Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Δεν θέλω τέτοιο «Φίλη» που να με κάνει πικρά να πληγωθώ

Χοληστερόλη: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο φάρμακο για τη μείωσή της κατά 70%

Χοληστερόλη: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο φάρμακο για τη μείωσή της κατά 70%

Πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το οποίο μειώνει τα επίπεδα PCSK9 και τη χοληστερόλη κατά 70% όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

Μετά τις στατίνες, η επόμενη κορυφαία κατηγορία φαρμάκων για τη διαχείριση της χοληστερόλης είναι οι αναστολείς PCSK9.

Αυτοί οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί παράγοντες βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από το αίμα, αλλά σε αντίθεση με τις στατίνες, οι οποίες είναι διαθέσιμες ως από του στόματος παράγοντες, οι αναστολείς PCSK9 μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο ως ενέσεις, δημιουργώντας εμπόδια στη χρήση τους.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (UH) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, αποκαλύπτει μια, άγνωστη στρατηγική για τη διαχείριση της χοληστερόλης, με ένα φάρμακο που δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμη και τις θεραπείες για τον καρκίνο.

Υπό δοκιμή φάρμακο μειώνει τη χοληστερόλη κατά 70%

Πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το οποίο μειώνει τα επίπεδα PCSK9 και τη χοληστερόλη κατά 70% όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

Το PCSK9 είναι ένα ένζυμο στην κυκλοφορία του αίματος, που ελέγχει τον αριθμό των υποδοχέων LDL, «μαρκάροντάς» τους για αποικοδόμηση. Οι υποδοχείς LDL, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων, έχουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης, αφού αναλαμβάνουν να την απομακρύνουν από το αίμα. Επομένως, ένα φάρμακο που αναστέλλει το ένζυμο PCSK9 συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των υποδοχέων LDL.

Το νέο φάρμακο χρησιμοποιεί ουσιαστικά το μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο γνωστό για την αγγειοδιασταλτική του ιδιότητα. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μπορεί επίσης να στοχεύσει και να αναστείλει το PCSK9, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το φάρμακο εμφάνισαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης  κατά 70%.

Συμβολή στη θεραπεία του καρκίνου

Εκτός από τον αντίκτυπο στον τομέα του μεταβολισμού της χοληστερόλης, τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η στόχευση της PCSK9 μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών του καρκίνου.

«Η PCSK9 δεν στοχεύει μόνο τους υποδοχείς της LDL προς αποικοδόμηση, αλλά μεσολαβεί επίσης στην αποικοδόμηση του MHC 1 στα λεμφοκύτταρα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων»,  δήλωσε ο Jonathan S. Stamler, MD, κύριος συγγραφέας, της μελέτης. «Έτσι, αν ανασταλεί η PCSK9, μπορείτε να ενισχυθεί η επιτήρηση του καρκίνου από τον οργανισμό», είπε.

Only in

Νέα δίωξη κατά της Σακίρα για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Ισπανός εισαγγελέας υπέβαλε δεύτερη δίωξη κατά της Κολομβιανής τραγουδίστριας Σακίρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023