Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Der Spiegel: Κατέβασε τα άρθρα του για την υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο

Der Spiegel: Κατέβασε τα άρθρα του για την υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο

Το γερμανικό περιοδικό «αφαιρεί προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό του» λόγω αμφιβολιών για όσα είχαν πραγματικά συμβεί

Το Der Spiegel κατέβασε τα άρθρα του αναφορικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σε διευκρίνισή του, η οποία ανέβηκε στην θέση άρθρου για τους 38 πρόσφυγες όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα ως «παγίδα θανάτου», το γερμανικό μέσο επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ.

Πλέον στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».

Οι αντιδράσεις και… αφωνία μετά την συγγνώμη της Human Rights 360

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των «38» μονοπωλούσε την πολιτική συζήτηση για καιρό, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη να φτάνει το θέμα μέχρι και τον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας στοιχεία με ανακολουθίες που υπήρχαν σε σχετικές καταγγελίες που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Οι αντιπολίτευση εξαπέλυε καθημερινά «πυρά» αναφορικά με την υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού, αλλά και πως βρέθηκαν οι 38 σε ελληνικό έδαφος και αφέθηκαν αβοήθητοι.

Στο ένα tweet ο κ. Κατρούγκαλος δημοσίευε τη λίστα της HumanRights360 που κατατέθηκε στο Στρασβούργο, ενώ σε δεύτερο έδειχνε χάρτη με τη νησίδα στον Έβρο επισημαίνοντας πως αυτή βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και μάλιστα είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο.

Η συγγνώμη

Ωστόσο στις 15/9 ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights 360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης είχε δηλώσει ότι «εσφαλμένα θεωρήσαμε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες», ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος.

«Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360», ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας, μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορα μας;», είχε αναρωτηθεί σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε ανάρτηση είχε προχωρήσει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με τον οποία καλούσε τον «συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ» να τοποθετηθεί. Μάλιστα είχε προηγηθεί και σχόλιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο μιλούσε για ειλικρινή τοποθέτηση της ΜΚΟ η οποία επιβεβαίωσε «την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας».

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024