Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόλτενμπεργκ: Πρωτοφανή εγκώμια και ευχαριστίες στην Τουρκία, «την πολύτιμη σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Στόλτενμπεργκ: Πρωτοφανή εγκώμια και ευχαριστίες στην Τουρκία, «την πολύτιμη σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, την οποία ευχαρίστησε διότι με την υποστήριξή της στην Ουκρανία, εκτός των άλλων, μείωσε «μερικές από τις επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου».

Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία μείωσε «μερικές από τις επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χθες Πέμπτη, επαινώντας τις προσπάθειες της Αγκυρας γι’ ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Να ευχαριστήσω»

«Θέλω να ευχαριστήσω την Τουρκία για όλη την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Τα υπερσύγχρονα drones και τα πλοία που κατασκευάστηκαν εδώ στην Τουρκία συμβάλλουν στην υποστήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: «Πρόβες» ατυχήματος, απειλές και προτάσεις «διαλόγου» με τον πληθωρισμό να απειλεί τον Ερντογάν

«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια. Παίζετε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Χαιρέτισε, επίσης, την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, απαλύνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», και επισήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά καταδεικνύει τον «σημαντικό ρόλο» που παίζει η Τουρκία στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Εξαιρετικά σημαντική»

Οι «διπλωματικές προσπάθειες της Αγκυρας υποστηρίζουν και επιτρέπουν» τη συμφωνία για τα σιτηρά, είπε, και η ανταλλαγή αιχμαλώτων ήταν «εξαιρετικά σημαντική» για τη μείωση «ορισμένων επιπτώσεων του βάναυσου πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας πρέπει ν’ ανανεωθεί σε 20 ημέρες και επιβεβαίωσε τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Τονίζοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό» να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς τη Ρωσία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σήμαινε υποστήριξη της Μόσχας αλλά αντίθετα τήρηση της συμφωνίας.

«Τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα χρειάζονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», πρόσθεσε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να καταφύγουμε στη διπλωματία παρόλες τις προκλήσεις, για να τερματιστούν οι συγκρούσεις», υπογράμμισε.

Το Σάββατο, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θ’ αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαιτίας της ουκρανικής επίθεσης κατά του στόλου της στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα επέστρεψε στη συμφωνία την Τετάρτη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνει το Αναντολού και προσθέτει ότι πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής μέσω της συμφωνίας-ορόσημο.

Για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τον Ιούνιο.

«Θα πρέπει να δείξουμε στο έθνος μας και στο κοινοβούλιο ότι αυτές οι χώρες (Σουηδία και Φινλανδία) έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για ν’ αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, γνωρίζει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και από τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Στόχος μας δεν είναι να βλάψουμε το ΝΑΤΟ ή ν’ αποτρέψουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σ’ όλες τις συνόδους κορυφής. Ημασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την υποστήριξή μας σε αυτήν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Προέτρεψε, επίσης, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν ιδιαίτερα χειροπιαστά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς «αυτή αποτελεί επίσης μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σκανδιναβικές χώρες τηρούν το κοινό μνημόνιο και ζήτησε την πλήρη ένταξή τους.

«Η ένταξή τους θα κάνει τη συμμαχία μας ισχυρότερη και τους λαούς μας πιο ασφαλείς», τόνισε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αντιρρήσεις

Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, εξέφρασε αντιρρήσεις για τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, επικρίνοντάς τις ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία συνήψαν συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο και ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θ’ ανάψει το πράσινο φως της ένταξής τους μέχρι ν’ αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.

Η τριμερής συμφωνία ορίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD, το συριακό παρακλάδι του PKK, και την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ (FETO), την ομάδα πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Αγκυρα παρέχει πλήρη υποστήριξη στη Σουηδία και τη Φινλανδία ενάντια σ’ απειλές για την εθνική τους ασφάλεια.

Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμφώνησαν ν’ αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης στην Αγκυρα υπόπτων για τρομοκρατία.

Και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε διεύρυνση της συμμαχίας, καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024