Πολωνία: «Ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ» – «Συνεδριάζουν σήμερα οι πρεσβευτές»
Συνεδριάζουν σήμερα οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Πολωνίας να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα Τετάρτη κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι (φωτογραφία, επάνω, από Olivier Matthys/AP).
Να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις
Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί.
Δείτε ακόμα – Αναφορές για ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία – Δύο νεκροί
Διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.
Δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την έκρηξη σε ρωσικούς πυραύλους, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι δυνάμεις της Μόσχας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Το ΝΑΤΟ
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε νωρίτερα πως η Συμμαχία εξετάζει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους και βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Πολωνία.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι μίλησε με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη.
Είπε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι βρίσκονται σε επαφή. Είναι σημαντικό να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα».
- Μιχάλης Λεβεντογιάννης: «Θαυμάστρια μου έστειλε γλάστρα που μέσα είχε κοριό»
- Βαρδούσια: Σε εξέλιξη η ανάσυρση των ορειβατών από τα 2.000 μέτρα – Στο νοσοκομείο Ιτέας η πρώτη σορός
- Γιατί δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στον σκύλο – Οι αρνητικές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τη νίκη στη Μπολόνια (vid)
- ΑΙ: Πώς άλλαξε καθοριστικά την υγεία το 2025 – Ο αντίλογος για τα κενά ασφαλείας και τα ηθικά διλήμματα
- Ειρήνη για τα Χριστούγεννα: Υπάρχει η διπλωματία των γιορτών ή είναι απλά θέατρο;
- Τα τέρατα των Χριστουγέννων: Οι πιο τρομακτικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο
- Βαρδούσια: «Πιθανότατα έχασαν τον προσανατολισμό τους» – Με συνδρομή ελικοπτέρου η μεταφορά των νεκρών ορειβατών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 27.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/patrick-schneider-mdtYgoLsfNk-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442