Τι αναφέρει ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360»

Δήλωση σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο και την υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν βρεθεί σε νησίδα επί τουρκικού εδάφους, ως θύματα της εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίησής τους, ανήρτησε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης HumanRights360 ο ιδρυτής της Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωσή του δεν επιθυμεί την πρόκληση συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή σχημάτισε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζεται το τοπίο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο είχε εκδώσει προσωρινά μέτρα με βάση αυτήν την εσφαλμένη πληροφόρηση.

Για την υπόθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου ως διερμηνέας της οργάνωσης, ο κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι επρόκειτο για αποκλειστική πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και χωρίς να έχει γνώση η διοίκηση της οργάνωσης. Προσθέτει μάλιστα ότι ο δημοσιογράφος ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης της οργάνωσης και ανακριβώς δηλώθηκε αυτό στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φαρμάκη είναι η ακόλουθη:

«Η οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση προγραμμάτων αυτού του αντικειμένου λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συνεργάζεται με διεθνείς και κρατικούς φορείς καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνική Αστυνομία, FRONTEX, ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Συνήγορο του Πολίτη), και συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, διατηρώντας πάντοτε μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας με το Κράτος και την κοινωνία των πολιτών.

Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Σε σχέση με τη υπόθεση «των 38 του Έβρου» σημειώνουμε τα εξής:

Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.
Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προς παροχή οποιασδήποτε επιπλέον διευκρίνισης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr