Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό – Τσακλόγλου: Θα κατατεθεί τροπολογία για τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ

Ασφαλιστικό – Τσακλόγλου: Θα κατατεθεί τροπολογία για τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ

Τι ανέφερε ο ο υφυπουργός Εργασίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

«Βελτιώνουμε την ασφαλιστική, προνοιακή και εργασιακή νομοθεσία, με πολιτικές που παρέχουν νέα δικαιώματα, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και προωθούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ολοκληρώνοντας και την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπογράμμισε πως «ενιαιοποιούμε τους κανόνες, προωθώντας την ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων. Απλοποιούμε διαδικασίες και απαλλάσσουμε την διοίκηση από περιττές και χρονοβόρες ενέργειες. Εξυπηρετούμε πιο αποτελεσματικά πολίτες και επιχειρήσεις.»

» Εναρμονίζουμε κοινωνικοασφαλιστικούς διοικητικούς κανόνες, σε σχέση με όσα ισχύουν στη φορολογική διοίκηση. Στηρίζουμε οικονομικά χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Εισάγουμε νέους και βελτιώνουμε υφιστάμενους θεσμούς για την προστασία ανηλίκων και της μητρότητας. Στηρίζουμε την αγορά εργασίας».

Μίνι ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε συντάξεις και ρύθμιση οφειλών – Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας

«Η κυβέρνηση στηρίζει όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη»

Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακλόγου ανέφερε πως με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ υπέρ ευάλωτων ομάδων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, η κυβέρνηση στηρίζει ειδικά για τις Γιορτές όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη εν μέσω ενεργειακής κρίσης και σε συνθήκες πληθωρισμού, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Ο υφυπουργός επισήμανε πως η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ, παρατήρησε πως αυτές στο μεγάλο κομμάτι τους αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως ειπώθηκε.

Προανήγγειλε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών θα προβλέπεται το πάγωμα στα επιτόκια για τα ληξιπρόθεσμα των ανασφάλιστων ασφαλιστικών ταμείων κατ’ αναλογία της διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές.

«Όχι» σε παραγραφή βεβαιωμένων χρεών

Απέρριψε την πρόταση για παραγραφή βεβαιωμένων χρεών, εξηγώντας πως αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον, αλλά και σε φαλκίδευση του ανταγωνισμού. Αυτά, είπε ο υφυπουργός, τα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ουδέποτε τήρησε.

Σχετικά με την πρόταση για ρυθμίσεις 120 δόσεων είπε πως με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μικρότερη είναι η συμμόρφωση την οποία έχουμε.

Και θα πρέπει να σταματήσουμε να καλλιεργούμε συνεχώς προσδοκίες στους οφειλέτες, ότι πάντα στην επόμενη φορά τους περιμένει μια ρύθμιση με περισσότερες δόσεις.

Δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση 72 δόσεων των χρεών, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εντάχθηκαν ελάχιστοι, ακριβώς γιατί στη δημόσια συζήτηση για τα ληξιπρόθεσμα μονίμως διεξάγεται γύρω από το ζήτημα της αναγκαιότητας για 100, 120 ή και περισσότερες ακόμα δόσεις.

Σχετικά με τους ωφελούμενους συνταξιούχους από τις αυξήσεις που θα γίνουν, είπε πως ωφελούμενοι του 7,75% είναι λίγο κάτω από το 65% του συνόλου των συνταξιούχων και αν εξαιρέσουμε 300.000 όλοι οι άλλοι θα δουν το πλήρες ποσό στην σύνταξης τους και μαζί με τα μέτρα του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης του νόμου Βρούτση, περίπου το 95% των συνταξιούχων θα δει αύξηση στα εισοδήματά του.

Δεν αλλάζει κάτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Αναφορικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση στο δημόσιο ανέφερε πως με την παρούσα ρύθμιση δεν αλλάζει κάτι ως προς τα πρόσωπα όσων δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διάταξη που φέρνουμε εδώ το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται για ένα ακόμα έτος λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για όσους συμπληρώσουν τα μειωμένα αυτά ηλικιακά όρια μέχρι και το τέλος του συγκεκριμένου έτους 31/12/2022, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση.

Αυτοί οι τελευταίοι, δε, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε το επιθυμούν, δηλαδή ακόμα και μετά το 2023.

Από την άλλη, όσοι από τους υπαλλήλους των προαναφερόμενων κατηγοριών, δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 25ετία τα συγκεκριμένα έτη αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα μειωμένα όρια ηλικίας μέχρι το τέλος του 2022 από 1/1/2023 το ηλικιακό όριο για την πρόωρη συνταξιοδότηση και την καταβολή της μειωμένης σύνταξης ορίζεται ως το 62ο έτος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι παράξενο.

Αυτό είναι το όριο για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είναι το όριο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως όλες οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές συγκλίνουν στο ότι η επαγγελματική διαχείριση συνιστά τον απολύτως αναγκαίο αλλά και ικανό όρο για συνετή και αποτελεσματική διαχείριση με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

inSports

Μεντιλίμπαρ: «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ της Ελλάδας – Έτοιμο το ρόστερ κατά 80-90% στις 15 Ιουλίου»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην «AS» και μίλησε για τον Ολυμπιακό, το ρόστερ, τις μεταγραφές, τους στόχους της νέας σεζόν και για πολλά ακόμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024