Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: «Προσπάθησε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη Poseidon αλλά απέτυχε», λένε οι ΗΠΑ

Πούτιν: «Προσπάθησε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη Poseidon αλλά απέτυχε», λένε οι ΗΠΑ

Η σούπερ τορπίλη Poseidon, χαρακτηρίζεται ως το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Μετά την εντολή υποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, η οποία ωστόσο έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από Κίεβο και ΝΑΤΟ, ο Πούτιν είναι πιθανόν να μετρά ακόμη μια αποτυχία.

Κι αυτό γιατί φέρεται να «επιχείρησε, αλλά πιθανότατα απέτυχε» να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon», και το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει τις τορπίλες, το K-329 Belgorod, επιστρέφει στη βάση του από την Αρκτική, σύμφωνα αμερικανικές πηγές πληροφοριών, που εκλαμβάνουν την εξέλιξη ως πιθανό σημάδι ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας αρχίζουν να «δαγκώνουν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η Ρωσία προσπάθησε να δείξει ότι είναι το αφεντικό στο πλαίσιο του πυρηνικού εκβιασμού, ωστόσο απέτυχε.

«Δύσκολες στιγμές για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας»

Εικάζεται πως η αποτυχία δοκιμής του όπλου πιθανότατα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, η αποστολή κακώς εκπαιδευμένων και ανεπαρκώς εξοπλισμένων στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN.

«Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε στρατιωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την τορπίλη, αλλά σημειώνουν ότι τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν σύντομα να παγώνουν, περιορίζοντας τις πιθανότητες για επιχειρήσεις.

Μια δοκιμή της τορπίλης θα είχε πιθανότατα επιτείνει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν προσεκτικά τη Ρωσία για οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τρομακτική τορπίλη

Η τρομακτική πυρηνική τορπίλη, με την ονομασία Poseidon, εκτοξεύεται από το Belgorod -το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο μήκους 184 μέτρων και πλάτους 18 μέτρων-, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η τορπίλη, έχει χαρακτηριστεί ως το «Οπλο της Αποκάλυψης» και η Ρωσία καυχιόταν ότι θα ήταν ικανή να καταστρέψει ολόκληρες πόλεις προκαλώντας τσουνάμι.

Ωστόσο την Πέμπτη (10/11), αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι είχαν παρατηρήσει το Belgorod, να προετοιμάζεται για μια δοκιμή και στη συνέχεια να εγκαταλείπει την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και να επιστρέφει στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το USNI News, το Μπέλγκοροντ είχε εντοπιστεί στην επιφάνεια της θάλασσας Μπάρεντς στις 22 και 27 Σεπτεμβρίου.

Τότε, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη είχαν προειδοποιήσει ότι το υποβρύχιο είχε ταξιδέψει στη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει τις τορπίλες Poseidon.

Όταν ο Πούτιν καυχιόταν

Υπενθυμίζεται ότι, το Belgorod, το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, τέθηκε σε λειτουργία φέτος τον Ιούλιο, και μπορεί να μεταφέρει έξι πυρηνικές τορπίλες «Poseidon», οι οποίες μπορούν θεωρητικά να διανύσουν απεριόριστες αποστάσεις μόλις εκτοξευθούν: είναι τηλεχειριζόμενες και παρομοιάζονται με drones στο χειρισμό τους.

Το 2018, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πυρηνική τορπίλη, χρησιμοποιώντας την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους για να καυχηθεί για μια σειρά νέων όπλων και τότε είπε ότι ο «Poseidon» θα καταστήσει άχρηστα τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Την είχε διαφημίσει ως ένα «καινοτόμο» νέο όπλο: «Η πυρηνική μονάδα ισχύος είναι μοναδική για το μικρό της μέγεθος, ενώ προσφέρει μια εκπληκτική αναλογία ισχύος-βάρους. Είναι εκατό φορές μικρότερη από τις μονάδες που τροφοδοτούν τα σύγχρονα υποβρύχια, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο ισχυρή και μπορεί να μεταβεί σε κατάσταση μάχης, δηλαδή να φτάσει στη μέγιστη ισχύ, 200 φορές ταχύτερα», δήλωσε τότε ο Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: «Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ» – Το θηριώδες αεροσκάφος πάλι στους αιθέρες

Το Belgorod, 30.000 τόνων, έχει έξι Poseidons, και χρησιμεύει επίσης ως μητρικό πλοίο για μικρότερα υποβρύχια που οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει για επιχειρήσεις βαθέων υδάτων, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι τορπίλες παρομοιάζονται με drones επειδή μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως για να παρακάμψουν τις άμυνες. Έχουν επίσης μια θεωρητικά απεριόριστη εμβέλεια, χάρη στον κινητήρα του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Το γιγάντιο υποβρύχιο έχει επίσης ένα μίνι υποβρύχιο 180 ποδιών αγκυροβολημένο κάτω από αυτό. Το σκάφος 25 ατόμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι κυβερνήτες του υποβρυχίου, αναφέρονται απευθείας στον Πούτιν και όχι στο ναυτικό της χώρας, καθιστώντας το Belgorod περισσότερο σαν μια υπηρεσία πληροφοριών βαθέων υδάτων παρά σαν ένα συμβατικό υποβρύχιο.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024