Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία: Εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ - Τι προβλέπει

Πολωνία: Εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ – Τι προβλέπει

Η Πολωνία επικαλείται το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, εξετάζοντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης της συμμαχίας, ενώ ο πρόεδρός της Αντρέι Ντούντα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας (στη φωτογραφία του Olivier Matthys/AP, επάνω, η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες).

Εκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δείτε ακόμα – Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβοκάτσια στην Πολωνία «βλέπει» η Ρωσία για το πυραυλικό χτύπημα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στο χωριό Przewodow κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την οποία πολωνικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε ρωσικούς πυραύλους.

Μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ

Η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Oταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Παρέμβαση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στη σημερινή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

«Συνάντηση συντονισμού»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει «συνάντηση συντονισμού (σήμερα) Τετάρτη με τους ηγέτες της ΕΕ» που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο κ. Μισέλ διαβεβαίωσε τον κ. Μοραβιέτσκι για την «πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ» και την «υποστήριξή» της στη Βαρσοβία μετά τις πληροφορίες – που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες – για θανάτους στην πολωνική επικράτεια μετά τις εκρήξεις «αδέσποτων» ρωσικών πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024