Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανών έχουν προσέλθει στις κάλπες - Εύθραυστες οι ισορροπίες

Εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανών έχουν προσέλθει στις κάλπες – Εύθραυστες οι ισορροπίες

Μεγάλη μάχη δίνουν τα δυο κόμματα στις ενδιάμεσες εκλογές

Εκατομμύρια Αμερικανών καλούνται στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα τους στις ενδιάμεσες εκλογές. Περισσότεροι από από 43,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει στις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το US Elections Project.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές χαρακτηρίζονται από ρευστότητα καθώς το ένα τρίτο της Γερουσίας και οι κυβερνήτες βασικών Πολιτειών μπορούν να αλλάξουν, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες, καθώς μπορεί οι Δημοκρατικοί να ελέγχουν τον Λευκό Οίκο όμως το προβάδισμα τους είναι μικρό και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αν οι Δημοκρατικοί χάσουν έδρες τότε το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη διετία της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν. Αμερικανοί εκλογολόγοι θεωρούν ότι η κίνηση των περισσότερων Πολιτειών να επιλέξουν τα υβριδικά συστήματα ψηφοφορίας, δηλαδή τα χάρτινα ψηφοδέλτια, που καταμετρώνται από ηλεκτρονικά μηχανήματα, είναι μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαφάνεια.

Διαβάστε επίσης: Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πέφτει κι άλλο η δημοτικότητα του Μπάιντεν – «Σπουδαίες ανακοινώσεις» προαναγγέλλει ο Τραμπ

Γιατί γίνονται ενδιάμεσες εκλογές και ποιοι εκλέγονται;

Οι εκλογές  διεξάγονται για έδρες στο Κογκρέσο, το οποίο απαρτίζεται από δύο Σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.  Οι  ψηφοφορίες αυτές διεξάγονται κάθε δύο χρόνια στη μέση της τετραετούς θητείας.

Το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοι νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει, να επικυρώνει προεδρικούς διορισμούς και σπανιότερα να διενεργεί έρευνα εις βάρος του προέδρου. Κάθε Πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές με εξαετή θητεία.

Οι βουλευτές έχουν διετή θητεία και εκπροσωπούν μικρότερες περιφέρειες. Μαζί με τις έδρες των Αντιπροσώπων εκλέγεται και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας. Πολλές μεγάλες Πολιτείες διενεργούν εκλογές για κυβερνήτη και τοπικούς αξιωματούχους.

Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια αμερικανοί έχουν ψηφίσει μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα ενώ  22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο.

Πλειοψηφούν οι δημοκρατικοί….. αλλά με μικρή διαφορά 

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αυτό που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία την τελευταία διετία. Αυτό είναι ένα πολύ «γερό χαρτί» για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περνά όποιους νόμους επιθυμεί. Όμως οι Δημοκρατικοί υπερτερούν με μικρή διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί πιθανόν να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και  οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

Τα σοβαρά  προβλήματα που καλείται να λύσει ο Μπάιντεν 

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν πέφτει καθώς οι Αμερικανοί δεν βλέπουν λύσεις στις αυξημένες παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, στην εγκληματικότητα, στο αυξανόμενο κόστος ζωής και στις αυξημένες τιμές των φαρμάκων, στην καθυστέρηση της επέκτασης της καθαρής ενέργειας και στην ανανέωση των αμερικανικών υποδομών.

Το κόμμα του Τραμπ χρειάζεται να συγκεντρώσει μόνο πέντε έδρες για να «κερδίσει» τη Βουλή και μία μόνο έδρα για να αναλάβει την Γερουσία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα λάβουν περίπου 15-25 έδρες στη Βουλή των 435 εδρών. Από τις 435 έδρες στη Βουλή, οι περισσότερες αναμένεται ότι θα παραμείνουν στο κόμμα που τις κατέχει ήδη, με μόλις 30 να θεωρούνται αμφίρροπες.

Οι αστικές περιοχές γύρω από πόλεις σε Πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αριζόνα και Τζόρτζια θα είναι καθοριστικές. Στη Γερουσία, η σημερινή εικόνα είναι ότι είναι αμφίρροπες 4 από τις 35 έδρες.

Στην περίπτωση που κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή, έχουν δεσμευτεί να κλείσουν την έρευνα υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών για την περσινή εξέγερση στο Καπιτώλιο και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι ενδιάμεσες εκλογές  φανερώνουν ποιος θα είναι προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Αν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τον Τραμπ τελικά δεν τα καταφέρουν, τότε εκείνος μπορεί να μην λάβει υποστήριξη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Οι αρνητές των εκλογών διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το POLITICO, οι αρνητές των εκλογών, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, διαδίδουν αμφιβολίες για τη διαφάνεια της ψηφοφορίας της 8ης Νοεμβρίου. Πολλές τοπικές ομάδες σε βασικές Πολιτείες μάχης όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία και καλούν τους ψηφοφόρους να αναλάβουν αυτοπροσώπως δράση. Η παρότρυνση γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα ψέματα, που εμφανίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter καθώς και σε περιθωριακές πλατφόρμες, περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι τα ψηφοδέλτια θα παραβιαστούν και οι δεξιοί ψηφοφόροι θα στερηθούν τα δικαιώματα τους, καθώς και απειλές για βία. Ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς τροφοδοτούνται από πρόσωπα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η δραστηριότητα αυτή αντικατοπτρίζει το λεγόμενο κίνημα Stop the Steal του 2020.

Για μήνες πριν ξεσπάσει αυτό το κίνημα στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα και στο National Mall στις 6 Ιανουαρίου, δεξιοί ακτιβιστές διακινούσαν αβάσιμους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούσαν τον Τζο Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς πολιτικούς για νοθεία και συνωμοσία «κλοπής» των προεδρικών εκλογών.

Οι ειδικοί της παραπληροφόρησης ανησυχούν τώρα ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες – και δυνητικά βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ ψηφοφόρων, αστυνομίας και εκλεγμένων αξιωματούχων – είναι σχεδόν αναπόφευκτες.

«Οι εκκλήσεις για πραγματική βία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι πραγματικές», δήλωσε ο Graham Brookie, ανώτερος διευθυντής του Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council, το οποίο παρακολουθεί επανειλημμένες προσπάθειες οργάνωσης βίαιων επεισοδίων στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και τη Τζόρτζια.

Σχεδιάζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Διαδικτυακές ομάδες σχεδιάζουν ήδη εκδηλώσεις σε συγκεκριμένες Πολιτείες μετά την ψηφοφορία και κατηγορούν ήδη τους Δημοκρατικούς για νοθεία των αποτελεσμάτων. Από τον Αύγουστο, το POLITICO εξέτασε δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, Gab, Parler, Truth Social, Facebook και Twitter, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γράφτηκαν από κυρίως δεξιούς ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020 κλάπηκαν από τον Τραμπ. Η ανάλυση επικεντρώθηκε κυρίως σε ιδιωτικές ομάδες – μερικές από τις οποίες έχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες οπαδούς – που έχουν γίνει χωνευτήρια για θεωρίες συνωμοσίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο χώρος της Γερουσίας κινείται προς τους Ρεπουμπλικάνους

Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, τους τελευταίους μήνες υπάρχει σαφής στροφή της πλειοψηφίας στη Γερουσία προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το μοντέλο FiveThirtyEight διαπιστώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι καταλήγουν στην πλειοψηφία της Γερουσίας σε 52 από τις 100 ενδιάμεσες εκλογικές προσομοιώσεις, ενώ το μοντέλο του Economist δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας σε 51 από τις 100 προσομοιώσεις.

Πριν από λιγότερο από δύο μήνες, το μοντέλο FiveThirtyEight έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία τους σε 70 από τις 100 προσομοιώσεις, ενώ ο Economist τους έδειξε να κερδίζουν σε 78 από τις 100.

Τα μοντέλα αυτά λαμβάνουν υπόψη δημοσκοπήσεις, δημογραφικά και ιστορικά δεδομένα για να παράγουν μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στις εκλογές. Οι προβλέψεις τους βασίζονται σε πιθανά αποτελέσματα και η προγνωστική ισχύς τους εξαρτάται από το πόσο καλά είναι τα δεδομένα.

Τον Σεπτέμβριο, βάσει αυτών των μοντέλων οι Δημοκρατικοί θεωρούνταν φαβορί για να διατηρήσουν -την έστω ισχνή- πλειοψηφία τους. Τα μοντέλα τώρα ξεκαθαρίζουν ότι αυτό το πλεονέκτημα έχει εξαφανιστεί.

Οι μάχες σε κρίσιμες Πολιτείες των ΗΠΑ

Πενσυλβάνια: Ο Ρεπουμπλικανός Δρ. Μεχμέτ Οζ ξεκάθαρα κερδίζει έδαφος από τον Δημοκρατικό Αντικυβερνήτη Τζον Φέτερμαν, χάρη στη βάση των Ρεπουμπλικανών που συσπειρώνονται.

Τζόρτζια: Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες στο θέμα των αμβλώσεων, ο Ρεπουμπλικανός Χέρσελ Γουόκερ είναι σε απόσταση αναπνοής έναντι του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ραφαέλ Γουόρνοκ. Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν φτάσει το όριο του 50%, όπως είναι πιθανό, ο Walker και ο Warnock θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Νεβάδα: Ο πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν πλήξει σκληρά την Πολιτεία – και έχουν κάνει πολύ δυσκολότερη την πορεία της Δημοκρατικής γερουσιαστή Catherine Cortez Masto προς μια δεύτερη θητεία. Οι Ρεπουμπλικάνοι «κατέβασαν» τον κορυφαίο τους, τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Πολιτείας Άνταμ Λάξαλτ. Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο αγώνας είναι ήδη υπέρ τους.

Αριζόνα: Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Mark Kelly εξακολουθεί να ηγείται του υποψήφιου GOP Blake Masters, αλλά με την έμμεση βοήθεια του Τραμπ, ο Masters φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024