Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο
Η δήλωση αυτή του Ακάρ, έρχεται ενώ η Αθήνα προχωρά σε συμφωνίες με την Αίγυπτο που «σβήνουν» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο».
#BREAKING Türkiye will not allow ‘any fait accompli’ in Cyprus, Aegean, Eastern Mediterranean, defense minister stresses, adding Ankara is open to dialogue pic.twitter.com/zFnx4oUIZm
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 22, 2022
Η διπλωματική κίνηση της Αθήνας
Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις που «σβήνουν» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν σήμερα μνημόνιο κατανόησης, με σημαντικότερη πρόβλεψη την πρόθεση των δύο πλευρών να αναγνωρίσουν ότι τα όρια του FIR τους ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).
Ειδικότερα, σήμερα, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο τρεις υπουργοί, για την υπογραφή δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών. Για Κάιρο αναχωρούν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΑΝΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, συμφωνία για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μία συμφωνία που στοχεύει τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και το αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία επέκτεινε μονομερώς με νόμο την περιοχή ευθύνης της για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.
Τι άλλο είπε ο Ακάρ
Κατά τα άλλα ο Ακάρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, ενώπιον της Επιτροπής της Τουρκικής Βουλής, είπε μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα και πέρα από τα σύνορα, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον της ένταξης των χωρών αυτών στην συμμαχία αλλά ζητά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουνίου.
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442