

Είτε την περίοδο των Χριστουγέννων είτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου η πόλη των Τρικάλων σας περιμένει να την εξερευνήσετε, να σας πει την ιστορία της, να σας δείξει τα μυστικά της. Θα γνωρίσετε μια πόλη που με το πέρασμα των χρόνων όχι μόνο δεν έχασε τα γραφικά της στοιχεία και την φυσική της ομορφιά, αλλά τα σεβάστηκε και τα εμπλούτισε.

Σύγχρονοι πεζόδρομοι σε όλο το κέντρο, ελεύθεροι χώροι, καλαίσθητες διαδρομές, ποδηλατόδρομοι και μνημεία, όλα δεμένα άρρηκτα με το αστικό περιβάλλον. Μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές και καινοτομίες που διευκολύνουν την ζωή των κατοίκων (δίκτυο 5G, ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τηλεϊατρική, ηλεκτρικά ποδήλατα και αυτοκίνητα, το λεωφορείο χωρίς οδηγό κ.α.) έδωσαν επίσης δίκαια στα Τρίκαλα τον τίτλο της «έξυπνης πόλης».

Ο πολιτισμός και η μουσική παράδοση βρίσκουν την σύγχρονη έκφραση τους μέσα από πλούσιες εκδηλώσεις σχεδόν καθημερινά στην πόλη. Σημαντικό κομμάτι στη ζωή της πόλης η νυχτερινή διασκέδαση στα καφέ και τα μπαράκια της καθώς και οι γευστικές απολαύσεις της πλούσιας τοπικής κουζίνας στις ταβέρνες της, για παρέες ντόπιων και επισκεπτών.

Οι Τρικαλινοί, φιλόξενοι και πάντα με καλή διάθεση, θα σας υποδεχτούν μιλώντας σας για την πόλη τους με περηφάνια και θα σας μυήσουν στο δικό τους τρόπο ζωής.

Συνδυάστε τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, τη γαλήνη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την περιπετειώδη ταξιδιωτική διάθεση σε μία και μόνο πόλη!

Περισσότερα για όλα όσα μπορείτε να δείτε και να ζήσετε στην πόλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού του νομού Τρικάλων elaMeteoraTrikala.com.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024