Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mirror: «Η Amazon πουλάει 'φάρμακο θανάτου' που προωθείται από ιστοσελίδες αυτοκτονίας»

Mirror: «Η Amazon πουλάει ‘φάρμακο θανάτου’ που προωθείται από ιστοσελίδες αυτοκτονίας»

Μία απίστευτη καταγγελία δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Mirror, μετά από έρευνα που διεξήγαγε

«Εδώ είναι ο θάνατος, που παραδίδεται στην πόρτα σας – για μόλις 30 λίρες και μετά από μερικά κλικ στην Amazon».

Μια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Mirror αποκαλύπτει πώς μια ουσία, που συνδέεται με μια σειρά αυτοκτονιών στη Βρετανία, μπορεί ακόμα να αγοραστεί στον μεγαλύτερο εμπορικό ιστότοπο του κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκτόνησε ζευγάρι ομοφυλοφίλων – Έδωσαν ένα τελευταίο φιλί και πήδηξαν από γέφυρα

Μια συντετριμμένη μητέρα, της οποίας ο γιος το χρησιμοποίησε για να βάλει τέλος στη ζωή του, δήλωσε: «Είναι τρελό πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κανείς αυτό το δηλητήριο».

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει φόβος ότι έχουν αυτοκτονήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια με την συγκεκριμένη ουσία, την οποία δεν κατονομάζουμε, γράφει η Mirror.

Παρά τις προειδοποιήσεις για το δηλητήριο από τουλάχιστον 10 ιατροδικαστές, πωλείται μέσω των λεγόμενων «τρίτων πωλητών», που προσφέρουν τα προϊόντα τους μέσω του ιστότοπου Amazon.

«Ο άνθρωπός μας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, «το παρήγγειλε στην Amazon και έφτασε σε ένα απλό καφέ πακέτο, τυλιγμένο σε εφημερίδα και αλουμινόχαρτο».

Νόμιμη ουσία, αλλά…

Η ουσία – μια μικρή ποσότητα της οποίας είναι αρκετή για να σκοτώσει έναν ενήλικα – είναι νόμιμη και χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, αλλά αρρωστημένα διαδικτυακά φόρουμ τη διατυμπανίζουν ως μέθοδο αυτοκτονίας.

Επειδή η ουσία δεν είναι αδειοδοτημένη, οι αγοραστές δεν χρειάζονται την άδεια του υπουργείου Εσωτερικών για να την προμηθευτούν.

Οι πωλητές πρέπει να αναφέρουν τις ύποπτες συναλλαγές στην αστυνομία και έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις για αυστηροποίηση των κανονισμών γύρω από την πώλησή της – όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες, τονίζει η Mirrror.

Όμως οι οικογένειες των θυμάτων λένε ότι η αργή αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης κοστίζει ζωές.

Ο πρώην δόκιμος του στρατού Joe Nihill, 23 ετών, από το Leeds, έβαλε τέλος στη ζωή του τον Απρίλιο του 2020, αφού μπήκε σε ένα φόρουμ αυτοκτονίας όπου το δηλητήριο βρισκόταν προς πώληση.

Δεν υπάρχει σύστημα αδειοδότησης της ουσίας

Μερικές από τις καταγγελίες για την συγκεκριμένη ουσία, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Όλο το σύστημα είναι σπασμένο και πρέπει να ρυθμιστεί σωστά. Οι άνθρωποι πρέπει να αναρωτηθούν για τον λόγο που αγοράζουν αυτό το πράγμα».

«Προορίζεται για την προετοιμασία τροφίμων, για όνομα του Θεού! Γιατί να το θέλει κάποιος; Η Amazon και οι άλλοι λιανοπωλητές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν αυτές τις ουσίες».

«Προσπαθούμε να το σταματήσουμε αυτό εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση διευκολύνει τόσο πολύ τον κόσμο να το αγοράσει».

«Θα ήταν πολύ εύκολο να εισαχθεί κάποιο σύστημα αδειοδότησης».

Παρέμβαση Βρετανού βουλευτή

Τα ευρήματά μας, γράφει η Mirror, ανάγκασαν τον βουλευτή των Εργατικών, Richard Burgon, να ζητήσει απαντήσεις από την υπουργό Εσωτερικών, Suella Braverman, και την Amazon.

Ο κ. Burgon, ο οποίος έχει υποστηρίξει την οικογένεια Nihill στην εκλογική του περιφέρεια του Leeds East, δήλωσε: «Το γεγονός ότι μια τέτοια ουσία πωλείται στο διαδίκτυο είναι αποτρόπαιο και απαιτείται άμεσα δράση».

Και προσέθεσε: «Έγραψα στην υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να ληφθούν γρήγορα μέτρα για την προστασία του κοινού. Εν τω μεταξύ, η Amazon πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να διασφαλίσει ότι δεν πωλεί τέτοιες ουσίες. Έγραψα στον John Boumphrey, διευθυντή της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας τον να σταματήσει αμέσως αυτές τις πωλήσεις».

Η Amazon βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή στην Αμερική από δύο οικογένειες, που έχασαν τα παιδιά τους από αυτοκτονία και ισχυρίζονται ότι ο ιστότοπος είναι εν μέρει υπεύθυνος για τους θανάτους, μετά την πώληση της ουσίας.

«Τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας τον Σεπτέμβριο υποστηρίζουν ότι η Amazon συνέστησε στους πελάτες που αγόρασαν το δηλητήριο να αγοράσουν επίσης μια έκδοση της Amazon με ένα εγχειρίδιο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», υποστηρίζει η Mirror.

Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι η φοιτήτρια Neha Raju, 23 ετών, αυτοκτόνησε στο κατάλυμά της στο Guildford του Σάρεϋ της Βρετανίας, αφού παρήγγειλε την ουσία μέσω διαδικτύου.

Άλλοι θάνατοι που συνδέονται με το προϊόν περιλαμβάνουν τον Robert Coates, 17 ετών, ο οποίος αυτοκτόνησε στο Bucks, το Μάρτιο του 2019. Ένα μήνα νωρίτερα, η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον Wira Sinuraya, 21 ετών, πέθανε μετά την κατάποση 100 φορές μεγαλύτερης ποσότητας από την ασφαλή.

Ο Samuel Dickenson, 33 ετών, πέθανε το Μάρτιο του 2020 στο Μπόλτον και η Ashley Walker, 25 ετών, πήρε θανατηφόρα δόση στο Warwicks, τον Αύγουστο του 2019.

Οι ιατροδικαστές που ερευνούσαν τους θανάτους των Linda Gillchrest, Thiago Araujo και Lee Elliot, επισήμαναν ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας που να τους εμπόδιζαν να πάρουν το δηλητήριο.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024